Močno predelana hrana povezana z depresijo

Uživanje velikih količin močno predelane hrane je lahko povezano z depresijo, ugotavlja raziskava, v kateri so opravili vpogled v prehranjevalne navade in duševno zdravje več kot 31.000 žensk, starih od 42 do 62 let.

Močno predelana hrana običajno vsebuje veliko soli, sladkorja, hidrogeniranih maščob in dodatkov. V to kategorijo sodijo prigrizki, kot je čips, ter pijače, kot je soda, pa tudi mnoge vnaprej pripravljene jedi in pakiran kruh.

Raziskovalci so z vpogledom v prehranjevalne navade in duševno zdravje udeleženk ugotovili, da je pri posameznicah, ki so uživale največ močno predelane hrane (9 obrokov dnevno), obstajala 50 % večja verjetnost za depresijo kot pri tistih, ki so uživale najmanj močno predelane hrane (4 obroke dnevno). Še posebej velik negativen učinek je imelo uživanje velikih količin hrane in pijače z umetnimi sladili.

Raziskovalka Melissa Lane je dejala, da nova raziskava »podpira druge podobne raziskave, opravljene po svetu, ki prav tako ugotavljajo povezavo med visokim vnosom močno predelane hrane in višjim tveganjem za depresijo.«

Pomemben podatek, ki povečuje verodostojnost ugotovitev nove raziskave, je ta, da so raziskovalci spremljali udeleženke, še preden so poročale o znakih depresije. Na ta način so lahko potrdili povezavo med načinom prehranjevanja in tveganjem za razvoj depresije.

Kot omejitev raziskave pa medtem navajajo dejstvo, da so v njej sodelovale samo ženske (in še to večinoma belke), zato njenih rezultatov ni mogoče posplošiti na vse posameznike.

Še vedno sicer ostaja tudi vprašanje vzročne zveze: ali so udeleženke postale depresivne zato, ker so jedle močno predelano hrano, ali pa so močno predelano hrano jedle zato, ker so postale depresivne.

Vir: NBCnews