Se lahko s koronavirusom okužimo prek hrane?

razkuzilo

Koronavirusi, med katere sodi tudi virus SARS-CoV-2, ki povzroča bolezen COVID-19, lahko na površinah predmetov preživijo tudi več dni. Preverili smo, kako dolgo preživijo na različnih površinah – kovini, steklu, keramiki, papirju, lesu, plastiki, nerjavnem jeklu, kartonu, aluminiju in bakru – in tudi, ali se lahko s koronavirusom okužimo prek hrane in vode.

TABELA: Čas, ki ga koronavirus preživi na površini

tabela-koronavirusi
Vir podatkov: CDC, FDA

Glede na te podatke, je za predmete, ki jih prinesemo domov (npr. iz trgovine), smiselno, da:

  • jih razkužimo z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 % alkohola ali 0,1-odstotnim natrijevim hipokloritom (razredčeno varikino);
  • če jih ne potrebujemo nujno, jih pustimo v drugem prostoru toliko časa, kolikor se lahko virus na njih obdrži.

Predmete, ki se jih redno dotikamo (kljuke, stikala, ograje, tipke, mobilni telefon …) razkužimo z razkužilom, ki vsebuje najmanj 60 % alkohola ali z razredčeno varikino (0,1-odstotnim natrijevim hipokloritom).

Varikine ne uporabljamo pri izdelkih iz tekstila in drugih občutljivih materialov (denarnice, torbice, nahrbtniki, ovitki …), saj jih varikina lahko razbarva.

Prenos virusa prek hrane in vode

Za zdaj ni podatkov, da bi se s koronavirusom lahko okužili prek zaužite vode ali hrane. Kljub temu je zelo priporočljivo izvajanje higienskih ukrepov pred pripravo jedi in med njo:

  • pred rokovanjem z živili in po njem si temeljito umijemo roke, s čimer preprečimo morebiten prenos virusa, ki bi se lahko nahajal na embalaži ali površini živil.
  • živila, ki jih zaužijemo surova (sadje, zelenjava), pred pripravo temeljito operemo z vodo.

Viri: CDC, FDA, WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂