Kreativnost začimb

Avtor članka: Mjuša Krevs, diplomirana inženirka živilstva in prehrane (UN), Ekološka trgovina Ekošara

Vsak narod ima nekaj začimb, značilnih za svojo kuhinjo. V slovenski kuhinji pogosto uporabljamo predvsem pehtran, timijan, peteršilj, majaron, šetraj in ponekod rožmarin. V Sloveniji, čeprav tako majhni deželi, so značilne različne začimbe za vsako pokrajino. Uporaba začimb je zelo priporočljiva, saj s tem izboljšamo okus hrane, poleg tega pa imajo začimbe mnogo koristnih lastnosti za naš organizem. Ker se v razvitem delu sveta soočamo tudi s težavo prekomerno soljene hrane, je uporaba začimb dobra tudi zaradi tega, ker zmanjša potrebo po dodajanju soli v prevelikih količinah.

Ker domače začimbe po večini dobro poznamo, sem se odločila, da v članku opišem začimbe, ki jih slovenska kuhinja ne pozna ali pa jih uporablja le redko. Slovenci začimb ne dodajamo v tako velikih količinah, kot jih dodajajo drugod po svetu. Te dajo jedem res specifičen vonj in okus, mnoge pa lepo poživijo tudi barvo jedi. Pa poglejmo, katere odlične začimbe je dobro spoznati in občasno tudi vključiti v naš jedilnik, saj ga bodo odlično popestrile. 

Kardamom

Kardamom je začimba, ki jo lahko kupimo mleto ali pa v zrnu. Ker na telo deluje grelno,
ga lahko dodamo v čaj ali kavo, mletega pa lahko posujemo v staljeno čokolado in naredimo odličen fundi s sadjem, saj ima sladkast okus! Kardamom lahko dodamo tudi v vse sladice, tudi v tem primeru je torej bolje uporabiti mletega. Spodbuja delovanje ledvic, deluje diuretično, poleg tega pa spodbuja prebavo (še posebej, če ga dodamo v čaj, saj prebavo spodbujajo tudi topli napitki)!

Zvezdasti janež


Zvezdasti janež – gre za eno najstarejših rastlin na svetu. Je zanimive oblike, zato ga ne moremo zamenjati z drugimi začimbami, vonj po janežu pa ima sicer veliko rastlin. Uporaben je v kitajski medicini in tudi kulinariki. Zanimiv je kot dodatek v čaju, sicer se ga v Aziji dodaja tudi v druge jedi. Uporaben je kot dodatek za vlaganje zelenjave. Če je v zmleti obliki, z njim lahko začinimo meso. Zvezdasti janež uravnoteži ženske hormone, zato ni priporočljiv za nosečnice,  je pa odličen za blaženje simptomov predmenstrualnega sindroma. Odličen je tudi, ker blaži prebavne motnje in izboljša pretok krvi. Čaja iz zvezdastega janeža ne dajajte otrokom, saj ta močna začimba lahko povzroči krče in bruhanje!

Curry


Curry – popularna mešanica začimb, značilna za azijsko kuhinjo. Mnogi zmotno mislijo, da gre pri curry-u za nekakšno zmleto zrnje ali rastlino, vendar ni tako. Curry je pikantna mešanica, njegovo aromo namreč zaokroži najmanj 15 različnih začimb. Ponekod curry naredijo celo iz več kot 30 začimb, izberejo jih na podlagi okusa, verskih prepričanj in običajev. Osnovne sestavine so poper, klinčki, muškatni orešek, ingver, kumina, piment ter, zelo pomembno – kurkuma. To zanimivo začimbno mešanico lahko dodamo k mesu (predvsem perutnini), rižu, vsem vrstam zelenjave in v razne omake. Krasno popestri na primer piščančji file s smetanovo omako, jed pa obenem lepo rumenkasto obarva.

Kurkuma

Kurkuma – začimba, ki je zelo pogosta sestavina azijskih jedi. Jedi izjemno intenzivno obarva,
zato jo je potrebno dodajati počasi, da naša jed ne postane “strupeno rumene” barve. Kurkuma se nahaja tudi v začimbni mešanici curry, ki jo prav tako intenzivno obarva. Jedem da nekoliko grenak okus, dodajamo pa jo lahko k vrsti jedi: rižu, mesnim in jajčnim jedem, ter omakam. Kurkuma je odlična tudi kot antiseptik, poleg tega pomaga tudi proti zgagi – zmešajte jo s kozarcem tople vode in popijte. Če kurkumo dodate vročemu mleku, z njo lahko lajšate
boleče grlo.

Garam masala

Garam masala – ponovno začimbna mešanica, ki jo sestavljajo na primer cimet, rimska kumina, klinčki, kardamom in koriander; ima torej sladkast okus. Izvira iz Indije, dodajamo jo v juhe, rižote, marinade, poda se tudi k mesu (najbolj k jagnjetini). Lahko tudi stalimo

čokolado in vanjo primešamo to orientalsko začimbo. Dodajamo jo na koncu kuhanja.

Ingver


Ingver – če se kdaj prehranjujete v restavracijah z azijsko kuhinjo, ste ingver že zagotovo spoznali, saj je ena najpomembnejših začimb  Daljnega vzhoda. Na telo deluje grelno, zato je še posebej zanimiv pozimi. Svežega, sušenega ali v prahu lahko dodajamo tudi v čaje, ki nas pozimi prijetno pogrejejo. Ima močan in specifičen okus, zato naj ga “začetniki” uporabljajo v manjših količinah – če vam je všeč, ga lahko dodate več. Ujema se z večino orientalskih začimb (cimetom, kardamomom), dodajamo ga lahko tudi v sladice ali v jedi z rižem, omake in testenine. Ingver je uporaben še posebej pozimi, saj preprečuje prehlade. Tako ga lahko naribamo v čaj ali med – pozimi tako ali tako oba prav prideta, kajne?

Galgant

Galgant – je bratranec kurkume in ingverja, saj spada med ingverjevke. Podzemni del rastline, ki ga uživamo kot začimbo, je svetlejši od ingverja, na njem pa so vidne proge. Prav tako kot ingver ima tudi galgant grelni učinek na telo, dodate ga lahko k mesu in omakam ter v juhe. Jedem da nekoliko pikanten okus, zato ga dodajajte počasi, da ugotovite, kako močno želite jed začiniti v prihodnje. Pomaga pri želodčnih in črevesnih težavah ter blaži težave z obtočili.

Žafran

Žafran – začimba, ki jo je potrebno dodajati v majhnih količinah. Nič skrbeti, da bi je uporabili preveč naenkrat; cena žafrana namreč odlično poskrbi, da se ga uporablja skromno! Žafran so pravzaprav prašniki cvetov, ki jih je potrebno nabirati ročno, vsak cvet pa ima le 3 – to posledično pomeni izjemno visoko ceno. Uporablja se ga tako pri peki sladic kot tudi za dodatek k juham, zelenjavi, mesu in jedem z rižem.

Čili

Čili – začimba, ki izvira iz Mehike in je seveda izjemno pomembna sestavina svetovno znane jedi “chilli con carne”. Za čili smo že vsi slišali, a vendar – ga kdaj uporabljate? Ker je zelo močna začimba, jo je potrebno dodajati previdno, v majhnih količinah. Tudi nekateri dodatki k jedem, kot je tabasco, vsebujejo čili – nikoli ga ne porabimo hitro, kajne? Z njim torej previdno, dodamo ga lahko k vsakemu golažu, omakam in mesu, pečenemu na žaru. Čili vsebuje snov, imenovano kapsaicin, za katero ugotavljajo, da lajša glavobole. Poleg tega uživanje čilija znižuje krvni pritisk in lajša vnetja. Ljudje z občutljivim želodcem ali ulkusom naj se pekoči hrani izogibajo!

Upam, da ste med prebiranjem članka spoznali kako novo začimbo in ste si zaželeli, da bi katero tudi poskusili. Naj bo meja le vaša domišljija – pa dober tek in na zdravje!
Komentirajte!
Ali tudi sami uporabljate kako začimbo za boljše zdravje? Katera je to in kako jo uživate?