Kaj je dobro za vaša jetra in kaj jim škodi?

Ovseni kosmiči

Hrana z veliko vlakninami pomaga jetrom, da delujejo optimalno. Zato začnite vaš dan z ovsenimi kosmiči. Raziskave kažejo tudi, da so dobri pri izgubljanju maščobe okrog trebuha, kar prav tako pozitivno vpliva na zdravje jeter.

Picture

Izogibajte se mastni hrani

Ocvrt krompirček, hamburgerji, bureki … so slaba izbira za zdravje vaših jeter. Uživanje preveč jedi, ki vsebujejo veliko nasičenih maščob, lahko močno obremeni jetra in sčasoma privede do njihovega vnetja. Posledično tvegate nastanek ciroze, zato ko si boste naslednjič zaželeli hitre hrane, izberite raje kaj bolj zdravega.

Brokoli​

Za zdrava jetra je pomembno uživati veliko zelenjave. Pri tem nikar ne pozabite na brokoli, saj nekatere raziskave kažejo, da naj bi pomagal ščititi pred določenimi boleznimi jeter. Če se vam zdi brokoli skuhan na pari preveč pust, dodajte še nekaj narezanih mandljev in posušenih brusnic. Odličen je tudi skupaj s česnom in z malo balzamičnega kisa. Dober tek!

​Kava

​Da, kava ni priporočljiva za osebe z visokim krvnim tlakom, a po drugi strani ima lahko določene pozitivne učinke na jetra. Študije kažejo, da lahko 2 do 3 skodelice kave na dan pomagajo ščititi jetra pred škodo, ki jo povzroča alkohol ali nezdrava prehrana. Po nekaterih študijah pa naj bi celo zmanjševala tveganje za raka na jetrih.

​Zmerno s sladkorjem

​Preveč sladkorja lahko terja svoj davek v jetrih. Ena od nalog jeter je namreč tudi, da pretvarjajo sladkor v maščobo. Preveč sladkorja pomeni, da jetra proizvedejo preveč maščobe, ki se nato začne nabirati tam, kjer ni od nje nobene koristi. Dolgoročno lahko preveč sladkorja privede celo do zamaščenosti jeter, zato – zmerno in po pameti.

Picture

Zeleni čaj

​Je poln antioksidantov in naj bi po nekaterih raziskavah ščitil pred določenimi vrstami raka, med drugim tudi pred rakom na jetrih. Več antioksidantov boste zaužili, če si zeleni čaj pripravite sami in ga spijete še vročega.

​Voda

​Ena najboljših stvari, ki jih lahko storite za vaša jetra, je uživanje nesladkanih pijač. Namesto njih si večkrat na dan privoščite kozarec vode in presenečeni boste, koliko manj kalorij boste zaužili.

​Mandlji

​Oreščki, še posebej pa mandlji, so bogat vir vitamina E, ki lahko, sodeč po študijah, pomaga ščititi pred boleznimi, ki jih povzroča zamaščenost jeter. Ker so dobri tudi za vaše srce, jih ne pozabite imeti pri roki za malico ali kar tako.

​Špinača

​Je živilo, bogato z antioksidantom glutationom, ki lahko pomaga jetrom, da pravilno delujejo. In tako enostavno jo je pripraviti – lahko naredite špinačno solato, jo nasekljate v špinačno omako ali pripravite slastno špinačno kremno juho.

​Zmerno z alkoholom

​Prekomerno pitje alkohola lahko hudo obremeni jetra in sčasoma privede do ciroze. Celo občasno opijanje – več kot 4 merice alkohola za ženske in več kot 5 meric alkohola za moške – je lahko škodljivo. Če ne morete brez alkoholnih pijač, omejite uživanje na največ eno merico (ženske) oziroma dve merici (moški) alkohola dnevno.

​Čim manj pripravljenih prigrizkov

​Ko boste naslednjič občutili lakoto, se uprite vabljivim sendvičem in prigrizkom iz prodajnega avtomata ter raje zavijte v trgovino po kaj bolj zdravega. Težava pripravljenih prigrizkov je namreč v tem, da vsebujejo veliko sladkorja, soli in maščob, ki so vsi po vrsti škodljivi za vaša jetra.
Piše: A.M., vir: WebMD
Komentirajte!