Navadna ali električna zobna ščetka?

Če bi sklepali po oglaševanju ter po ponudbi v specializiranih trgovinah, bi lahko prišli do zaključka, da je za ustno higieno nujno uporabljati električno zobno ščetko. V resnici ni ravno tako. Strokovnjaki verjamejo, da je za higieno zob mogoče primerno poskrbeti tudi s kakovostno klasično zobno ščetko ter zobno nitko.

Picture

Zaradi vse več vprašanj zobozdravnikom je ameriško zobozdravniško združenje (ADA) objavilo sporočilo, v katerem pojasnjuje, da so lahko običajne zobne ščetke enako učinkovite kot električne. Poudarjajo, da je ključ do zdravih zob v pravilnem načinu ščetkanja, ki ni odvisno od tega, ali je ščetka klasična ali električna.

»Če redno, temeljito in pravilno ščetkate zobe in uporabljate zobno nitko, so klasične zobne ščetke odlične,« pojasnjuje zobozdravnica in svetovalka ameriškega zobozdravniškega združenja, Kimberly Harms. A po drugi strani priznava, da se električne zobne ščetke bolje obnesejo pri osebah, ki jim klasično ščetkanje predstavlja težavo.

Električne zobne ščetke se bolje obnesejo tudi pri otrocih, saj njihovo uporabo povezujejo z zabavo in si tako raje umivajo zobe, čiščenje z njimi pa je pri otrocih tudi bolj učinkovito.

So dražje električne ščetke res boljše?

Na trgu najdemo električne zobne ščetke različnih proizvajalcev, ki nagovarjajo kupce že s skoraj neverjetnimi oglasi in trditvami in tako skušajo upravičiti marsikdaj že kar vrtoglavo visoke cene.

Po drugi strani se izkaže, da tudi cenejše električne zobne ščetke ravno tako dobro opravijo svoje delo. Za primer lahko vzamemo ščetko, ki je bila decembra naprodaj pri enem od diskontnih trgovcev za slabih 20 evrov in v njeni glavni funkcionalnosti – čiščenju zob – po izkušnjah uporabnikov prav nič ne zaostaja za električnimi ščetkami zvenečih imen, ki se prodajajo tudi po šestkrat višji ceni.

Navadna ali električna – pomembno je, da jo redno uporabljate

Na zdravje zob in ustne votline bolj kot vrsta zobne ščetke vplivata njena redna in pravilna uporaba. To je še posebej pomembno pri otrocih, ki bi si po mnenju zobozdravnikov do 7. leta starosti morali umivati zobe pod nadzorom staršev. Ti bi morali redno preverjati, ali so očiščene vse površine otrokovih zob, vključno s težko dosegljivimi mesti, kjer se največkrat nabirajo zobne obloge.

Za optimalno ustno higieno zobozdravniki svetujejo umivanje zob vsaj dvakrat dnevno – pred spanjem in po zajtrku. Pomembno je vzeti si čas za to opravilo in pri ščetkanju ne biti površen. S ščetko je potrebno »obdelati« vse zobe, tudi na težje dosegljivih mestih, kot so notranja stran spodnjih zob (ob jeziku) in predeli v zadnjem delu čeljusti. Pri tem bi morali vsaj enkrat dnevno uporabiti tudi zobno nitko ali posebno koničasto ščetko za čiščenje medzobnih prostorov.

Ne glede na to, ali uporabljate navadno ali električno zobno ščetko, je pomembno tudi, da jo na 2 do 3 mesece zamenjate. Pri navadni seveda celotno ščetko, pri električni pa le nastavek s ščetinami.

Ne pozabite pa tudi na kakovostno zobno pasto. Namesto past, ki so najbolj oglaševane na televiziji in jih lahko kupite v običajnih trgovinah, raje izberite katero od zobnih past, ki so na voljo v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Kajti že ena plomba vam bo pobrala vso razliko, ki bi jo prihranili z nakupom cenejše zobne paste.

Piše: A.M.

Katero zobno ščetko uporabljate in zakaj?
Zapišite v komentarju.