Hladen jogurt – odlična in zdrava osvežitev, ko je vroče, + RECEPT

Tekoči ali trdnejši, bolj ali manj ohlajen, navadni ali sadni, polnomastni ali z manj maščobe. Eni imajo raje takšen, drugi drugačen jogurt. A ne glede na to, katerega izberete, nekaj drži kot pribito. Jogurt je odlična osvežitev za vroče poletne dni.

Picture

Navadni jogurt – vir osvežitve in zdravja

Navadni polnomastni jogurt vsebuje zgolj to, kar vsebuje surovina, iz katere je pripravljen, torej mleko. Nobenih drugih dodatkov, kot so dodan sladkor, arome in podobno. Vsebuje le nekaj naravnega sladkorja (laktoze), beljakovine, maščobe ter mlečnokislinske bakterije, ki so koristne za črevesno floro.

Sadni jogurti, ki jih imajo nekateri raje zaradi njihovega okusa, lahko vsebujejo tudi dodan sladkor, zato je, če imate radi sadne jogurte, bolje izbrati takšne brez dodanega sladkorja. Takšni so na primer BIO sadni jogurti Mlekarne Krepko, ki ne vsebujejo dodanega sladkorja. K temu se je Mlekarna Krepko zavezala tudi s podpisom zaveze odgovornosti na področju sestave izdelkov: “Vsi izdelki mlekarne Krepko so že zdaj brez dodanih sladkorjev in zavezujemo se, da bo tako tudi v bodoče,” je marca ob podpisu dejala Sandra Turnšek, direktorica Mlekarne Krepko.

“Lahki jogurti”, ki so postali popularni zaradi manj maščobe, pravzaprav niso nič bolj zdravi. Pogosto namreč vsebujejo tudi škrob, umetna sladila, maltodekstin in druge dodatke, zato je po mnenju nekaterih strokovnjakov bolje uživati navadne polnomastne jogurte, ki so brez dodatkov. Če jim želimo popestriti okus, jim lahko sami dodamo na koščke narezano ali zmiksano sveže sadje, ovsene kosmiče ali malce medu.

Picture

Koristi jogurta

Jogurt vsebuje približno polovico manj maščobe kot mleko, zaradi česar je lažje prebavljiv. Zato ga za razliko od mleka priporočajo tudi ljudem z blažjo obliko laktozne intolerance. Največjo korist pa telesu prinašajo probiotične mlečnokislinske bakterije, ki ugodno delujejo na našo črevesno floro.

Črevesna flora je pomemben del človekovega imunskega sistema, nekatere najnovejše raziskave pa kažejo, da ima črevesna flora še veliko večji vpliv na naše življenje. Med drugim naj bi vplivala tudi na kemične procese v možganih, ali z drugimi besedami, na naše počutje in psihično stanje.

Jogurt je po navedbah strokovnjakov tudi odličen vir kalcija, ki ga potrebujejo naše kosti.

RECEPT: Jogurtova sadna solata s piškoti

Sestavine:

Okusen in zdrav obrok je pripravljen v vsega nekaj minutah, zato si ga lahko privoščite in se z njim osvežite večkrat na teden. Dober tek!

Priprava:
V skledico nalijemo navadni polnomastni jogurt. Sveže jagode operemo ter narežemo na majhne koščke. Na majhne koščke narežemo tudi banano. Vse skupaj vmešamo v jogurt.Piškote (priporočamo ameriške ‘cookije’) nadrobimo na manjše koščke in vmešamo v jogurt.Na koncu dodamo in vmešamo še žlico medu ter po želji potresemo s celimi ali zmletimi oreščki.

Picture

BIO jogurti Mlekarne Krepko

BIO jogurti Mlekarne Krepko so izdelani iz slovenskega ekološkega, pasteriziranega in nehomogeniziranega mleka.

V mlekarni v Lazah pri Logatcu pripravljajo tako navadne kot tudi sadne BIO jogurte brez dodanega sladkorja.