Enosmerna karta do poletja brez prebavnih težav

Poletje je čas, ko skočimo iz ustaljenih rutin v sproščeno preživljanje trenutkov ob dobri hrani in hladni pijači. Mnogi od nas ta čas izkoristimo tudi za potovanja, ki zagotovijo vznemirljivo odkrivanje novih kultur, med drugim tudi preko poskušanja novih jedi.

V poletnih dogodivščinah pa je nemalokrat črevesje naš najzahtevnejši sopotnik, ki lahko marsikateri trenutek, namenjen uživanju, spremeni v neprijetno izkušnjo. A brez skrbi! To lahko preprečimo s preprostimi triki, o katerih lahko preberete spodaj.

A najprej nekaj besed o težavah, ki nam tako pogosto prekrižajo plane…

Poletni prebavni izzivi

Črevesna mikrobiota je kompleksen biološki sistem, v katerem živijo številni mikroorganizmi. Ena njihovih glavnih nalog je presnova hrane. Druga pomembna naloga pa je obramba pred škodljivimi mikroorganizmi, ki bi se radi naselili v našem črevesju, potem ko jih zaužijemo s hrano ali pijačo.

Ko število škodljivih bakterij nesorazmerno naraste v primerjavi s koristnimi, se zdravo ravnovesje črevesne mikrobiote poruši, kar lahko privede do prebavnih obolenj, kot so driska ali druge črevesne težave, napenjanje, napihovanje, nelagodje v črevesju in zaprtost. Le-te se lahko pojavijo tudi zaradi stresa, jemanja določenih zdravil ali hormonskih sprememb, v večini primerov pa gre vzrok iskati v naši prehrani.

Napihnjenost in napenjanje

Nastajanje prekomerne količine plinov je lahko posledica sprememb v sestavi črevesne mikrobiote, ki jo spremlja občutek napetosti in nelagodja v spodnjem delu trebuha.

Potovalna driska

Driska je zaradi slabše higiene, uživanja okužene hrane ali pijače, potovalnega stresa pa tudi nepremišljenega jemanja zdravil v preventivne namene (npr. antibiotikov) pogost neprijeten sopotnik na potovanjih.

Zaprtost

Zaprtost je težko določljiv simptom in običajno pomeni slabše odvajanje blata od našega običajnega ritma ali pojav občutka ne popolnoma izpraznjenega črevesja.

Kako se prebavnim izzivom izogniti?

Najboljša je preventiva. Poskrbite, da vas neprijetni občutki v želodcu in črevesju ne ujamejo nepripravljenih.

Vsaka hrana ni za vsak želodec

Pikniki in potovanja so super priložnost za uživanje v domačih ter tujih okusih, a pogosto že vnaprej vemo, da se naš želodec z določeno jedjo ne strinja. Prav tako so določene sestavine že znane po tem, da hitro povzročijo črevesno nelagodje. Predvsem so to jedi in izdelki, sladkarije in tudi umetna sladila, ki spodbujajo rast škodljivih črevesnih bakterij. Zato bodimo pozorni na hrano, ki jo zaužijemo, in dobro premislimo, če smo pripravljeni na preteče neprijetne posledice.

Preprosto se jim izognimo tako, da:

  • si redno umivamo roke, še posebno pred obroki,
  • se izogibamo surovemu ali premalo pečenemu/kuhanemu mesu, ribam in drugi morski hrani, ulični prehrani in sladoledu,
  • vse sadje in zelenjavo olupimo ali operimo v neoporečni vodi,
  • pijmo le ustekleničeno, prekuhano ali gazirano vodo.

Linex® Forte v potovalni lekarni

S prebavnimi motnjami se lahko spopadamo tudi z okrepljeno črevesno pregrado. Kako? Z dodajanjem koristnih bakterij– s probiotiki.

Zato v potovalni lekarni ne sme manjkati zaupanja vreden probiotik. Odločite se za dobro preizkušen Linex® Forte, probiotik št. 1 v Sloveniji1, ki poskrbi za uravnavanje črevesne mikrobiote. Zdravila blagovne znamke Linex® so edina2 probiotična zdravila brez recepta v Sloveniji, ki pomagajo lajšati drisko, napenjanje, napihnjenost in druge prebavne motnje, in to že skoraj 40 let.

Linex® Forte vsebuje več kot 2 milijardi probiotičnih bakterij iz dveh rodov (laktobacili, bifidobakterije), ki pomagajo vzdrževati ali ponovno vzpostaviti porušeno ravnovesje med koristnimi in škodljivimi bakterijami v našem črevesju.

  1. ePharma Market YTD junij 2021 (vpogled dne 1.7.2021)
  2. Centralna baza zdravil II (dostopno na tej povezavi, zadnji dostop 1. 7. 2021)

Pred uporabo natančno preberite navodilo.
O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.

Linex® Forte vsebuje liofilizirane probiotične (mlečnokislinske) bakterije.

SI2107075840 Informacija pripravljena julij 2021
www.linex.si

Vsebino omogoča Lek, d.d.