Izpadanje las: do 100 izpadlih las na dan je normalno

Če se tudi vi sprašujete, ali je normalno, da v postelji in kopalnici vsak dan najdete svoje izpadle lase, naj vas pomirimo: do 100 izpadlih las na dan je normalno. V nadaljevanju boste izvedeli tudi, zakaj je normalno, da se s staranjem povečuje tudi število izpadlih las.

Izpadanje las

Za začetek še enkrat ponovimo: izpadanje las je normalno in pričakovano. Da bi lahko zrasli novi lasje, morajo stari najprej izpasti.

Izpadanje las je tudi naravni del staranja. Skoraj vsakdo lahko v drugi polovici življenja opazi, da lasje rastejo počasneje in so redkejši. Iz nekaterih foliklov tudi ne zrastejo več novi lasje. Ta pojav ima tudi strokovno ime: androgenetična alopecija ali po domače, plešavost. Pri moških se običajno pojavi v čelnem predelu in na vrhu glave, pri ženskah pa se kaže na način, da postanejo lasje manj gosti, zato se skoznje vidi več kože.

Izpadanje las se dogaja vsem ljudem, razlikuje se le stopnja izpadanja. Zdravnika je smiselno obiskati, kadar se stopnja izpadanja nenadoma zelo poveča.

Ali umivanje pospešuje izpadanje las?

Ob pogledu na izpadle lase po umivanju se lahko porodi vprašanje: ali bi mi lasje manj izpadali, če bi si jih umival/-a manj pogosto? Odgovor je: ne, umivanje las praviloma ne vpliva na njihovo izpadanje.

Ko si umivamo lase, izpadanje bolj opazimo, saj vidimo izpadle lase na mrežici odtoka, toda na splošno z umivanjem ne pospešujemo izpadanja las, pojasnjuje dermatologinja Julia Schwartz.

Lahko pa se zgodi, da s česanjem ali krtačenjem mokrih las povzročimo, da jih izpade nekaj več, kot bi jih sicer. Schwartz zato svetuje čim bolj nežno česanje in izogibanje vlečenju ‘zavozlanih’ las z glavnikom. Prav tako naj bi več las izpadlo, če jih preveč grobo brišemo z brisačo.

Izpadanje las

Kako zmanjšati izgubljanje las

Žal ne obstaja rešitev, ki bi popolnoma preprečila izgubljanje las. Prav tako izpadanje las povzročajo mnogi dejavniki, na katere nimamo vpliva, kot so staranje, dednost in nekatera zdravstvena stanja.

Lahko pa na zdravje in zmanjšanje izpadanja las nekoliko vplivamo s prehrano, nego in pozornostjo na spremembe.

  • Za zdrave lase strokovnjaki priporočajo uravnoteženo prehrano, ki vsebuje dovolj beljakovin, maščobe in ogljikovih hidratov. Ob tem ne pozabite na uživanje sadja in zelenjave, ki prispeva k vnosu esencialnih vitaminov in mineralov.
  • K sijočim in zdravim lasem lahko pripomoremo z dodatnim uživanjem vitaminov A in D ter železa, če jih ne zaužijete dovolj s prehrano.
  • V nego las vključimo uporabo izdelkov z esencialnimi olji, kot so rožmarinovo olje in olje čajevca.
  • Pozorni smo na spremembe na lasišču, kot so pojav rdečice, srbenja ali luščenja kože. V takšnih primerih je dobro obiskati dermatologa.

Če se vam še vedno zdi, da opažate prekomerno izpadanje las, se o svojem stanju pogovorite z osebnim zdravnikom ali dermatologom. Ta vam bo lahko priporočil zdravilo minoxidil, ki se uporablja za spodbujanje rasti novih las pri nekaterih vrstah plešavosti.

 

Vir: Health.com