Kaj vaša koža rada je in pije?

Vitamin C pomaga koži zgraditi kolagen, najdete ga pa v jagodah

Velikokrat slišimo izraz ”lepota prihaja od znotraj”, ki se v večini primerov nanaša na hrano, ki jo vnesete v svoj organizem. Zdravi lasje, nohti, koža in lep nasmeh so zunanji pokazatelji lepote in hkrati pokazatelji vaših prehranjevalnih navad.Skrbno izbrane sestavine in zadostne količine tekočine so predpogoj za zdravje in lepoto. S pravilno prehrano, označeno z bogastvom hranil, predvsem vitaminov, mineralov in visoko kakovostnih maščob, lahko veliko storite za prvi vtis, ki ga pustite na drugih z vašim zunanjim videzom.

Koži sta všeč vitamina C in E, ki sta antioksidanta in ščitita kožo
pred poškodbami sonca in zmanjšata škodo, ki jo povzročajo prosti radikali – izzivalci staranja. Vitamin C pomaga koži izgraditi kolagen – protein, ki je odgovoren za strukturo in čvrstost kože.

Vitamini v službi lepote

UV sevanje in naraven proces staranja povzročata degradacijo kolagena, ki ima za posledico nastanek gub in povešanje kože. Veliko vitamina C najdete v brokoliju in jagodah.Znano je, da je biotin odgovoren za oblikovanje baze kože, las in nohtov. Najboljši viri biotina ali vitamina H so arašidi, mandlji, blitva, kozje mleko, jogurt, paradižnik in jajca. Biotin v velikih količinah najdemo v korenju, čebuli, avokadu in lososu. Vitamin A je eden izmed vitaminov, ki delujejo v službi lepote, vzdrževanju in regeneraciji kožnih celic.

Karotenoidi za sijaj kože

Študija, objavljena v reviji Evolution & Human Bahaviour je pokazala, da dnevni vnos hrane, bogate s karotenoidi, kot so korenje, ohrovt in špinača, lahko podari koži zlat sijaj, zaradi česar je koža lepša in bolj zdrava, v samo dveh mesecih. Močnejši vpliv na zdravje kože se doseže z združevanjem najpomembnejših predstavnikov karotenoidov, beta karotena in vitamina B.
Vitamine B kompleksa najdemo v polnozrnatih žitaricah, jetrih, mlečnih izdelkih, zeleni listnati zelenjavi. Tem sestavinam je potrebno samo dodati oranžno, rumeno in rdeče sadje in zelenjavo, ki so predstavniki beta karotenov, in rezultat bo mehka in žametna koža.

Maščoba je tudi pomembna za lepoto

Dragocene omega-3, omega-6 in omega-9 maščobne kisline imajo ključno vlogo pri ustvarjanju lipidne zaščite kože. Prav tako vlažijo in pomirjajo draženje kože. Pomanjkanje maščobnih kislin se kaže v suhi koži, nagnjeni k draženju. Ker te maščobne kisline delujejo protivnetno, so uporabne tudi pri različnih kožnih boleznih. Zato je uživanje rib, oreščkov, semen in drugih dragocenih virov maščobe, kot je npr. olivno olje, zelo pomembno.

Voda “napaja” kožo

Eden od organov, kjer se najhitreje opazi nezadosten vnos vode, je koža. Ko telo nima vode, suhe celice pospešujejo njihovo staranje in sčasoma odmrejo. Zaradi pomanjkanja vode vezno tkivo slabi, slabijo tudi vlakna kolagena in elastina, zato koža izgubi svojo čvrstost in elastičnost ter postane mlahava, nagubana in brez življenja.
Zadosten vnos vode pomaga pri odstranjevanju odpadnih snovi in “čisti” kožo. Prav tako se je izkazalo, da že pol litra vode poveča pretok krvi v kožo ter ji daje svetlejši videz.
Da bi zagotovili optimalno vlago in odpravo vidnih znakov staranja kože, je treba vnesti vsaj 1,5 litra tekočine na dan, prednostno z mineralnimi ali izvirskimi vodami.

Anti-ageing učinek

Minerali, ki jih globoko izvirska voda vsebuje, hranijo globinske in površinske
plasti kože in so bistvenega pomena za normalno presnovo proteinov kože. V
tej povezavi je še posebej edinstven silicij, element, ki je pomemben za zdravo in lepo kožo. Silicij je sestavni del makromolekul, ki tvorijo vezno tkivo (elastin, kolagen, proteoglikani in glikoproteini).
Hkrati je vključen v prenovo  kompleksnih reakcij kolagena in elastina, kar se danes tolmači kot močan anti-aging učinek na kožo in zmanjšanje gub. Poleg lepote in zdravja kože je silicij pomemben za nohte, zobe, lase in oči.

Poleg vode lahko za pravo osvežitev poskrbi ohlajeni čaj, dober izbor svežih, nesladkanih sadnih sokov iz sezonskega sadja in zelenjave (bolje poznani pod imenom smoothie-ji), izotonični napitki in funkcionalne pijače z izbranimi aktivnimi sestavinami. Alkoholi, gazirane, sladkane in kofeinske pijače pa samo okrepijo proces dehidracije, saj spodbujajo izločanje tekočine iz organizma. Zato se je takim pijačam potrebno izogibati.

Lepota s sadjem in zelenjavo

Videz kože je povezan z uživanjem sadja in zelenjave, je bil naslov članka, objavljenega v American Journal of Public Health.
Britanski znanstveniki pa so v svoji raziskavi dokazali, da imajo ljudje, katerih prehrana temelji na sadju in zelenjavi, bolj zdravo in svetlejšo polt lepšega tena.
Zadostujeta samo dva dodatna obroka sadja in zelenjave na dan, da bi bili rezultati pozitivne spremembe na koži vidni v 6 tednih. Ta učinek je predvsem posledica karotenoidov, rdečkasto-oranžnih pigmentov, ki jih najdemo v sadju in zelenjavi. S tako dieto koža postane lepše barve in dobi na pogled privlačen zlati sijaj.
Vir: Spletna stran Zdrava krava
Komentirajte! 
Kako vi skrbite za vašo kožo? Ali zaužijete dovolj sadja in zelenjave?