Glivice na nogah – kako jih preprečimo in kaj storiti, če jih dobimo

Poletje je čas povečanega števila glivičnih okužb na stopalih, še posebej med prsti. Kako jih preprečiti in kaj storiti, če se glivična okužba stopal vendarle pojavi?

glivice

Glivice po izvoru delimo na zoofilne in atropofilne. Prve se, kot že ime pove, prenašajo z živali, predvsem mačk, lahko pa tudi s psov. Do okužbe pride po stiku z okuženo živaljo. Antropofilne glivične okužbe se prenašajo s človeka na človeka, bodisi neposredno ali prek okuženih površin.

Preventiva pred glivicami na stopalih je razmeroma enostavna. Izogibati se je treba bosi hoji po površinah, kjer so glivice pogosto prisotne. To so:

  • skupni tuši in sanitarije v kampih, hostlih, na kopališčih, bazenih in podobno;
  • površine okrog bazenov in drugih objektov za kopanje;
  • površine v slačilnicah, savnah, prostorih za vadbo in podobno.

V primeru, da po takšnih površinah vendarle hodimo bosi, si stopala čim prej temeljito umijemo in posušimo, pri čemer smo še posebej pozorni na predele med prsti.

K nastanku glivičnih okužb lahko poleti močno prispeva tudi nošenje zaprte obutve iz umetnih materialov, v kateri prihaja do znojenja stopal. Zato je poleti priporočljivo nositi odprto obutev, kadar to ni mogoče pa kakovostno in zračno obutev iz materialov, ki dihajo in se hitro sušijo.

Glivična okužba – kako si pomagati

Če pride do okužbe, si lahko v mnogih primerih pomagamo sami brez obiska zdravnika. Pomembno je, da redno skrbimo za higieno (umivanje) in temeljito sušenje stopal. Obenem je treba poskrbeti tudi za obutev, sicer se bo okužba nenehno ponavljala.

glivice2Za umivanje stopal je najbolje uporabiti posebne pripravke z visokim pH, ki so narejeni prav za nego stopal z glivično okužbo in jih lahko kupimo v lekarnah in specializiranih prodajalnah. Po umivanju je treba stopala še zaščititi pred znojenjem, za kar uporabimo posebno kremo ali gel iz lekarne.

Kot že rečeno, je treba poskrbeti še za obutev, pa tudi nogavice, brisače in ostalo, kar prihaja v stik z glivično okužbo. Nogavice, brisače in drug tekstil je treba oprati pri visoki temperaturi (priporočljivo 90°C), obutev pa razkužiti s temu namenjenimi sredstvi. Pozor: belilo je sicer zelo učinkovito sredstvo za uničevanje glivic, vendar razbarva barvano tkanino in obutev, zato njegovo uporabo odsvetujemo.

Kdaj je potreben obisk zdravnika

Če zdravljenje doma in s pripomočki, ki so prosto dostopni v lekarnah in specializiranih prodajalnah, ne pomaga, je treba poiskati pomoč pri osebnem zdravniku. Ta bo predpisal zdravila, ki so usmerjena neposredno na okužbo. Pri tem je pomembno, da se natančno držimo navodil in zdravljenja ne prekinemo predčasno. Četudi glivice niso več vidne s prostim očesom, so lahko na koži še vedno prisotne.

Kako zaščititi ostale družinske člane

Kadar se glivice pojavijo pri enem družinskem članu, obstaja zelo velika možnost, da se bodo prek okuženih površin prenesle še na ostale. Da bi preprečili okužbo ostalih družinskih članov, okužena oseba po stanovanju ne sme hoditi bosa, po uporabi tuša ali kopalne kadi pa mora le-to razkužiti, najbolje z belilom (varekina).

Prav tako naj se nogavice in brisače, ki jih uporablja okužena oseba, pred pranjem shranjujejo ločeno od ostalega perila in tudi med pranjem naj se ne mešajo z brisačami in oblačili, ki jih uporabljajo ostali družinski člani.

A.M.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂