Hujšanje: Ali savna res pomaga izgubiti kilograme?

Obisk savne je lahko koristen za nekatere stvari, toda hujšanje zagotovo ni med njimi. Visoke temperature, ki povzročajo znojenje, v nasprotju s splošnim prepričanjem ne pomagajo ‘kuriti maščobe’.

savna hujšanje

Mnogi verjamejo, da jim lahko 15- ali 30-minutni obisk savne pomaga pri hujšanju. Sploh, ker lahko vsepovsod preberemo, da telo med znojenjem ‘kuri maščobe’. Kar pa ni res.

Znojenje se s ‘kurjenjem maščobe’ povezuje zaradi znojenja med športnimi dejavnostmi, kjer pa razlog za izgubljanje maščobe ni v znojenju. Maščobo med telesno aktivnostjo izgubljamo zaradi povečane porabe ‘kalorij’ in ne zaradi znojenja. Znojenje je namreč mehanizem za uravnavanje telesne temperature, njegova povezava z izgubljanjem maščobe pa je le navidezna, saj se med telesno aktivnostjo (skoraj) vedno tudi znojimo.

Izguba teže zaradi dehidracije, ne zaradi ‘kurjenja maščobe’

Po obisku savne lahko tehtnica res pokaže nekaj dekagramov manj kot pred vstopom vanjo. Toda to ni posledica ‘kurjenja maščobe’, temveč izgube tekočine z znojenjem. Z drugimi besedami, visoke temperature v savni povzročajo dehidracijo. Tako “izgubljeno” težo pridobimo nazaj takoj, ko nadomestimo izgubljeno tekočino.

savna hujšanjeZagovorniki hujšanja s pomočjo savne navajajo, da visoka temperatura pospeši srčni utrip podobno kot telesna aktivnost. To sicer drži, vendar je ‘kurjenje’ kalorij med sedenjem v savni le rahlo večje kot med sedenjem in počivanjem pred televizorjem.

Tudi tukaj imamo opravka z bolj ali manj navidezno povezavo med hitrejšim srčnim utripom in ‘kurjenjem kalorij’. Res je, da se med telesno aktivnostjo srčni utrip pospeši, vendar je narobe sklepati, da bomo hujšali tudi, če srčni utrip pospešimo s savnanjem. Med športno aktivnostjo hujšamo predvsem zato, ker cele mišične skupine porabljajo energijo, ki je shranjena v maščobi.

Do 1.000 ‘kalorij’ v 30 minutah

Še en mit glede izgubljanja kilogramov v savni pravi, da naj bi človek v 30 minutah savnanja izgubil od 300 do 1.000 ‘kalorij’. Za primerjavo poglejmo, koliko ‘kalorij’ človek porabi med tekom ali drugo intenzivno aerobno vadbo. Pri visoki obremenitvi, ki jo je težko vzdrževati dalj časa, človeško telo ’kuri’ okrog 14 ‘kalorij’ na minuto. Nemogoče je, da bi samo s sedenjem v prostoru z visoko temperaturo zraka telo porabljalo več ‘kalorij’ kot med zelo intenzivno vadbo.

Savnanje lahko koristi, a ne za izgubljanje teže

Obisk savne je sicer lahko koristen, a iz povsem drugih razlogov. Visoke temperature pomagajo pri sproščanju mišic in spodbujajo izločanje endorfinov. Nekateri strokovnjaki menijo, da ima savnanje ugoden vpliv na srčno-žilni sistem, pomaga pa tudi pri blaženju stresa in čiščenju kože. Če savnanje kombiniramo s skokom v hladno vodo (pomislite na Fince!), lahko ugodno vpliva tudi na izboljšanje imunskega sistema.

Vir: Medicaldaily

Preberite še: Kako sem brez diete shujšal 5 kg

Kakšne so vaše izkušnje s savnanjem? Delite jih z ostalimi v komentarju.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂