Mandljevo olje

Kako do zdravja, lepote in dobrega počutja z mandljevim oljem?

Mandljevo olje (uradno ime: INCI Prunus amygdalus dulcis (Sweet Almond Oil) so v zdravilne, prehrambne in kozmetične namene zelo cenili in veliko uporabljali že v svetopisemskih časih. V Evropi so po njem z velikim navdušenjem posegli v 16. stoletju in je še danes eno najbolj uporabljanih in vsestranskih osnovnih olj. Zaradi njegove mastnosti in počasnega vpijanja v kožo, na kateri pusti masten film, je zelo cenjeno v aromaterapiji in pri masaži. Angleži ga že dolgo cenijo za uporabo v kulinariki.

Mandljevo olje pridobivajo iz semen drevesa mandljevca, ki spada v družino Prunus, skupaj s slivo, češnjo in marelico. Je manjše listnato drevo, z belimi ali svetlo rožnatimi cvetovi, in zacveti zelo zgodaj, že februarja. Njegov sadež je koščičast, dolg do 6 centimetrov in ima nagubano lupino. Zunanja lupina je temno zelena, pod njo pa je v trdni skorji užitno seme. Poznana sta dva tipa mandljevca, sladki mandelj in grenki mandelj, ki pa vsebuje cianid, zato njegovih semen ne uporabljajo. Mandlji vsebujejo kar 50 odstotkov olja. Drevo izvorno izhaja iz Bližnjega Vzhoda in Sredozemlja. Raste vse od zahodnega dela srednje Azije do Indije (Izrael, Turčija, Sirija, Iran). Dandanes ga gojijo že skoraj po vsem svetu, tudi v toplejših predelih Slovenije. Pridelava
mandljev je zelo razširjena v Kaliforniji. Najkvalitetnejše mandljevo olje pridobivajo s hladnim stiskanjem posušenih semen in filtriranjem sladkega mandlja (Prunus amygdalus dulcis). Je bledo rumene barve, skoraj brez vonja oz. z nežnim sladkobnim vonjem marcipana, rahlo viskozno in mastno. Vsebuje veliko rudninskih snovi, veliko vitaminov (45mg/100ml) – A, B1, B2, B6 in E, ter esencialne kisline (veliko oleinske in linolne maščobne kisline, maščobne kisline omega 6 in omega 3). Ima pa kratko življenjsko dobo, zato ga hranimo v hladilniku, da ne postane prehitro žarko.

 

Mandljevo olje je zaradi svoje sestave in številnih odličnih lastnosti vsestransko izdatno olje, z  odličnimi blažilnimi učinki ter zato zelo uporabno in iskano za kozmetične namene. Primerno je za vse tipe kože, tudi za nežno otroško kožo. Številni  vitamini v njem kožo pomirjajo in blažijo kožna vnetja, zmanjšujejo občutek srbečice in razdraženosti zaradi dermatitisa, luskavice ali ekcemov. Mandljevo olje čisti, mehča in pospešuje obnavljanje suhe, vzdražene ali  razpokane kože ter jo ščiti pred škodljivimi dejavniki (antioksidanta vitamina A in E). Povečuje njeno elastičnost in jo poživlja, hrani ter vlaži trdo kožo na kolenih, petah in komolcih. Na povsem naraven način preprečuje znake staranja in nastajanje gub.

Blagodejno vpliva tudi na lase, njegove nežne sestavine krepijo nohte in trepalnice ter preprečujejo njihovo izpadanje. Olje preprečuje cepljenje lasnih konic, jih odlično neguje, suhim, poškodovanim lasem pa vrača sijaj, vlažnost in mehkobo. Pred sončenjem in po umivanju nanesite nekaj kapljic olja na konice las.
Z nežnim mandljevim oljem, nakapljanim na kosem vate, odlično odstranimo ličila, paziti moramo le, da nam ne zaide v oči. Je zelo primerno za nego občutljive kože okrog oči. Pri zelo suhi in občutljivi koži je priporočljivo vsakodnevno čiščenje obraza in vratu, če pa je vaša koža na obrazu mešana ali mastna, z oljem odstranjujte zgolj šminko in ličila na očeh. Ob redni uporabi tudi maskara lepše namaže trepalnice, na katerih ne nastajajo več drobne grudice.
Že zelo dolgo pa je znano, da je to nežno in blagodejno ter čistilno olje odlično tudi za negovanje in vlaženje občutljive, nežne kože dojenčkov. Uporabljamo ga za njihovo
vsakodnevno nego, čiščenje in za zaščito ritke v pleničkah. Ker na koži naredi tanek film ter preprečuje izsušitev in trenje kože, z njim dobro namažemo vse pregibe (pod pazduhami, v pregibu komolcev in kolen ter v nožnih gubah dojenčkov). Lahko ga uporabimo tudi pri prehrani otrok in ga primešamo h kašicam, juham in prikuham.Zaradi nežne in bogate sestave mandljevega olja ga lahko kombiniramo s katerimikoli drugimi izdelki za nego kože.
Mandljevo olje pa ni primerno le za uporabo v kozmetične namene, pač pa tudi v kulinariki in naravnem zdravilstvu. Ajurvedska in vzhodna medicina mandljevo olje uporabljata pri zdravljenju obolenj, tudi rakavih, mehurja, prsi, ust, maternice, vranice in pri zniževanju maščob v krvi, saj znižuje raven slabega holesterola LDL ter zvišuje raven koristnega
holesterola HDL
. Novejše raziskave kažejo, da mandljevo olje zaradi vsebnosti nenasičenih maščob, veliko vitamina E in magnezija, ki je pomemben za ožilje, ter kalija, izboljšuje krvni obtok ter zmanjšuje tveganje srčnih obolenj. Olje naj bi pozitivno vplivalo tudi na živčni sistem in na možgane. Po ljudski medicini naj bi ga redno uživali po eno čajno žličko trikrat dnevno. Blažilo naj bi tudi vnetja poprsnice in črevesne krče. Priporoča se ga ljudem z zakisanim črevesjem, saj uravnava prebavo in deluje kot blago odvajalo, ker vsebuje veliko dietnih vlaknin in telesu prijetne maščobe brez holesterola.Zaradi odličnega okusa in ugodne sestave maščobnih kislin omega 6 in omega 3 lahko mandljevo olje obilno uporabimo pri toplih in hladnih jedeh, kot so solate, juhe, sladice, pa tudi pri pripravi nežnih vrst mesa pri obdelavi pri nižji temperaturi. Prav tako z njim lahko obogatimo otroške obroke, različne kašice, juhe in prikuhe. Ne smemo pa ga uporabiti za pripravo jedi pri visokih temperaturah. Energetska vrednost mandljevega olja je 890 Kcal/100 ml.

Recepti iz coprničine malhe

Po vsakodnevni kopeli si na še vlažno telo nanesite hranilno, vlažilno in blagodejno coprniško oljno mešanico mandljevega olja, olja grozdnih koščic (količina po vaši želji), 1% vitamina E in nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. Nežno masirajte, dokler se olje popolnoma ne vpije vanjo. Z njim se namažite tudi po sončenju, saj odlično blaži občutljivo in od sonca razdraženo kožo. Oljno mešanico hranite v hladilniku.Če imate raje mazilo, ga scoprajte iz 50 ml mandljevega olja, 80 g karitejevega masla, 40 g kokosovega olja, 15 g čebeljega voska, 3 ml vitamina E in nekaj kapljic izbranega eteričnega olja. Karitejevo maslo, kokosovo olje (ki je pri sobni temperaturi čvrsto kot maslo) in čebelji vosek stopite nad toplo vodno kopeljo, dodajte še vitamin E in eterično olje ter vse dobro premešajte. Prestavite nad hladno kopel, stepajte z metlico ali električnim mešalnikom do smetanaste strukture. Vlijte v lončke in pustite, da se ohladi in strdi. Naravno mazilo bo vašo kožo odlično navlažilo, zgladilo, nahranilo in ščitilo pred škodljivimi zunanjimi vplivi. Hranite ga na hladnem oz. na sobni temperaturi. Ker ne vsebuje konzervansov, vendar z dodatkom antioksidanta vitamina E, bo uporabno do tri mesece.

Za nego rok in nohtov zamešajte coprniško mazilo z 90 ml mandljevega olja, 45 g kakavovega masla, 45 g čebeljega voska in 3 ml vitamina E, kateremu lahko dodate tudi izbrano eterično olje (priporočamo e.o. čajevca, sivke ali geranije). Nad toplo vodno kopeljo razpustite kakavovo maslo, primešajte ostale sestavine. Prestavite nad hladno kopel, stepajte z metlico ali električnim mešalnikom do smetanaste strukture, vlijte v lončke in postavite na hladno, da se strdi. Hranite ga na hladnem oz. na sobni temperaturi. Ker ne vsebuje konzervansov, bo uporabno do tri mesece.

Avtor članka: Anže Bečaj

Počutili se boste rajsko v raju naše rajske matere Zemlje!

 

 

 

Se boste lotili recepta iz coprničine malhe? Se vam zdi zapleten? Kaj pravite na izdelavo mazil z naravnimi sestavinami?