Fluor

Če si prizadevate jesti zdravo hrano in raje uporabljate naravno kozmetiko, ki ne vsebuje umetnih konzervansov, vonjev in barvil, razmislite tudi o tem, kakšno zobno pasto uporabljate. Pozanimajte se, katere toksične kemikalije se nahajajo v večini zobnih past in ali obstajajo alternative.

Zadnjih nekaj let smo priča neodvisnim raziskavam, ki so pokazale, da se v konvencionalnih pastah za zobe nahajajo sestavine, ki si jih nihče ne želi dati s svoja usta. To je še posebej škodljivo, saj skozi sluznico v ustni votlini vse te potencialno škodljive snovi zelo hitro preidejo v kri, ki te snovi nato prenese na celo telo.

Natrijev lauril sulfat (Sodium Lauryl Sulfat)

Ena od domnevno najbolj nevarnih snovi v naših zobnih pastah, šamponih, gelih za tuširanje, losjonih in kremah je vsekakor natrijev lauril sulfat. (SLS oz. angleško Sodium Lauryl Sulfat), ki se uporablja kot snov za penjenje v pastah, šamponih,…

Poleg tega, da draži kožo in sluznico, se hitro vpija in naloži v organizmu, še posebej v tkivih srca, jeter, pljuč in možganov. Nekateri znanstveniki trdijo, da lahko s svojimi škodljivimi učinki vplivajo na spremembo DNK.

Triklosan

Naslednja najbolj omenjena nevarna snov v pastah za zobe in ustnih vodah je spojina triklosan, ki je zaradi antibakterijskega učinka prav tako važna sestavina antimikrobnih mil, dezodorantov in sredstev za dezinfekcijo in čiščenje. Najdemo jo lahko v igračkah, vzmetnicah, WC deskah, oblekah, pohištvu in v barvah. Snov je tako prisotna v naših življenjih, da so jo znanstveniki identificirali celo v materinem mleku.Ta konzervans ovira procese, pri katerih mišice, tudi srce, iz možganov prejemajo signale. Ni nevaren, če se ga zaužije v majhnih količinah. Problem pa nastane pri dolgotrajneši uporabi, kar čiščenje zob z zobno pasto, ki vsebuje triklosan, je.

 

Fluor

Proizvajalci past za zobe zelo radi poudarijo vsebnost fluora, saj je vsesplošno prepričanje, da pozitivno vpliva na zobno sklenino in preprečuje nastanek kariesa. Novejše raziskave pa to staro prepričanje zavračajo, saj trdijo, da fluor povzroči zelo težke poškodbe zob, kosti in osrednjega živčnega sistema. Po nekaterih trditvah lahko ta izredno strupena snov povzroči zastoj pri otroškem razvoju, omenja pa se ga tudi pri zmanjšanju inteligenčnega kvocienta. Nekatere zobne paste s fluorom imajo tudi opozorilo, da odsvetujejo uporabo teh zobnih past pri otrocih, starih manj kot 6 let. To opozorilo je zato, ker so ugotovili, da otroci, v nasprotju z odraslimi, pogoltnejo zobno pasto, kar privede do presežka fluora v njihovem telesu. Prevelike količine fluora v otroških organizmih privede do zobne fluoroze. Takšna sklenina je na površini hrapava in ima kredast videz. Pri hujših oblikah je sklenina razbrazdana, lisasta, lahko tudi jamičasta, prizadeta področja pa se po izrasti zoba rjavo zabarvajo. Priporočeno je, da otroci do 2 let sploh ne bi uporabljali zobne paste z vsebnostjo fluora. Zaužitje prevelikih količin fluora lahko privede do zastrupitve ali v najslabšem primeru do smrti, zato postavite vašo zobno pasto izven dosega otrok. Drugače se fluor uporablja kot strup za miši in podgane.


Glede na vsa dejstva bi bilo sploh dobro razmisliti o uporabi paste za zobe. Nekateri stomatologi celo trdijo, da zobne paste niti niso potrebne, če se zobe pravilno ščetka, to je, da se samo z uporabo navadne in interdentalne zobne ščetke ter zobne nitke lahko uspešno očisti vsa zobna navlaka.

Obstajajo pa tudi neškodljive, povsem naravne paste za zobe, ki so za zdravje varne in okolju prijazne. Take zobne paste ponavadi vsebujejo naravne izvlečke timijana, mete, brina, rožmarina in žajblja, ki poskrbijo, da je ustna votlina zdrava in sveža. Druge zobne paste brez fluora pa so narejene na osnovi aloe vere.

Vir: Spletna stran Zdrava krava
Spletna stran How Stuff Works
Ali kupujete zobne paste brez fluora? Ste vedeli, da je v njih kar nekaj škodljivih snovi?