Hujšanje: Kako sem brez diete shujšal 5 kg

Hujšanje je biznis. Knjige in priročniki kako shujšati, prehranski dodatki, svetovalci za hujšanje, najrazličnejše vadbe, resničnostni šovi … glede nečesa tako enostavnega, kot je zmanjševanje telesne teže, je nastala cela industrija, ki pa je, roko na srce, ne preveč uspešna. Kajti velik del ljudi, ki shujša, se sčasoma vrne nazaj tja, kjer so bili nekoč.

hujšanje

Hujšanje je pravzaprav brutalno enostavno. Če želimo izgubiti telesno težo, moramo porabiti več energije, kot je vnesemo v telo. To je vsa umetnost hujšanja, ki so jo nekateri sposobni raztegniti v 100 in več strani dolge priročnike.

Izločanje nekaterih živil, kombiniranje drugih, sadni dnevi, vodni dnevi, LCHF in vse druge modne muhe so zgolj to – modne muhe, podprte z močnim trženjem. Nekaj časa je moderno nekaj, nato izide nova knjiga in postane moderno nekaj drugega. V ozadju hujšanja pa je vedno le neizprosna naravna zakonitost. Zaužiti moramo manj ‘kalorij,’ kot jih porabimo. In ko enkrat dosežemo želeno težo, jo vzdržujemo tako, da je količina zaužitih in porabljenih ‘kalorij’ čim bolj enaka. To je vsa skrivnost uspešnega upravljanja s kilogrami.

Hujšanje se začne v glavi

Ljudje smo bitja navad in ‘sprogramirani’ tako, da se izogibamo neugodju. To je glavni razlog, da je tako težko shujšati. Zato sta za uspešno izgubljanje kilogramov najpomembnejši začetna odločitev in disciplina. Vztrajanje pri odločitvi, tudi ko zadiši velika porcija ocvrtega krompirčka.

Prvi trije tedni so najtežji. Toliko časa namreč približno traja, da se začnejo spreminjati človekove navade. Nato gre lažje.

Minus 5 kg brez diete

Bila je želja, ki ji je sledila odločitev. Shujšati 5 kg. Odgovora, kako to narediti, nisem iskal ne na spletu ne v knjigah. Izdelal si nisem nobenega prehranjevalnega načrta. Izhajal sem iz golih naravnih zakonitosti. Če na dan porabim okrog 2.200 ‘kalorij’, jih moram za hujšanje zaužiti vsaj 400 manj.

Jedel sem enako kot prej, le v manjših količinah. Tudi ogljikove hidrate, ki predstavljajo glavnino mojih jedilnikov. Kajti to, da ogljikovi hidrati redijo, je mit, ki ga je uspešno ovrgel ameriški zdravnik in strokovnjak za prehrano John A. McDougall. Redijo ‘kalorije’, ne glede na to, v kateri obliki jih zaužijemo.

“NobenE čudežnE dietE in nobeni čudežni preparati ne bodo pomagali, če ne ponotranjimo osnovne zakonitosti – zaužiti manj ‘kalorij’, kot jih porabimo.”

Na takšen način, brez diete, le z manjšim vnosom ‘kalorij’ sem v dveh mesecih in pol izgubil 5 kilogramov. In to brez spreminjanja življenjskega sloga – z enako povprečno telesno aktivnostjo kot prej.

Vse skupaj bi bilo seveda zaman, če bi zdaj začel spet jesti velike porcije. Zato sem tudi zdaj pozoren, da ne zaužijem več ‘kalorij’, kot jih moje telo porabi v povprečnem dnevu. Kar je zdaj veliko lažje, saj se je glava v teh dveh mesecih in pol hujšanja navadila, da ni treba imeti polnega trebuha, da bi se počutil sit.

Da, tako enostavno je shujšati, če obstajata želja in odločenost. Nobene čudežne diete in nobeni čudežni preparati ne bodo pomagali, če ne ponotranjimo osnovne zakonitosti – zaužiti manj ‘kalorij’, kot jih porabimo.

Če izhajamo iz tega, ugotovimo, da nam za hujšanje tudi ni treba vsak dan ‘umirati’ na Šmarni gori. Namesto da jemo enako in kurimo več ‘kalorij’ s športom, lahko enostavno zmanjšamo vnos energije. Gibanje in šport sta seveda koristna za telo. Nista pa nujna za hujšanje, kot se to rado predstavlja.

Znanost namesto čang-šlanga

Diete, knjige, preparati in vadbe so produkti, ki se dobro prodajajo. Človeku dajejo občutek, da lahko nižjo telesno težo enostavno kupi. Občutek, da lahko kadarkoli shujša brez omembe vrednega napora in odrekanja. No, narava ne deluje tako. Noben čang-šlang ne more pretentati naravnih zakonitosti.

A.M.

Preberite še: Ali savna res pomaga izgubiti kilograme?

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂