Magnetni podaljški trepalnic – ali so varni?

Magnetni podaljški trepalnic so v oglasih predstavljeni kot enostavni in varni za uporabo. Toda oči so občutljive, predvsem pa preveč pomembne, da bi v njihovo bližino nanašali izdelke, ki so lahko nevarni. Kako varni so torej podaljški trepalnic?

Magnetne trepalnice

Za razliko od klasičnih podaljškov trepalnic, ki jih na lastne trepalnice nanesemo s pomočjo lepila, magnetne trepalnice vsebujejo drobcene magnete. Ker pa se magnet prime le na kovino ali drug magnet, je torej treba nanesti dva sloja magnetnih trepalnic – enega na zgornjo stran in drugega na spodnjo stran lastnih trepalnic. Na ta način se zgornji in spodnji sloj magnetnih trepalnic magnetno spojita in »primeta« na lastne trepalnice.

Kako je z varnostjo?

Magnetni podaljški trepalnic so na splošno varni. A kot pri vsaki stvari, ki jo nanašamo na telo, je tudi tukaj nekaj stvari, na katere je dobro, da ste pozorni.

Klasični podaljški trepalnic, ki se namestijo s pomočjo lepila, lahko povzročijo alergijske reakcije in draženje oči. Magnetni podaljški sicer ne vsebujejo lepila, a lahko snovi, iz katerih so izdelani, pri nepravilni uporabi prav tako izzovejo alergije ali povzročijo okužbe.

Tako klasični kot magnetni podaljški lahko ob odstranitvi povzročijo poškodbo ali celo izgubo lastnih trepalnic, lahko pa se zgodi tudi, da začnejo po odstranitvi trepalnice rasti v napačno smer.

Priporočila za večjo varnost

Če se odločite za uporabo magnetnih trepalnic, upoštevajte naslednja priporočila:

  • Svojih magnetnih trepalnic ne posojajte drugim.
  • Škatlica, v kateri jih shranjujete, naj bo čista in vedno zaprta.
  • Magnetnih trepalnic ne shranjujte na zelo toplih mestih (npr. poleti v avtomobilu).
  • Če se pojavi draženje oči, prenehajte z njihovo uporabo.
  • Ne uporabljajte jih, če imate razdražene ali okužene oči ali kožo okrog oči. Zavrzite trepalnice, ki ste jih uporabljali v času, ko se je pojavila okužba ali draženje.
  • Pred dotikanjem oči in njihove okolice si vedno umijte roke.
  • Pazite, da pri nameščanju in odstranjevanju trepalnic ne popraskate očesne površine.
  • Ne nameščajte si trepalnic v vozilu, ko se to premika.
  • Če greste na preiskavo z magnetno resonanco (MRI), si podaljške odstranite.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂