Hrana, ki povzroča še večjo lakoto

Pred manj kot eno uro ste jedli, a ste zdaj spet lačni. Zveni znano? Vzrok ni v tem, da ste pojedli premalo, temveč, da ste jedli hrano, ki telesu ni zagotovila potrebnih hranilnih snovi.

pomfri

Hrana, po kateri smo hitro spet lačni, je običajno nizko kakovostna hrana z malo beljakovinami in vlakninami. Tudi če pojemo veliko takšne hrane, smo kmalu spet lačni.

Po kateri hrani smo hitro spet lačni?

V glavnem gre za nezdravo hrano, ki se ji velja izogibati tudi sicer. V angleško govorečih deželah ji pravijo »junk food«.

Tipičen predstavnik takšne hrane je ocvrt krompirček, ki zaradi cvrtja v olju vsebuje veliko kalorij, ki pa bi jim lahko rekli prazne kalorije. Poleg tega vsebuje veliko soli, zaradi česar smo po njem hitro žejni. Ob žeji pa običajno posežemo po …

… sladki pijači.

Sladke pijače (tudi sadni sokovi) spet vsebujejo veliko kalorij, zaradi velike količine sladkorja pa smo po njihovem uživanju le še bolj žejni. A to še ni vse. Velike količine sladkorja v sladkih pijačah lahko spodbujajo tudi lakoto, zaradi česar posežemo po hitro pripravljeni hrani. In s tem se začarani krog, ko se ne moremo upreti uživanju nezdrave hrane in pijače, sklene.

Namesto sladkih pijač in kupljenih sadnih sokov se je zato bolje odžejati z vodo, čajem ali sveže stisnjenim sadnim sokom brez dodanega sladkorja.

Kečap in prelivi

Ste se kdaj vprašali, zakaj so v restavracijah s hitro prehrano tako radodarni s kečapom ter solatnimi in drugimi prelivi? En razlog je, da vsebujejo veliko sladkorja in ojačevalcev okusa, zaradi česar jih imajo ljudje radi. Drugi razlog pa je ta, da zaradi sladkorja in ojačevalcev okusa spodbujajo lakoto in žejo.

Podobno velja za že omenjeni ocvrti krompirček, ki je v restavracijah s hitro prehrano vedno močno soljen. En razlog za močno soljenje se skriva v okusu, drugi razlog pa je, da slana hrana spodbuja žejo.

Mimogrede, ali ste vedeli, da so v nekaterih nemških pivnicah začeli poleg piva streči tudi brezplačne slane preste zato, ker so ugotovili, da ljudje zaradi slanih prest spijejo več piva?

Rešitev?

Jedi, ki povzročijo še večjo lakoto, je še veliko. To sicer ne pomeni, da se je treba takšni hrani povsem odreči, je pa dobro vedeti, zakaj smo po nekaterih jedeh (in pijači) kmalu spet lačni.

Takšna hrana, polna praznih kalorij, ima poleg vsega še en neželen učinek – ker nudi le kratkotrajen občutek sitosti, kmalu spet sežemo po novi hrani, kar vodi v odvečne kalorije in povečevanje telesne teže.

Rešitev je torej v uživanju polnovredne hrane, bogate z raznolikimi hranilnimi snovmi. Če se občasno pregrešimo z »junk foodom« sicer ne bo nič narobe, če se zavedamo neželenih učinkov, ki jih ta vrsta hrane prinaša.

A.M.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂