Kako preprečiti in oskrbeti sončne opekline?

Verjetno ste že večkrat slišali nasvet: izogibajte se soncu ali uporabite kremo za sončenje z visokim zaščitnim faktorjem, ki blokira ultravijolične (UV) žarke, saj povzročajo kožnega raka. Medtem ko pretirano izpostavljanje soncu povzroča opekline in poveča vaše

tveganje za nastanek kožnega raka, je velika zmota, da se je treba izpostavljenosti soncu v celoti izogniti.Pomembno je najti pravo ravnotežje, kjer izpostavite vašo kožo sončnim žarkom, toda ne v toliki meri, da bi vas opeklo. Izpostavljenost je lahko terapevtska le, če je to storjeno v ustreznih in izmerjenih časovnih okvirih.

Prekomerna izpostavljenost soncu ne prinaša nikakršne koristi in lahko privede le do poškodb, kot so opekline, ki so vnetni odziv vaše kože proti prekomernim UVB žarkom. Vendar pa je izpostavljenost UVB žarkom ravno tisto, kar želite, seveda v ustreznih količinah, ker ko UVB žarki pridejo v stik s površino vaše kože, vaša koža pretvori derivat holesterola v vitamin D3. Ironično je, da je ena od prednosti vitamina D, da znatno vpliva na zmanjšanje tveganja raka, tako kožnega raka kot tudi mnogih drugih vrst raka.

Žarki UVA proti žarkom UVB


Torej, kako izkoristiti sonce, ne da bi povečali tveganje za poškodbe kože? Pomembno je vedeti, da je lahko sonce koristno ali škodljivo, odvisno od vrste ultravijolične svetlobe, ki jo oddaja. Ultravijolična svetloba sonca prihaja v dveh glavnih valovnih dolžinah:

Ultravijolični A žarki (UVA)

Ultravijolični A žarki
(UVA)
Veljajo za nezdravo valovno dolžino, saj prodrejo globoko v kožo in povzročijo večjo škodo prostim radikalom. Kreme za sončenje, ki so označene z napisom SPF, izločijo blagodejne UVB žarke, ne pa UVA žarkov, ki povzročajo raka, razen če krema vsebuje tudi sestavino za blokado UVA žarkov.
Če ste zaščiteni pred soncem s kremo proti sončenju, lahko preprečite opekline, ker je pretirana izpostavljenost UVB žarkom glavni vzrok za sončne opekline, vendar boste še vedno prejeli veliko dozo sevanja, ki poškoduje vašo kožo. Poleg tega nas UVA žarki stalno obsevajo, tudi ob oblačnih dneh.

Ultravijolični B žarki (UVB)

Ultravijolični B žarki (UVB)To je “zdrava” valovna dolžina, ki pomaga vaši koži proizvajati
vitamin D
. Medtem ko lahko tako UVA in UVB žarki povzročajo porjavelost in opekline,
UVB žarki to počnejo veliko hitreje.
V nasprotju z žarki UVA, ki nas bolj obdajajo, so žarki UVB manj močni zjutraj in zvečer in bolj močni opoldne oz. v času sončnega dneva. To je tudi najbolj optimalen čas za proizvodnjo vitamina D (približno med 10. in 14. uro). Ironično, to časovno obdobje večina strokovnjakov odsvetuje kot primerno izpostavitvi soncu.

Opekline: znaki in simptomi

Pomembno si je zapomniti, da ni dodatne koristi ostati na soncu po tem, ko se vaša koža spremeni v rožnato. Za tiste z manj pigmenta se to lahko zgodi že po nekaj minutah. S tem samo povečate vaše tveganje opeklin, kar je nekaj, čemur se zagotovo želite izogniti. Nevarnost opeklin je še večja, če imate svetlejšo polt. Alarmantni znaki sončnih opeklin vključujejo:

 • Pordelost kože ali eritem.
 • Koža, ki je topla ali vroča na dotik.
 • Nelagoden občutek ob dotiku kože ali ob drgnjenju kože z oblačili.
 • Lupljenje ali luščenje kože.
 • Izjemna suhost ali gubanje kože.

 Ti simptomi pogosto niso takoj vidni, ampak postanejo očitni nekaj ur po tem, ko smo bili prekomerno izpostavljeni soncu. Ponavadi so bolečine najhujše v prvih 24 urah. Tako kot navadne opekline se sončne opekline razvrščajo v tri stopnje: prva, druga in tretja. Prvo- in drugostopenjske opekline so začasne in se jih lahko zdravi doma. Opekline tretje stopnje predstavljajo k infekciji nagnjene kožne mehurje, povišano telesno temperaturo, s katero se lahko pojavi mrzlica. Pri takšnih opeklinah je priporočljiva takojšnja medicinska oskrba v izogib zapletom.

Kako se izogniti sončnim opeklinam?


Koristi izpostavljanja soncu zagotovo odtehtajo njegova tveganja, vendar je potrebno biti pri sončenju zelo pazljiv. Sledenje varnostnim ukrepom, da bi se izognili opeklinam, bo zagotovilo, da čim bolj povečate koristi sončenja, hkrati z omejitvijo morebitnih škodljivih učinkov sončenja. V nadaljevanju vam priporočamo nekaj varnostnih nasvetov, da se boste izognili opeklinam:

 

 1. Zaščitite svoj obraz in oči s širokim klobukom ali naglavno kapo. Koža teh območij je veliko tanjša kot na ostalih predelih vašega telesa in je bolj podvržena prezgodnjemu gubanju. Če je ozračje prevroče za zaščito vaše kože z lahko obleko, uporabite visok zaščitni faktor za sonce – ti izdelki pogosto vsebujejo cink.
 2. Omejite začetno dnevno izpostavljenost soncu in jo počasi povečujte. Če imate svetlejšo polt, omejite izpostavljenost soncu le na nekaj minut, še posebej sredi poletja. Bolj ko vaša koža postaja temnejša, dlje časa lahko ostanete na soncu brez tveganja, da vas opeče. Če ste izpostavljeni pozneje v sezoni in ste temnopolt posameznik, lahko verjetno varno dodate 30 minut na vašo začetno izpostavljenost.
 3. Vzpostavite naravno zaščito pred soncem s koristnimi antioksidanti. Astaksantin – močan antioksidant – zagotavlja učinkovito zaščito pred poškodbami sonca, če se ga jemlje kot dnevni dodatek. Morate pa upoštevati, da proces vzpostavitve naravne zaščite za vaše telo lahko traja nekaj tednov in da dodatka ni mogoče preprosto vzeti dan pred odhodom na plažo. Astaksantin se lahko uporablja tudi lokalno. Lahko naredite lastno kremo z dodatkom astaksantina ekološkemu kokosovemu olju. Vedite, da je astaksantin temno rdeče barve, zato lahko pusti madeže na vaših oblačilih. Drugi koristni antioksidanti vključujejo proantocianide, resveratrol in likopen.
 4. Vlažite svojo kožo naravno. Pred sončenjem nanesite na izpostavljene dele vaše kože organsko kokosovo olje. Kot je navedeno zgoraj, lahko dodate nekaj astaksantina kokosovemu olju za dodaten varnostni ukrep. To bo ne le navlažilo vašo kožo in preprečilo suhost kože, ampak tudi prineslo dodatne koristi.

S pravilno prehrano lahko zaščitite vašo kožo pred opeklinami


Količina antioksidantov, ki jo dobite iz vaše prehrane, ima pomembno vlogo pri tem, kako učinkovito preprečiti opekline. Več antioksidantov, kot jih imate v vaši koži, manjša je verjetnost za tveganje opeklin. Antioksidanti delujejo kot notranji ščit pred soncem in vam omogočajo povečanje izpostavljenosti soncu, saj zmanjšajo tveganje opeklin. Karotenoidi, na
primer, so ključnega pomena za proces fotosinteze in zaščitijo rastlino ali organizem pred
poškodbami, povezanimi s svetlobo in kisikom.
Z zaužitjem rastlin ali organizmov, ki vsebujejo te pigmente, pridobite podobno varovalno korist. Vitamina A in C sta prav tako pomembna – vaše celice jih uporabljajo tako za urejanje svetlobne absorpcije, kot za zaščito proti prekomerni izpostavljenosti soncu. Poleg astaksantina, ki se šteje kot prehransko dopolnilo, prehranski viri učinkovitih antioksidantov vključujejo svežo zelenjavo in sadje, kot so maline, robidnice in borovnice. Na kakšen način antioksidanti pomagajo zaščititi kožo pred opeklinami, še ni podrobneje raziskano. Ta proces je najverjetneje povezan s protivnetnimi lastnostmi antioksidantov, saj je sončna opeklina dejansko vnetni proces.

Kako naravno oskrbeti sončne opekline?


Sprejetje ukrepov za preprečevanje sončnih opeklin je najboljši način, da se izognete opeklinam. Če vas želja po zagoreli kožo vseeno premami in pri tem dobite opekline, lahko naslednje strategije pomagajo pospešiti celjenje kože in zmanjšajo škodo. Ena najbolj učinkovitih “zdravil” za prvo pomoč pri opeklinah je uporaba surovega aloe vera gela lokalno na opekline. Ta vsebuje močne glikonutriente, ki pospešijo celjenje kože. Aloe vera je enostavna rastlina za vzgojo, ki jo lahko gojite v vašem domačem vrtu (ali pa jo imate v loncu na balkonu).
Uporaba mrzlih obkladkov prav tako pomaga zmanjšati bolečino opeklin. Da bi se izognili nadaljnjemu draženju, ne umivajte sončne opekline na koži z milom. Ko že govorimo o vodi, je prav tako zaželeno, da ostanete primerno hidrirani s pitjem zadostne količine vode. Majhne otroke morate skrbno spremljati glede znakov dehidracije.

Kreme  za sončenje lahko včasih naredijo več škode kot koristi

Kot smo že omenili, kreme za sončenje učinkovito zaščitijo pred žarki UVB, ki so glavni vzrok za sončne opekline in so označene s stopnjo zaščitnega faktorja ali SPF:

 • SPF 15 – blokira 93 % žarkov UVB
 • SPF 30 – blokira 97 % žarkov UVB
 • SPF 50 – blokira 98 % žarkov UVB

To pomeni, da ko si nanesete zaščito pred soncem, čeprav nižjo od SPF 15, onemogočite vsakršno zvišanje ravni vitamina D. In, kot že omenjeno, večina sončnih krem ne omogoča obrambe pred bolj škodljivimi žarki UVA, razen če vsebuje tudi UVA blok. Torej ste še vedno izpostavljeni bolj škodljivim žarkom UVA, tudi če ne boste dobili opeklin. Sončne kreme so, poleg tega da preprečujejo nastajanje vitamina D, problematične tudi zaradi drugih razlogov.

Mnoge vsebujejo strupene in/ali hormonske motilce, ki prodrejo skozi kožo direktno v krvni obtok. Izdelki, ki vsebujejo vitamin A in njegove derivate, retinol in retinil palmitat, lahko povečajo hitrost, pri kateri se maligne celice razvijejo. Agencije za varstvo potrošnikov po svetu so pred kratkim opozorile, da bi morali starši prenehati z uporabo zaščite pred soncem v spreju pri svojih otrocih, dokler se ne naredijo podrobnejše raziskave, ki ocenjujejo nevarnost uporabe titanovega dioksida in cinkovega oksida, dveh ključnih sestavin spreja za zaščito pred soncem. Glede na poročila, otroci lahko vdihavajo te kemikalije, kadar se sprej za zaščito pred soncem razprši nanje.

Vir: Spletna stran Mercola.com

Komentirajte!

Kako se z opeklinami zaradi sonca spopadate vi? Kaj naredite v tem primeru?