Jesenski vonji, ki koristijo vašemu počutju

Jesen, za nekatere magičen čas leta, ko zrak preplavijo vonji odpadlega listja in jabolk. Čas oranžno obarvane spokojnosti in prijetne melanholije. Toda, ali ste vedeli, da lahko nekateri značilni jesenski vonji pozitivno vplivajo na vaše počutje?
Picture

Cimet

Že en vdih prijetnega vonja po cimetu lahko izboljša počutje. Pa ne samo to. Vonj cimeta lahko tudi izostri vaše misli. Raziskave namreč pravijo, da lahko vonj cimeta spodbudi delovanje možganov. V eni od študij so pri osebah, ki so jim dali cimet, opazili izboljšane funkcije, kot so vizualno-motorični odzivi, delovni spomin ter sposobnost daljšega osredotočanja.
Picture

 

Buče

Zagotovo eden najbolj prepoznavnih simbolov jeseni. Značilna aroma buč že dolgo slovi kot afrodiziak za moške. Študija je pokazala, da se je 40 odstotkov sodelujočih moških pozitivno odzvalo na vonj buč, pomešan z vonjem sivke.

Picture

Jabolka

Poleg tega, da so ena glavnih sestavin jesenskih receptov, lahko vonj teh sadežev pomaga pri lajšanju migrene. Raziskava iz leta 2008 pravi, da so tisti, ki jim je vonj po jabolkih prijeten, opazili občutno olajšanje simptomov glavobola in krajših epizod migrene.
Picture

Muškatni oreščki

Ta začimba ne samo izboljša okus jutranje kave. Bogata, zemeljska aroma ima tudi spodbudne učinke na počutje. Če jih uporabljamo kot kadilo, so odlično pomirjevalo pred spanjem, saj njihov vonj sprošča mišice in zmanjšuje stres. Pomagajo lahko tudi pri spominu. Študije namreč razkrivajo, da lahko miristicin, ki ga najdemo v muškatnih oreščkih, zavira delovanje encima, ki je aktiven pri nastanku Alzheimerjeve bolezni.

Jesensko listje

Pogled na oranžno-zlate in škrlatne barve, v katere se jeseni odene narava, lahko že sam po sebi izboljša razpoloženje. Če k temu dodamo še značilen vonj jeseni na jasen, sončen dan, dobimo kombinacijo, ki človeka med gibanjem v naravi napolni z energijo.

Prijeten vonj jeseni, ki ga ustvarja listje dreves, je najbolj prisoten ob sončnih, a hladnih dneh.

Picture

Piše: A.M., vir: Huffingtonpost
Komentirajte!
Imate radi jesen?