Miti in zmote o menstrualni skodelici

Vsebino omogoča LaliCup

Menstrualna skodelica je ženskemu telesu in okolju prijazna alternativa za higienske vložke in tampone. Čeprav so skodelice na trgu že več desetletij, so mnoge ženske do njih še vedno zadržane. Najbrž tudi zato, ker uporabo skodelice še vedno spremljajo nekateri predsodki. V nadaljevanju si bomo ogledali, ali so upravičeni.

Predsodek: “Vstavljanje v nožnico je neprijetno in boleče, prav tako sama nošnja.”Menstrualne skodelice so zasnovane iz mehkega medicinskega silikona in to tako, da jih zlahka zložimo na manjšo velikost in posledično vstavimo v nožnico brez neprijetnega občutka ali bolečin. Najbrž tudi niste vedeli, da skodelice vstavimo manj globoko v nožnico kot pa običajne tampone? Tudi sama nošnja ni moteča, saj jih ob pravilni namestitvi sploh ne čutimo – skodelice se namreč s pomočjo nežnega podtlaka varno in zanesljivo zasidrajo na svoje mesto, dekleta in ženske pa se lahko med uporabo udobno in varno posvetijo športnim aktivnostim, potovanjem, spanju in celo plavanju. Predsodek: “Kako pa naj to izpraznim? Vse bo krvavo.”

Picture

Menstrualne skodelice snujejo ženske. Ženske, ki imajo izkušnje s krvavimi madeži in dobro vedo, kakšne težave se lahko pojavijo pri rokovanju s higienskimi pripomočki. Zaradi tega so menstrualne skodelice skrbno zasnovane tako, da je z njimi moč enostavno in čisto rokovati brez madežev krvi na rokah, oblačilih ali tleh.

Mehak medicinski silikon, ki se ga zlahka zloži v manjšo obliko, zagotavlja hitro in enostavno vstavljanje, oblika skodelic in luknjice pri vrhu, ki ustvarjajo nežen podtlak, zagotavljajo varno in zanesljivo zbiranje krvi med nošnjo, skodelice pa lahko brez polivanja hitro odstranimo s stiskom dna skodelice, nekatere pa na dnu ponujajo še pecelj za lahkotno in kontrolirano odstranjevanje brez krvavih madežev.

Predsodek: “Saj tega vendar ne morem uporabljati na javnih straniščih!”Rokovanje z menstrualnimi skodelicami tudi na javnih straniščih ni nič bolj zahtevno kot doma.

Pravzaprav je zelo preprosto: vsebino zlijemo v straniščno školjko, skodelico pa očistimo s splakovanjem iz plastenke vode nad straniščno školjko ali pa s pomočjo preprostega čistilnega robčka, kar zagotavlja, da je tudi uporaba na javnih straniščih preprosta, hitra in povsem higienična.

Predsodek: “Skodelica me bo motila med aktivnim preživljanjem časa in med spanjem.”Ob pravilni namestitvi večina žensk skodelice sploh ne čuti, posebna oblika skodelice in luknjice na vrhu, ki ustvarjajo nežen podtlak, pa poskrbijo, da ostane varno in zanesljivo na mestu pri aktivnem preživljanju časa in spanju. Uporaba menstrualne skodelice je varna in zanesljiva tudi med plavanjem ali kopanjem; še več – je celo priporočljiva, saj lahko skodelico uporabljamo kot vodni tampon, ki preprečuje vdor vode v nožnico.

Predsodek: “Ampak kri mora ven.”

Tako kot se kri zbira v maternici , se zbira tudi v nožnici in dokler ni dotoka zraka, ni razkrajanja in ni bakterij. Skodelico sčasoma dodobra spoznamo in hitro vidimo njene odlične lastnosti pri uporabi.

Predsodek: “Vakuum je slab za nožnico.”

Vakuum je prazen prostor s podtlakom, ki je nižji od zračnega tlaka v okolici in ne škoduje nožnici. Pri tem se skodelica umesti med nožnične mišice s  pomočjo podtlaka in preprečuje vdor zraka ali vode v nožnico. Obenem preprečuje tudi, da bi se razvil neprijeten vonj.

Vas zanima še več? Poglejte še druge izdelke za intimno higieno v času menstruacije v spletni trgovini LaliCup >>

Picture
Menstrualne skodelice LaliCup so na voljo v različnih velikostih in barvah.

Več o slovenski skodelici LaliCup >>

Komentirajte!
Imate vprašanje o skodelicah?
Zapišite ga in LaliCup strokovnjakinje vam bodo odgovorile.