Konoplja in pira – zdravilni učinki ter uporaba

V zadnjem času so na voljo številni članki, ki govorijo o odličnosti izdelkov iz konoplje, na katero smo v obdobju prepovedi uporabe te rastline preprosto pozabili. Izdelke (olje, moko, …) spremlja stigma, ki je povezana s sorodno rastlino (indijska konoplja), ki vsebuje sestavino THC, ta ima psihoaktivni učinek. Zanimalo nas je, kako zdravo je v resnici konopljino olje in kako je mogoče, da smo nanj pozabili, če je v prehrani res nepogrešljivo.

Zakaj je konopljino olje tako zdravo?

Konopljino olje pridobivajo s hladnim stiskanjem iz semen jedilne konoplje. Pridelano je iz industrijske konoplje, ki vsebuje zgolj minimalne vrednosti THC in tako ne deluje psihoaktivno. Kot eno najbolj zdravih olj ga promovirajo zato, ker vsebuje približno 80 odstotkov esencialnih maščobnih kislin, ki skrbijo za imunsko odpornost in zdravljenje kožnih bolezni. Omega 3 in omega 6 maščobne kisline v konopljinem olju so v razmerju 1: 3, kar je najugodnejše razmerje za človeka, zato je konopljino olje v prednosti pred drugimi naravnimi olji, ki imajo pretežno razmerje 1 : 30. Je bogato z aminokislinami, vsebuje namreč kar osem različnih esencialnih aminokislin, vsebuje pa tudi vitamine skupine B, vitamin E in druge.

Konopljino olje

Konopljino olje s svojo edinstveno sestavo predstavlja odličen prehranski vir, ki poleg maščob in beljakovin vsebuje tudi ogljikove hidrate kot najosnovnejši vir energije, vlaknine ter minerale in vitamine. Konopljino olje in seme naj bi blagodejno vplivala na srce in ožilje, predmenstrualni sindrom, kožne bolezni, kot so akne in luskavica, pa tudi na artritis, diabetes in kronično vnetje mehurja.

Kolikšna je priporočena dnevna količina in kakšen je način njegove uporabe?

Konopljino olje

Najboljši izkoristek vseh pozitivnih učinkovin boste dosegli z uživanjem hladnega olja, saj se pri visokem segrevanju (nad 150 °C) uniči večina zdravju koristnih sestavin. Sicer lahko konopljino olje uživamo samostojno (na žlico) ali ga dodajamo različnim jedem, predvsem namazom in solatam ali kot dodatek k smoothijem. Za piko na i pa ga lahko dodamo že končanim jedem in s tem obogatimo jed s prijetnim okusom po oreščkih, ki ga ima konopljino olje.

Popolnoma vseeno je, kdaj ga uživate, najbolje pa je, da ga uživate na tešče. Je pa pomembno, da ga uživate redno in v priporočeni količini. Priporočena dnevna količina je 2 jedilni žlici – za odraslo osebo. Uživajo pa ga lahko tudi otroci.

Shranjujte ga v hladnem, temnem in suhem prostoru, saj se omega kisline uničijo v stiku s svetlobo in ob segrevanju. Priporočamo, da olje hranite v hladilniku in ga po odprtju porabite v 4 mesecih.

Nasveti uporabnikom konopljinega olja

Konopljino olje se uporablja predvsem kot zdravo in okusno dopolnilo k obrokom;
uživa se hladno, v zdravilne namene pa strokovnjaki priporočajo od ena do dve žlici dnevno – najbolj primeren čas uživanja je zjutraj na tešče;
konopljino oljeima izrazito aromo, ki spominja na oreščke, in predstavlja okusen dodatek različnim hladnim jedem, kot so solate, polivke, hladne omake in namazi, ter nekaterim toplim jedem, ki ne zahtevajo visokih temperatur (olja namreč ni dovoljeno segrevati ali uporabljati za cvrtje);
konopljino oljepomaga odpravljati številne težave, med drugim se priporoča tudi proti depresiji;
že stoletja so uporabljali konopljino olje za razne medicinske namene, od kožnih težav do kardiovaskularnih bolezni; ker je konoplja brez laktoze in glutena, je še posebej primerna za tiste diete, kjer ne smemo uživati laktoze, mlečnih izdelkov, veliko sladkorja ali maščob, primerna je tudi za vegane;
konopljino olje ni psihoaktivno, saj je izdelano iz industrijske konoplje;
esencialne maščobne kisline lahko poškodujemo, če olje izpostavljamo svetlobi, temperaturi in zraku, zato je hladno stiskano v prostoru brez kisika (Po odprtju ga priporočamo hraniti v hladilniku. Zaradi obstojnosti je shranjeno v temnih steklenicah, da ni izpostavljeno svetlobi. Po odprtju priporočamo, da ga v treh mesecih porabite.)

Konopljin čaj in moka

Konopljin čaj se je izkazal kot odličen antioksidant, odpravlja prebavne motnje, pomanjkanje apetita, zmanjšuje telesno težo in odpravlja ledvične težave. Pripravljen je iz vršičkov in listov industrijske konoplje.Konopljina moka

je po teksturi podobna ajdovi moki, prav tako pa ima podobne lastnosti pri kuhi, zato je odlična za mešanje z drugimi tipi moke. Moka je bogata z beljakovinami in minerali, balastom, nima pa maščob. Je izrazito temne barve, tak je tudi kruh. Poln je konopljinih beljakovin, ki jih bolj očiščena moka vsebuje 40 odstotkov. Danes so te beljakovine priljubljene tudi med športniki kot prehranski dodatek.

Konopljino olje, moka in čaj

Naročilo konopljinih izdelkov >>

Pira – idealno živilo, zdravilna in dobrodejna

Pira je eno od najstarejših žit, ki so ga naši predniki gojili že pred devet tisoč leti. V nasprotju s pšenico je niso selekcionirali in žlahtnili, zato se je ohranila v svoji izvorni, “nehibridni” obliki, zaradi česar njena prehranska vrednost ni osiromašena. Je ena izmed najbolj odpornih sort.Pirino zrnje ima bistveno prednost pred pšeničnim. Zrnje pire ostane tudi po žetvi v plevah in je tako naravno zavarovano pred onesnaženjem, pesticidi in žuželkami. Tega ni moč odstraniti samo z mlatenjem, pač pa je potrebno uporabiti poseben postopek odstranjevanja. To omogoča zrnju zaščito vse do predelave, kar pomeni, da onesnaževalci ne morejo do njega.

Picture

Za piro velja, da je popolno živilo, saj vsebuje vse življenjsko pomembne snovi, in sicer v idealnem razmerju, ki ne obremenjuje prebavil. Najpomembnejša in najboljša lastnost pire je zagotovo njena vsebnost beljakovin. Vsebuje namreč veliko kvalitetnih beljakovin z višjo vsebnostjo proteina in je zato bolj zdrava od pšenice. V njej najdemo tudi veliko ključnih aminokislin in ogljikovih hidratov, ki pomagajo strjevati kri in krepijo imunski sistem. Minerali in vitamini, ki se skrivajo v njeni notranjosti, pomagajo telesu ohranjati in zadrževati zdravje. Če sladkor v krvi neprestano niha, ga pira s svojo vsebnostjo kroma pomaga uravnavati in s tem vpliva tudi na naše razpoloženje in splošno počutje.


Ko pa piro oluščimo, jo uporabljamo kot vsa ostala žita. To seveda pomeni, da lahko piro stisnemo v kosmiče, obrusimo v kašo ali pa zmeljemo v moko.

Pira je vsestransko živilo, lahko jo uporabljamo na zelo različne načine. Kuhano lahko dodajate v solate, v juhe kot zakuho, iz pirinih izdelkov pa lahko pripravite tudi samostojne jedi.

Moka je zelo uporabna za pripravo raznovrstnih peciv in kruha. Po starih recepturah se v sodobni kuhinji uporablja za pripravo juh in enolončnic. Kosmiče in zdrob lahko uporabljamo tudi za zgoščevanje juh in omak. Iz moke lahko spečete okusne pekovske izdelke in slaščice. Ker je večina zdravju koristnih snovi v ovojnici in kalčku, boste vse koristi pire izkoristili le z uporabo polnovredne oz. polnozrnate moke.

Zrna lahko zmeljete tudi v kašo, ki je dobra osnova za žitne polpete in zdrave sladice, ali pa jo uporabite kot dodatek žitom za zajtrk. Pred uporabo zrnje čez noč namočite v vodi; tako boste zbudili speči kalček in še povečali vsebnost vitaminov, poleg tega je namočeno zrnje tudi mehkejše in sočnejše.

Naročilo pirinih izdelkov >>

Domača pridelava, brez škropiv in drugih dodatkov

Pred 2 letoma sta se z domačo pridelavo na naraven način začela ukvarjati mlada kmeta Tina in Domen, stara 21 in 24 let. Poleg konoplje pridelujeta še piro. Odločili smo se, da jima bomo pomagali, saj nas je prepričala njuna zgodba in pogum, da sta se odločila v teh težkih časih živeti od kmetijstva.Prednosti njihovih izdelkov so:

  • njihovo hladno stiskano konopljino olje je pridelano iz izbranih kvalitetnih vrst jedilne konoplje,
  • konoplja in pira sta iz 100% naravne pridelave, brez škropiv in dodatkov,
  • moko (pirino in konopljino) meljejo sproti sami doma ročno, na majhnem mlinčku,
  • izdelke odlikuje visoka prehranska vrednost,
  • so vedno sveži z dolgim rokom uporabe.

Naročite domače izdelke in pomagajte mladima pridelovalcema

Konopljino olje, 250ml

Konopljino olje

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Konopljina moka, 500g
Cena: 3 €
Konopljin čaj, 20g
Cena: 3 €
Pirina polnozrnata moka, 1kg
Cena: 3 €
Pirina kaša, 1kg
Cena: 2,5 €
Konopljin darilni paket + darilo
Cena: 20 €

Komentirajte

Ste vedeli, da ima konopljino olje tako zdravilen učinek? Ste ga že preizkusili? Kako je delovalo na vas?

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂