Na poti z menstruacijo – znate poskrbeti za higieno?

Če sta vaša služba ali način preživljanja prostega časa takšna, da veliko časa preživite na poti, je pravilna skrb za higieno med menstruacijo zelo pomembna. Na srečo obstaja veliko preprostih načinov, kako ženske z lahkoto vzdržujejo svojo intimno higieno – s tem mislimo na uporabo malih predmetov, ki v nahrbtniku ali kovčku zasedajo čisto malo prostora, ter na nekaj preprostih navad.

Pravilo številka 1: Umivajte si roke

Mogoče se to sliši precej samoumevno, vendar poskrbite, da bodo vaše roke vedno čiste, preden se dotikate svojih intimnih predelov. Zagotovo imate vedno s seboj majhno stekleničko z vodo, ki bo v sili prišla zelo prav, če je s seboj ne nosite, pa jo začnite čim prej.

V torbico vrzite tudi intimne robčke

Intimni robčki (npr. LaliWipe >>) bodo prišli prav iz večih razlogov. Najbolj očiten je ta – nahajate se sredi avtoceste, greste na wc in ugotovite, da ni več toaletnega papirja. Kaj storiti? Uporabite robčke.

Narejeni in pakirani so ravno za ta namen, da jih lahko vzamemo s seboj, kamorkoli gremo, in smo pri tem popolnoma brez skrbi. Še posebej primerni so tudi za izlete v naravo, kjer ni takojšnjega dostopa do vode.

Picture

… in še nekaj drugih higienskih nasvetov, ko ste na poti:

Če potujete dlje časa, se lahko zgodi, da menstruacijo dobite tudi med potjo. Ni ravno zavidljiva situacija, ob uporabi primernih izdelkov pa lahko te “tegobe” rešite hitro in … osvežilno:

 • Na pot vzemite menstrualno skodelico (npr. LaliCup >>), še posebej, če se odpravljate nekam na podeželje ali na otok. Z njeno pomočjo vam ne bo potrebno skrbeti za menstruacijo kar dolgih 12 ur.
 • Če vas skrbijo krči, s seboj vzemite tudi zdravila proti bolečinam.
 • Vedno imejte pri sebi vodo in nekaj toaletnega papirja. Namesto obojega lahko vzamete tudi intimne robčke (npr. LaliWipe >>).
 • Poskrbite za intimno milo, kot je npr. naravni čistilni gel za intimno nego brez parfumov GERANIJA & ČAJEVEC, ta vsebuje naravne izvlečke, ki kožo prijetno pomirijo, jo očistijo in tudi navlažijo. Predvsem pa preprečujejo nastanek neprijetnih pojavov ali vnetij.

Kaj naj vzamem s seboj, če vem, da bom dobila menstruacijo?

  • Tradicionalni tamponi in vložki – Če uporabljate tradicionalne tampone ali vložke, s seboj vzemite že preverjene znamke. Njihovo število naj bo odvisno od dolžine vašega potovanja. Če boste na dopustu ali potovanju preživeli dlje časa, razmislite o alternativah, ki bodo v kovčku zavzele manj prostora.
  • Pralni bombažni nepremočljivi vložki – Po uporabi takšne vložke najprej operemo v vedru mrzle vode, nato jih damo skupaj prat z ostalim perilom. Še namig: večji ali srednji vložek uporabljamo, ko imamo močnejšo menstruacijo, manjšega pa v zadnjih dneh. Takšni vložki so še posebej primerni pri poporodnih krvavitvah in pri blažji inkontinenci.
  • Menstrualna skodelica – Glavne lastnosti skodelice (kot je npr. LaliCup >>) so, da jih lahko uporabljamo med daljšimi ali krajšimi potovanji, športnimi aktivnostmi in celo med plavanjem. Ne suši/draži vaginalne sluznice in ne povzroča alergij, vnetij ali glivičnih obolenj.
  • Menstrualna skodelica LaliCup

   Lalicup je menstrualna skodelicaprva, zasnovana in izdelana v Sloveniji, z mislijo na slovenska dekleta in ženske – ker želimo, da zaživite lepše, boljše in predvsem bolj udobno življenje med menstruacijo. Več informacij in nakup >>

   Vsebino omogoča Lalicup

   Komentirajte!
   Poznate še kak nasvet, kako skrbeti za higieno med menstruacijo, ko ste na poti?
   Delite ga z ostalimi bralkami v komentarju.