[VIDEO] Dr. Nandi o nasilju med partnerji

Nasilje med partnerji žal pogosto ostaja skrito za štirimi stenami. Čeprav statistike kažejo, da vsaka peta ženska ‘pada po stopnicah’. A še več kot fizičnega je psihičnega nasilja med partnerji. Tukaj žrtve niso nujno vedno ženske, kot je to skoraj pravilo pri fizičnem nasilju.

Tudi moški so lahko žrtve psihičnega nasilja v partnerskem odnosu. Zaradi kulturnih vzorcev pa je takšno nasilje redko prijavljeno in tudi moški, ki se odločijo spregovoriti, so pogosto deležni različnih neprimernih oznak, ki jih pahnejo v še težji položaj.

Nasilje v partnerskem odnosu – tako fizično kot psihično – ogroža duševno zdravje žrtev. Če fizično nasilje večina ljudi dobro prepozna, pa je veliko težje prepoznati psihično nasilje. Tudi o tem govori Dr. Nandi.

VIDEO: Dr. Nandi o nasilju v partnerskem odnosu

Storilec nasilje običajno uporablja za to, da dobi fizično, psihično, ekonomsko ali spolno premoč nad partnerjem. Ni pa nujno vedno tako. Nasilje je lahko tudi znak nemoči, strahu, obupa, nesposobnosti komuniciranja in drugih vzrokov. To sicer ne pomeni, da je kakršnakoli oblika nasilja sprejemljiva. Nasprotno, nobeno nasilje ni sprejemljivo, saj ne glede na obliko na žrtvi pušča posledice. Pomembno pa je vzroke nasilja poznati zato, da lahko bolje pomagamo tako žrtvi kot storilcu. Kajti tudi storilec potrebuje pomoč, da se bo lahko resocializiral in spremenil vzorce razmišljanja, čustvovanja in vedenja, ki so ga pripeljali do nasilja.

Dr.Nandija lahko spremljate vsak četrtek in petek ob 18:25 na programu Dr.Fit!

 

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂