Kako poskrbeti za zobe, ko je zobozdravstvo omejeno?

Zobozdravstvo je ena tistih dejavnosti, ki so jih in jih bodo ukrepi za preprečevanje okužb s koronavirusom močno spremenili. Zaradi narave zobozdravstvenih posegov je namreč tveganje za prenos okužb v zobozdravstvenih ambulantah zelo visoko. Zato so bile v času najbolj striktnih ukrepov odpovedane vse zobozdravstvene storitve, razen urgentnih, tudi v prihodnje pa bo obisk zobozdravnika precej drugačen, kot smo ga bili vajeni doslej.

umivanje-zob

Že zdaj je jasno, da se bodo zaradi odpovedi pregledov in drugačnega načina dela čakalne dobe v zobozdravstvu – tudi pri zasebnikih – podaljšale. Zato je v tem času še toliko bolj pomembno poskrbeti za zdravje svojih zob. Toda kako?

Ščetka, pasta in pravilno umivanje

Vsi vemo, a nam včasih ne uspeva, da bi se tega držali. Umivanja zob vsaj dvakrat dnevno, namreč zjutraj in zvečer, zelo priporočljivo pa je tudi umivanje zob po kosilu.

  1. scetkanjeZa umivanje zob si je treba vzeti čas in biti natančen. Hitro ali površno umivanje zob ustvarja lažen občutek ustne higiene, medtem ko so zobne obloge še vedno prisotne.
  2. Pravilno umivanje zob traja najmanj 2 minuti, pri njem pa se posvetimo čisto vsem zobem z vseh strani. Sedmice (in osmice, če jih imamo) zahtevajo še posebno pozornost, saj so zaradi svojega položaja v ustih težje dosegljive s ščetko.
  3. Pri umivanju pazimo na ravno pravšen pritisk ščetke. Premajhen pritisk ne odstrani oblog, prevelik pritisk pa je manj učinkovit, saj se ščetine zvijajo, hkrati pa lahko tudi poškoduje sklenino. Ščetkamo tako, da držimo ščetko pod kotom 45 stopinj glede na zob.
scetka
Zamenjajte zobno ščetko najkasneje po 3 mesecih uporabe.

Kakšno zobno ščetko in zobno pasto uporabljati je večno vprašanje, ki pa niti ni tako pomembno. Bistveno bolj pomembno je redno menjavanje zobne ščetke. Vsako zobno ščetko bi morali zamenjati najkasneje po 3 mesecih ali še prej, če začnejo njene ščetine štrleti na vse strani ali izpadati.

Tudi glede zobne paste je bolj kot to, katero uporabljamo, pomembno, da si zobe umivamo temeljito. Več bomo za zdravje svojih naredili, če si bomo s poceni zobno pasto iz diskontne trgovine pravilno in večkrat na dan umivali zobe, kot če bomo z drago zobno pasto, ki jo v oglasih priporočajo zobozdravniki, površno in samo enkrat na dan malce poščetkali po zobeh.

Zobna nitka

nitkanje
Nitkanje zob – pogosto pozabljen del skrbi za zdrave zobe.

Poleg rednega umivanja zob si je treba vzeti tudi čas za nitkanje. Z nitko dosežemo in očistimo mesta med zobmi, ki jih zgolj s ščetko ne moremo. Namesto nitke lahko uporabimo tudi zobno prho z nastavkom za čiščenje medzobnih prostorov, a če je nimate, ni treba zapravljati zanjo. Redno, najbolje vsakodnevno čiščenje predelov med zobmi z zobno nitko zadostuje.

Ustna vodica

Mnenja o uporabi ustne vodice so deljena. Lahko je koristna, a njena uporaba je priporočljiva predvsem pri določenih stanjih in po priporočilu zobozdravnika. Uporaba ustne vodice iz preventive ne bo škodovala, a kake posebne koristi od tega najbrž tudi ne bo. Pomembneje je – kot je že večkrat poudarjeno – redno in temeljito umivanje zob ter redno nitkanje.

Če se kljub temu pojavi težava

Če se kljub odlični skrbi za ustno higieno pojavi zobobol, če izpade zalivka, če se odkruši del zoba, če se vname dlesen …, skratka, če se zgodi karkoli, kar potrebuje obravnavo zobozdravnika, kljub razmeram ne odlašajte. Pokličite svojega zobozdravnika, ki vam bo dal navodila, kako ravnati, in vas po potrebi napotil v dežurno zobozdravstveno ambulanto ali naročil na pregled v svojo ambulanto, ko bo to mogoče.

A.M.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂