Kneipp poživitev v Termah Snovik

Z ženo sva si rekla: “Čas je, da narediva nekaj za svoje zdravje.” Slišala sva, da knajpanje zelo dobro deluje na telo in da so v Sloveniji le v Snoviku licencirani za izvajanje programov po Kneippu. Poizkusila sva živeti en vikend po načelih Kneippa. Preberite in poglejte, kako nama je šlo.

Kako sva doživela Kneipp vikend?

Za začetek si poglejte kratek video z najinega knajpanja:

Kdo ali kaj je Kneipp?

Knajpanje ni samo polivanje z mrzlo vodo, kot sem mislil doslej. Je cela filozofija, ki jo je začel nemški duhovnik in vodni fitoterapevt Sebastian Kneipp v drugi polovici 19. stoletja. Sam si je v mladosti s kopanjem v hladni Donavi pozdravil tuberkulozo.

V Snoviku nadaljujejo tradicijo Kneippovega zdravilišča Kurhaus v Kamniku, kjer so že leta 1891 začeli z zelo uspešnim izvajanjem Kneippovih terapij. Javno kopališče je stalo na sotočju Nevljice in Kamniške Bistrice. Bilo je tako zelo uspešno, da je obisk tega kopališča javno priporočal celo sam Sebastian Kneipp.

Snovik so edine terme v Sloveniji, v katerih greste celovito čez 5 Kneipp stebrov za zdravje telesa in duha:

  • voda(zdravilna termalna voda),
  • gibanje(plavanje, hoja po Kneipp bosonogih poteh, kolesarjenje, sprehodi, telovadnica v naravi, trim steza, planinarjenje),
  • prehrana(poudarek na sezonski rastlinski hrani lokalnega izvora),
  • zelišča(imajo zeliščni vrt z več kot 30 zelišči),
  • zdrav življenjski slog oz. duševno zdravje(energetske točke v okolici za izvajanje joge in meditacije ter povezava z okoliškim prebivalstvom).

Oblivi s hladno vodo namesto kave

Prijavila sva se na vodeno Kneippovo bosonogo doživetje, ki traja več kot dve uri. Najprej nama je animatorka izvedla oblive rok in nog s hladno vodo. Oblivi pospešijo cirkulacijo krvi in te tako zbudijo kot skodelica kave. Osvežujoč občutek.

Kneipp bosonoga pot (več kot 2 km po gozdu, makadamu in travi)

Prav posebno doživetje je hoja po bosonogi poti, na kateri občutimo različne podlage na svojih refleksnih točkah na stopalih. Kneipp lahko izvajate sami poleg notranjega bazena ali pa greste z mojstrom na 2-urno bosonogo pot in Kneipp poglobljeno doživete (potrebna predhodna rezervacija).

Najprej smo hodili po krajši Kneipp poti polžaste oblike z različnimi podlagami. Nato pa smo nadaljevali potep po makadamu in gozdu ter tako bosi prehodili neverjetnih 3,2 km.  Podplati so kar žareli od prijetne naravne masaže stopal. (Sedaj se tudi v okolici doma rad odpravim na krajši bosonogi sprehod.)

Ustavili smo se pri stari sušilnici sadja, kjer smo si privoščili zdravo Kneipp malico z domačimi kruhki, namazom s papriko in spili domač jabolčni sok. Za sladico smo si privoščili pa nekaj okusnih jabolčnih krhljev.

Poglejte si še uradni filmček Term Snovik o knajpanju.  Lepo prikazuje to doživetje:

Zelenjavni vrt za restavracijo Potočka

Terme imajo lasten zelenjavni vrt, na katerem gojijo zelenjavo, ki jo potem uporabljajo v kuhinji restavracije Potočka (domače, lokalno, zdravo).

Zeliščni vrt, kjer okusite različna sveža zelišča

Kot zanimivost naj povem, da se vzdolž apartmajev razteza zeliščni vrt z več kot 30 zelišči, ki jih na naraven način pridelujejo tam sami. Pri vsakem zelišču je tabla, ki razloži njegovo uporabo. Na bosonogi poti smo nekaj zelišč tudi preizkusili. Kneipp je uporabljal pri svoji prehrani kar 62 zelišč.

Meditacija na energetski točki

Že med samo bosonogo potjo smo se nekajkrat ustavili, globoko zadihali in opravili krajšo meditacijo ter odgnali stres. Leja pa je šla na posebno energetsko točko na klopci nad zelenjavnim vrtom in našla svoj mir.

»Večini bolnih ljudi sem lahko pomagal šele, ko sem pozdravil njihove duše.« S. Kneipp. Priporoča tudi smeh. Star rek pravi ‘Smeh je pol zdravja’, kar bo zagotovo držalo, saj se ob tem sprošča hormon sreče, ki ublaži vsakodnevni stres in prav zares izboljšuje tudi imunski sistem.

V Snoviku Turistično društvo Tuhinjska dolina skrbi za številne običaje, ki jih ljudje lahko spoznavajo na različnih etnoloških dogodkih s številnimi prikazi starih običajev (rokodelci – pletenje košar, priprava tradicionalnih jedi, etnološki dogodki…).

Hidroterapija s čudovitim razgledom in zdravilno vodo

Notranji bazen je nekaj posebnega, saj nudi odličen razgled skozi steklene stene na bližnje gozdove, tako imaš občutek, da se kopaš v naravi, le voda je topla 32°C :). Ponuja zelo veliko možnosti brezplačne hidroterapije za različne dele telesa: slap, vodna goba, gejzir, vodna zavesa, masažna postelja, hitra reka, jacuzzi, stenske vodne masaže in talne vodne masaže. Človek se počuti po nekaj vodnih masažah kot prerojen.

Naravna zdravilna voda iz Snovika je priporočljiva tudi za pitje (posebni pitniki so pri vhodu), saj vsebuje veliko mineralov, med drugimi tudi natrijev hidrogenkarbonat, ki ublaži zgago, slabost in želodčno bolečino.

Zunanja bazena in tobogani za vitamin D in zabavo

Ob lepem vremenu se vam splača kopati in plavati v zunanjem bazenu, kjer so trije adrenalinski tobogani in kup možnosti za poležavanje na soncu (nabiranje vitamina D:)

Z električnim kolesom brez mučenja na prelaz Črnivec

Na recepciji sva si sposodila električni kolesi in se po slikoviti poti odpravila na prelaz Črnivec, ki je meja med Gorenjsko (Kamnik) in Štajersko (Ljubno). Na recepciji so naju opremili tudi s kolesarskim zemljevidom Kamniške občine, tako sva vedno vedela, kam zaviti, pa tudi poti so večinoma označene s tablami.

Pot je polna čudovitih razgledov, pašnikov s kravami in neokrnjenih gozdov. Kot zanimivost naj povem, da sva srečala traktor, ki je bil predelan tako, da je imel zadaj 4 kolesa, da lažje pelje po gozdnih poteh; in star vojaški tovornjak Slovenske vojske. 

Na vrhu Črnivca so restavracija, igrišča za otroke, teniško igrišče in polnilnica naravne vode. Če bi imela več časa, bi šla s kolesom s Črnivca kar na Veliko planino, saj z električnim kolesom noben klanec ni preveč strm :).

Znebite se vozlov z masažo

Po kolesarjenju sva si privoščila v Snoviku sproščujočo masažo hrbta. Prijazna maserka se je še posebej potrudila razbiti mišične vozle, ki so se mi pojavili zaradi dolgotrajnega sedenja pred računalnikom. Priporočam.

Z gondolo k planšarijam na Veliki planini

Naslednji dan sva jo z gondolo mahnila na Veliko planino, ki je res pravi biser Kamniško-Savinjskih Alp. Na zgornji postaji gondole se začne “pravljični svet pastirjev in planincev”.

Pot do vrha Velike planine sva nadaljevala s sedežnico, nudijo se prekrasni razgledi na okoliške gore, pašnike, pastirske koče in gozdove. Priporočam, da se sprehodite do planšarskih koč, kjer lahko pobožate kako prijazno kravico ali radovednega telička.

Kneipp zdrava prehrana. “Si, kar ješ.”

Kneipp je zagovarjal raznoliko, pretežno rastlinsko prehrano, ki je sezonska in lokalnega izvora. Moram reči, da je bila zelo okusna. Še posebej bi priporočal znamenito tuhinjsko postrv z zelenjavo v restavraciji Potočka. Večino kuharskih sestavin v Snoviku odkupijo od lokalnih kmetov in tako tudi pomagajo pri razvoju okoliškega kmetijstva.

Savne za boljši imunski sistem

V Snoviku imajo wellness center s savnami, ki zopet odpira svoja vrata 1.10.

V njem je suha finska savna z blagodejnimi učinki na telo: pregrevanje telesa in globinsko čiščenje s potenjem (visoka temperatura in nizka vlaga), sproščanje s pomočjo dodajanja arome, ustvarjanje zdravega okolja sevanja s presvetlitvijo kristalov soli (himalajska kristalna sol) – ozračje je nabito z negativnimi ioni.

V snežnem prostoru oz. ledeni savni se z ledom iz podstavka zmasiramo po celem telesu, po ledenem šoku se ogrejemo na normalno telesno temperaturo v kadi s toplo vodo ali pod prho.

Sprehajalni bazenček je namenjen knajpanju nog in štorkljasti hoji, saj ima dva ločena prekata s toplo in hladno vodo. Ima naslednje blagodejne učinke na telo: ohladitev oz. segretje nog, intenzivna prekrvavitev nog, spodbuditev krvnega obtoka.

Kad s toplo vodo do 35º C je namenjena ogrevanju telesa po uporabi snežnega prostora ali pa v zimskem času po uporabi zunanje »zračne kopeli«. Namakanje v kadi s toplo vodo vpliva na ugodno počutje.

Apartmaji in sobe s pogledom na terme in gozdove

Zanimivo, da Terme Snovik nimajo hotela. Imajo kompleks 74 **** apartmajev in 31 **** dvoposteljnih sob na obronku bližnjega gozda s pogledom na termalno riviero. Nudijo vam zasebnost in prostornost apartmaja, hkrati pa lahko hodite na zajtrk, kosilo in večerjo v restavracijo Potočka ter se pustite razvajati lokalnim kuharskim mojstrom. Apartmaji nudijo lep razgled na zunanje bazene, okoliške gozdove in travnike.

Apartmajske hiške so poimenovane po drevesih, ki rastejo v neposredni bližini. Narejene so iz naravnih materialov (les jesen). Preizkusite lahko tudi spanje na naravnem vzglavniku s prosenim polnilom ali polnilom iz ajdovih luščin z dodatkom sivkinih cvetov in eteričnega olja sivke (potrebno naročilo, a v Kneipp paketih je že vključen).

Telovadnica in fitnes na prostem

V okolici Term poteka označena pot palčka Snovička, ki je telovadnica na prostem s 13 zunanjimi lesenimi trenažerji. Nekaj sva jih preizkusila in na njih potelovadila. Imajo pa tudi fitnes na prostem, za krepitev mišic.

Trajnostni EKO dopust

Terme Snovik so pravi primer trajnostnega turizma. Za gradnjo je uporabljenih veliko naravnih materialov. Trudijo se za energetsko učinkovitost in izrabljajo tudi sončno energijo. Za dogrevanje tudi uporabljajo okoliško BIO maso, ki jo vidite na sliki. Precej hrane odkupijo od lokalnih kmetov, zmanjšujejo porabo vode in strogo ločujejo odpadke. Imajo sistem inteligentnih sob/apartmajev za varčevanje z energijo. Za čiščenje uporabljajo 70% eko čistil. Na voljo so polnilnice za električne avtomobile.

Skratka,  na vsakem koraku se trudijo za odgovorno ravnanje z naravo, za kar so dobili tudi certifikate Evropske komisije ECO label (EKO marjetica) in STO Slovenia Green Accomodation. Prepričate se lahko, da je tudi EKO  turistu zelo prijetno, hkrati pa se ohranja dragoceno okolje.

Priporočam, da pridete po zdravje in sprostitev v Snovik

Lahko si preberete več o knajpanju in Kneipp paketih ali pa izberete kak drug paket po vaši meri na njihovi spletni strani.

Reportažo pripravil: mag. Simon Meglič, Zdravo.si

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂