Intervju: Mateja Kalin

Mama, žena in podjetnica. Gonilna sila ekipe, ki je zasnovala in na trg spravila prvo slovensko menstrualno skodelico LaliCup.

Menstruacija je lahko priložnost

​Družabna ženska, žena, mama dveh hčerkic in vse, kar sodi zraven. Tako se najraje predstavi Mateja Kalin, ustanoviteljica slovenske blagovne znamke LaliCup, pod katero na domačem in tudi nekaterih tujih trgih ponuja prvo slovensko menstrualno skodelico.

Zakaj ravno menstrualna skodelica? Od kod ideja za izdelek, ki sicer ni nov, a kljub temu žanje uspeh na trgu? To in še veliko drugega v intervjuju.
Zakaj ravno menstrualna skodelica?​

Sama sem imela močne menstruacije, ki so mi povzročale veliko težav. Kot večina žensk sem uporabljala vložke in tampone ter jih sprejela kot nujno zlo. Nisem vedela, da obstaja rešitev, ki mi omogoča, da med menstruacijo tudi plavam; rešitev, ki ne pušča. Menstrualne skodelice obstajajo že vse od leta 1930, a sama nisem vedela zanje. Tako kot jih mnoge druge ženske v Slovenije še ne poznajo. Zato sem se odločila, da nekaj naredim.

Picture

Pustila sem čisto super službo in se podala v podjetniške vode. Tako sem osem let uvažala menstrualne skodelice iz Finske in orala ledino na tem področju, kljub težavam sem vztrajala in delala na dolgi rok.

Vsa leta pa sem vedela, da bi lahko izdelek sama zasnovala dosti bolje. Tri leta sem oblikovala slovensko skodelico LaliCup in tako menstrualno skodelico izpopolnila do popolnosti.

Moj cilj je zagotoviti vsem ženskam brezskrbne dni in udobnejše življenje v času menstruacije, ne samo z LaliCup, ampak tudi z drugimi alternativami, kot so pralni vložki in nepremočljive hlačke.

​Želja, da lahko pomagam ostalim ženskam s podobnimi težavami do brezskrbnih menstruacij, me vodi naprej in verjamem, da lahko tako v nekem majhnem, a vseeno pomembnem delu, spremenim svet na bolje.

Predvsem pa si želim, da bo, ko bosta moji hčerki in njune prijateljice potrebovale menstrualne rešitve, menstrualna skodelica že splošno poznana kot preprost, čist in enostaven pripomoček v času menstruacije. Tudi to je eden od kamenčkov v mozaiku, da ju vzgojim v samozavestni, samostojni in uspešni ženski.
Od kod ime LaliCup? Kaj pomeni?

Beseda Lali je osebna izpeljanka 2-letne hčerke Klare. Je prikupna deklica, ki ni znala izgovoriti svojega imena Klara, zato je sama sebe klicala Lali. Klara (Clear) pomeni čista, kar je tudi sama uporaba skodelice.

Poseben navdih je tudi v zlogu Li, ki izhaja iz antične Kitajske in ponazarja tok dinamičnega zaporedja vzorcev v naravi, kar je pri ženski tudi sam menstrualni cikel.

Pogosto lahko preberemo, da je menstrualna skodelica tudi bolj ekološka. Zakaj?

 

Higienski vložki in tamponi predstavljajo veliko obremenitev za okolje. Sploh če pomislimo, da povprečna ženska v življenju uporabi in zavrže okoli 17.000 tamponov in vložkov. In tukaj ne gre samo za odpadke. Pomislimo, koliko čiste vode, energije, surovin se porabi za izdelavo vložkov in tamponov, medtem ko obstaja rešitev, ki okolja praktično ne obremenjuje. Ena skodelica namreč lahko služi tudi več let.

Kogar ekološki argumenti ne prepričajo, naj pomisli tudi na prihranek denarja.

Picture
Skodelica LaliCup je ekološka in uporabnicam pomaga privarčevati denar.
Povprečna ženska za klasične higienske pripomočke, kot so tamponi in vložki, letno porabi od 50 do 120 evrov, kar pomeni, da se nakup skodelice LaliCup, ki jo lahko brezskrbno uporablja več let, povrne v samo 3 mesecih.
Zakaj pa je LaliCup izboljšana? Kakšne so prednosti LaliCup iz Slovenije pred ostalimi – tujimi – skodelicami?
Na voljo so tri velikosti z  izjemno kapaciteto, tako LaliCup tudi najmočnejše dni ne prepušča. Narejena je iz mehkega biokompatibilnega silikona, ki ne moti med aktivnostjo in je zelo udoben. Luknjice na vrhu so večje in primernejše za čiščenje. Oblikovana je tako, da se lažje zloži v primerno obliko in tudi lažje razpre v nožnici. Ima mehkejši in udobnejši pecelj. Tudi dno je oblikovano tako, da se v nožnici ne zasuka, zato LaliCup tudi lažje izstavimo. In nenazadnje, priložena je torbica z zadrgo za primerno shranjevanje.
Slišali smo, da s skodelico LaliCup uspešno prodirate tudi na tuje trge.​
Res je, LaliCup prodajamo tudi na nekaterih tujih trgih, zato smo se lani s sodelavkami odločile, da prvo slovensko menstrualno skodelico predstavimo tudi na mednarodnem sejmu EUNIQUE 2016 v Nemčiji. Odzivi so bili zelo dobri. Obiskovalke so bile nad LaliCup navdušene, kar nam je dalo dodaten zagon in motivacijo, da začnemo naš izdelek bolj promovirati tudi onkraj meja Slovenije.
Vrnimo se še malce k sami uporabi menstrualne skodelice. Nekatere ženske so skeptične, češ da naj ne bi bile zanesljive, da se lahko zgodi, da bi puščale.​

 

Picture

Ravno obratno! Pravilno vstavljena skodelica prave velikosti je bistveno bolj zanesljiva kot vložek ali tampon. Stene vagine namreč zelo trdno držijo skodelico, tako da do kapljanja sploh ne more priti. Če se slučajno pojavi kaka kapljica, je to zgolj zaradi kake nerodnosti pri vstavljanju ali napačne velikosti skodelice.

Brezskrbno jo lahko uporabljamo čisto povsod. Med spanjem, potovanji, športom in celo med plavanjem. Narejena je namreč iz mehkega medicinskega silikona, tako da se odlično prilega vagini in ne povzroča neprijetnega občutka.

Naj povem še, da za razliko od tamponov tudi ne draži ali suši sluznice in je odlična rešitev tudi za tiste ženske in dekleta, ki imajo pogosto težave z vnetji, alergijami ali glivičnimi obolenji. Ker ne vsebuje lateksa ali škodljivega BPA, tudi sicer ne predstavlja nobene nevarnosti za zdravje.
Kateri je zdaj vaš naslednji cilj?​

Še bolj razširiti glas in védenje o uporabi LaliCup skodelic in drugih alternativ, ki so bistveno boljša rešitev za menstruacijo kot vložki in tamponi.

Dekleta in ženske želimo izobraziti, jim povedati, da obstaja veliko boljša alternativa, s katero se bodo počutile bolje, bodo bolj samozavestne, hkrati pa bodo naredile tudi nekaj dobrega za okolje in povrhu vsega še privarčevale.

S sodelavkami smo prepričane, da je samo pomanjkanje pravih informacij krivo, da menstrualnih skodelic ne uporablja še več žensk. Razumljivo je, da “eksperimentiranje” pri tako intimni zadevi, kot je menstruacija, ni prijetno, zato se marsikatera ženska že samo ob omembi drugačne mesečne rutine ustraši.

A razloga za strah ni. Menstrualna skodelica je v vseh pogledih boljša rešitev kot vložki ali tamponi. Samo poskusiti jo je treba in po tem nobeno dekle ali ženska ne bo več razmišljala, da bi se vrnila na manj praktične, manj udobne in tudi zdravju manj prijazne vložke in tampone.

P.R.

Komentirajte!
Vas zanima še kaj? Zapišite vprašanje in Mateja Kalin vam bo poskusila odgovoriti.