Doma narejena krema za sončenje – je varna?

Zanimanje za doma narejene kreme za sončenje je iz leta v leto večje, toda veliko takšnih domačih pripravkov ne nudi zadostne zaščite pred škodljivimi vplivi sončnih žarkov.

krema za sončenjeStrokovnjaki v ZDA so se lotili raziskave, s katero so želeli ugotoviti, kolikšno zaščito nudijo doma pripravljene kreme za sončenje. Pod drobnogled so vzeli recepte za pripravo krem na priljubljenem družbenem omrežju Pinterest. Izkazalo se je, da le tretjina receptov navaja zaščitni faktor SPF. A tudi kjer je naveden, je pri nekaterih “domačih zvarkih” tako nizek, da ne ponuja skoraj nobene zaščite.

Od 10 receptov s Pinteresta je kar 7 takšnih, da po njih pripravljena krema za sončenje ne nudi zadostne zaščite pred nevarnimi ultravijoličnimi žarki.

Avtorica raziskave Julie Merten z Univerze na Severni Floridi opozarja, da naj bodo ljudje zelo pozorni, če se odločijo sami napraviti kremo za zaščito pred soncem. Svetuje, naj se prepričajo, da izbrana formula oziroma recept resnično nudi zadostno zaščito.

Za razliko od krem za sončenje, ki so naprodaj v trgovinah, recepti s spleta niso testirani in niso podvrženi nadzoru, zato imajo lahko tudi škodljive posledice. Obenem Mertenova sicer priznava, da obstaja upravičena zaskrbljenost glede nekaterih komercialnih krem za sončenje, ki naj bi vsebovale škodljive kemikalije. Te naj bi prispevale k uničevanju koralnih grebenov in delovale tudi kot hormonski motilci. Zato je ne preseneča, da ljudje iščejo naravnejše alternative.

Kupljena krema za sončenje – nevarnosti

Nedavna raziskava strokovnjakov z Univerze v Kaliforniji postavlja pod vprašaj tudi običajne kreme za sončenje, ki so na voljo v trgovinah. Njihova zaščita sicer ni vprašljiva, je pa zato skrb vzbujajoče, da so v krvi uporabnikov odkrili visoke koncentracije kemikalij oksibenzona (oxybenzone), avobenzona (avobenzone), oktokrilena (octocrylene) in ekamsule (ecamsule), ki se uporabljajo v teh kremah. Koncentracije teh kemikalij v krvi so močno presegale stopnje, ki jih ameriška uprava za hrano in zdravila FDA še določa kot varne.

krema za sončenjeKljub temu raziskovalna skupina ni sprejela zaključka, da je zaradi tega ogroženo zdravje uporabnikov. Nekateri strokovnjaki verjamejo, da so koristi krem za sončenje (zaščita pred kožnim rakom, zaščita kože pred staranjem) bistveno večje in pomembnejše od morebitnih tveganj.

Dr. Steven Wang: “Obstaja na tone znanstvenih dokazov, da krema za sončenje z zaščitnim faktorjem najmanj 15 zmanjša tveganje za melanom ter preprečuje gube in pigmentacijo. To, da ljudje sploh razmišljajo, da bi kremo za sončenje pripravili doma, ne temelji toliko na znanosti kot na strahu.”

Opozoril je še, da je lahko uporaba doma pripravljene kreme za sončenje nevarnejša, kot če ne bi uporabljali ničesar: “Če na kožo nanesete olje, ki v sebi nima nobenih blokerjev, pravzaprav omogočite UV žarkom, da prodrejo globlje v kožo.”

Tistim, ki se kljub temu odločijo za domačo izdelavo sončne kreme, zato priporoča, da uporabijo sestavine, ki dokazano blokirajo UV žarke, kot sta cink in titanov oksid.

Kakšen zaščitni faktor

Medtem ko uprava za hrano in zdravila priporoča zaščitni faktor najmanj 15, ameriško združenje dermatologov priporoča, naj ljudje uporabljajo kreme za sončenje z zaščitnim faktorjem najmanj 30.

Večina strokovnjakov priporoča, da kremo za sončenje nanesete na kožo že pol ure pred izpostavljenostjo soncu ter da nanos obnovite vsaki dve uri oziroma še pogosteje, če se znojite ali plavate.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂