Dermatolog svetuje: Odstranitev bradavice

Bradavice so nadloga, ki pesti marsikoga. Čeprav obstajajo mnogi »domači zvarki« in pripravki naših babic, ki naj bi odstranjevali bradavice in podobne izrastline na koži, dermatologi svetujejo njihovo strokovno odstranitev. Sicer se lahko zgodi tudi, da ostranimo kaj, kar ni bradavica.

odstranitev bradavice dermatolog

Prim. dr. Borisa Kralja, dr. med., specialista dermatovenerologa smo povprašali, ali si lahko pri odstranjevanju bradavic pomagamo sami in kdaj. »Najprej moramo biti prepričani, da gre za bradavico, da si ne bi naredili škode na primer na znamenju,« poudari prim. dr. Kralj. Če bi se že radi lotili odstranjevanja bradavice doma, za to priporoča pripravke, ki jih lahko kupimo v lekarni, nikakor pa ne »domačih« rešitev, kot so polaganje delov rastlin na bradavice, mazanje s kisom, šolsko kredo in podobno.

Pripravki iz lekarne lahko delujejo, a …

S pripravki, ki jih kupimo v lekarni, je treba biti vztrajen in jih uporabljati natančno po priloženih navodilih proizvajalca. Biti moramo tudi natančni, da ne poškodujemo zdrave kože. Vztrajnost je potrebna zato, ker je običajno treba opraviti več nanosov skozi daljše časovno obdobje, da se pokaže učinek.

»Če nismo prepričani, ali gre za bradavico ali če pripravki iz lekarne niso bili učinkoviti, pa je vsekakor treba obiskati dermatologa,« dodaja prim. dr. Kralj in hkrati pojasni tudi, zakaj bradavice niso samo estetski problem. »Ker gre lahko za nalezljive virusne bradavice, jih lahko dobijo tudi drugi doma, v šoli ali v službi.«

Kako poteka odstranjevanje pri dermatologu

In kako poteka odstranjevanje bradavic pri dermatologih? Po besedah prim. dr. Kralja bradavice običajno odstranjujejo s tekočim dušikom, torej tako, da jih zamrznejo. Malce drugače je pri bradavicah na podplatih, kjer je treba najprej odstraniti zaroženelo kožo, nato pa bradavico prav tako zamrznejo s tekočim dušikom. Postopek je treba v obdobju 3 do 4 tednov večkrat ponoviti.

Poleg zamrzovanja s tekočim dušikom se lahko uporablja tudi lasersko odstranjevanje bradavic.

Na napotnico ali samoplačniško?

Odstranitev bradavice lahko opravimo tako v zdravstvenem domu kot z napotnico pri dermatologu in tudi samoplačniško pri dermatologu.

A.M.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂