Nevarnosti tetoviranja

Razmišljate, da bi se tetovirali? Poglejte, kateri so najpogostejši zapleti, do katerih lahko pride po tetovranju in zakaj se pojavijo. ​Ob upoštevanju higienskih standardov in uporabi steriliziranega pribora je tetoviranje sicer običajno varen postopek, a kljub temu lahko v določenih primerih pride do neželenih reakcij. Najpogostejši vzrok so neustrezne prakse tetovatorjev in reakcije na črnilo.

Picture

Nevarno črnilo

​”Čeprav lahko dobite resne okužbe zaradi uporabe nesterilne opreme, so infekcije lahko tudi posledica črnila, ki je okuženo z bakterijami ali drugimi mikrobi,” opozarja dr. Linda Katz z ameriškega Urada za hrano in zdravila.​Do zapletov, ki jih povzroči črnilo, najpogosteje pride zaradi uporabe nesterilne vode za redčenje pigmentov (sestavin, ki dodajo barvo). Enostavnega načina, da bi se lahko prepričali v varnost črnila, ni. Lahko je kontaminirano tudi, če je steklenička s črnilom še originalno zapečatena ali če proizvajalec navaja, da je izdelek sterilen.

Raziskave kažejo, da nekatera črnila za tetoviranje vsebujejo celo pigmente, ki se uporabljajo v barvah za tiskalnike ali barvah za avtomobile. 

Reakcije

Po tetoviranu se lahko pojavijo številne reakcije. Najblažja in najpogostejša je rahlo vneta, pordečela koža na predelu tetoviranja, pojavi se lahko tudi povišana telesna temperatura.

Težje reakcije so nekoliko manj pogoste, a zahtevajo obisk zdravnika. Če se pojavi visoka telesna temperatura, tresenje, mrzlica in znojenje, je pregled pri osebnem zdravniku nujen. Ta bo najverjetneje predpisal antibiotike, v primeru hujših zapletov pa vas napotil na specialistični pregled v bolnišnico.

Rdečina, ki po nekaj dneh ne mine, lahko kaže tudi na alergijsko reakcijo. Ker so črnila za tetoviranje trajna, lahko tudi reakcija traja zelo dolgo ali celo vse življenje. Tudi v tem primeru se posvetujte s svojim zdravnikom.

Obstajajo pa tudi težave in zapleti, ki se lahko pojavijo kasneje, kot so na primer poškodbe kožnega tkiva. Pozorni bodite tudi, če ste napoteni na magnetno resonanco (MRI). Zdravniku oz. radiologu povejte, da imate tatu, saj lahko njegova izpostavitev magnetni resonanci povzroči otekanje in celo opekline zaradi magnetnih kovin, ki jih morda vsebuje črnilo.

Ostali nasveti

Vedno se tetovirajte samo pri preverjenih, izkušenih, profesionalnih tetoverjih z ustreznimi prostori in sterilno opremo. Ne tetovirajte se v improviziranih prostorih ali na prostem (sejmi, ipd.). Ne uporabljajte kompletov in barv, s katerimi se lahko tetovirate sami.

In nenazadnje, zavedajte se, da je tatu izjemno težko odstraniti. Marsikdaj popolna odstranitev brez sledi (poškodb tkiva) sploh ni mogoča.

Piše:  A.M., vir: webmd.com

Komentirajte!
Imate izkušnje s tetoviranjem? Ste imeli po njem kakšen zaplet?