Izračunajte, koliko dlje boste živeli, če začnete jesti bolj zdravo

Že manjše spremembe prehranjevalnih navad lahko pomenijo, da boste živeli dlje. Če nezdravo hrano dovolj zgodaj zamenjate z bolj zdravimi in manj predelanimi živili, lahko svoje življenje podaljšate tudi do 10 let. To niso zgolj pavšalne trditve – takšne ugotovitve so objavili norveški strokovnjaki, ki so ustvarili tudi orodje, s katerim lahko izračunate, koliko dlje boste živeli, če danes začnete jesti bolj zdravo.

Zdrava prehrana

Hrana, ki podaljšuje, in hrana, ki skrajšuje življenjsko dobo

Največji učinek na podaljšanje življenjske dobe ima uživanje več polnovredne rastlinske hrane  – zlasti stročnic – ter oreščkov. Tudi uživanje sadja in druge nepredelane zelenjave ima ugoden vpliv na zdravje in s tem povezano daljšo življenjsko dobo.

Na seznamu zdrave hrane norveških strokovnjakov pričakovano najdemo tudi ribe, medtem ko močno odsvetujejo uživanje večjih količin rdečega mesa, hrane iz močno predelanih žit (kot na primer bele moke) ter sladkanih pijač.

Nikoli ni prepozno začeti, a prej kot začnete, dlje boste živeli

StarostZ zbiranjem in obdelavo podatkov so uspeli zelo natančno izračunati, koliko dlje boste živeli, če svoj način prehranjevanja spremenite pri določeni starosti. Pričakovano je, da si lahko več dodatnih let življenja obetate, če se boste začeli bolj zdravo prehranjevati že v mladih letih.

A nikoli ni prepozno – tudi če začnete po šestdesetem, lahko z zamenjavo izrazito nezdravega načina prehranjevanja z zdravim pridobite do 9 (ženske) oziroma 8 (moški) let.

Izračunajte si, koliko let lahko pridobite

Skupaj z rezultati so norveški raziskovalci objavili tudi interaktivni kalkulator, s katerim si lahko zelo natančno izračunate, koliko let lahko pridobite samo z bolj zdravo prehrano.

Na začetku izberite svojo regijo (Evropa), starost in spol, nato pa z drsniki označite, koliko gramov določene vrste živil v povprečju dnevno pojeste zdaj (oziroma ste pojedli v preteklosti) in koliko gramov te iste vrste živil boste pojedli oziroma pojeste po spremembi svojega načina prehranjevanja.

Kalkulator (v angleškem jeziku) najdete tukaj.

Viri: Food 4 healthy life, WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂