Naj vajin odnos postane prioriteta!

Bližina, ljubezen, razumevanje, sprejemanje. Občutja, ki jih pričakujemo v partnerskem odnosu in jih vsaj na začetku zveze tudi doživljamo. Zaradi hitrega tempa in načina življenja, ki nam ga narekuje v materializem usmerjena družba, se sčasoma v skoraj v vsak partnerski odnos naseli rutina.

delavnica za pare

Rutina sama po sebi ni nekaj negativnega, saj zagotavlja predvidljivost. Toda če je rutina v določeni meri dobra pri vsakodnevnih opravilih, je v medosebnih odnosih prava uničevalka. Partnerski odnos, v katerega se naseli rutina, izgubi vsebino. Partnerja lahko začneta živeti drug mimo drugega ali se znajdeta v plesu obtoževanj, očitkov in kritiziranja. Vse manj se osredotočata na »najino« in vse več na »moje«. To pa ni več življenje dveh oseb v izpopolnjujoči življenjski skupnosti.

Dolgoročno je takšna partnerska zveza obsojena na velike težave. Ko navezovalne potrebe partnerjev niso več zadovoljene, ko je bližine vedno manj in manj, ko se začnejo prepiri in umikanje v svoj svet …, takrat je treba začeti ukrepati. Zvezo si tukaj lahko predstavljamo kot veliko ladjo, ki pluje proti čerem. Če ne bomo storili ničesar, bo ladja že zaradi svoje inercije plula proti čerem in na njih nasedla. Če pa zasučemo krmilo odločno in pravi čas ter zavrtimo propelerje v nasprotno smer, se bomo čerem lahko izognili.

“Napačno je mnenje, da zveze, ki je zašla v težave, ni več mogoče rešiti.”

delavnica za pareNapačno je mnenje, da zveze, ki je zašla v težave, ni več mogoče rešiti. Primerno usposobljen, visoko strokoven in izkušen partnerski terapevt lahko pomaga, da partnerja ponovno oživita svoj odnos in ga oblikujeta tako, da bo spet obema prinašal zadovoljstvo.

Mag. Irmina Rakun Alif, licencirana terapevtka v čustva usmerjene terapije, ima veliko izkušenj s pari, ki so zašli v težave in so nato z udeležbo na delavnicah za pare Močno me objemi našli pot za rešitev zveze ter izboljšali medsebojni odnos in komunikacijo.

Kaj je v čustva usmerjena terapija?

V čustva usmerjena terapija integrira humanistične in sistemske poglede na človekovo delovanje in njegovo zmožnost spreminjanja ter temelji na teoriji navezanosti. Posebnost terapije je, da se že kmalu lahko s sistematičnimi in preizkušenimi načini v terapevtski obravnavi doseže, da se zmanjšajo motnje v ljubezenskih odnosih odraslih. Med partnerji in družinskimi člani se ustvarijo varne vezi navezanosti.

terapija za pareTa psihoterapevtski pristop je v Ottawi (Kanada) leta 1980 razvila dr. Sue Johnson. Danes deluje kot profesorica klinične psihologije na Univerzi v Ottawi in je vodja Inštituta za pare in družine v Ottawi ter Mednarodnega centra za odličnost Na čustva usmerjeno. Med številnimi priznanji je prejela tudi naziv družinske psihologinje leta 2016 pri APA – Ameriškem združenju psihologov in nagrado za raziskovanje v družinski terapiji od Ameriške akademije za družinsko terapijo.

Več o tem psihoterapevtskem pristopu >>

Pristop v čustva usmerjene terapije je učinkovit pri različnih parih kot tudi družinah in posameznikih iz različnih kulturnih okolij. Zagotavlja zdravilni pristop v partnerskih razmerjih, kot tudi pri družinah in posameznikih, ki trpijo za anksioznostjo, depresijo, posttravmatskim stresom in kroničnimi boleznimi.

Klinično dokazana 90-odstotna uspešnost

Klinične študije kažejo, da je v partnerskih odnosih po opravljeni tovrstni terapiji v 90 odstotkih primerov prišlo do bistvenega izboljšanja, 70-75 odstotkov parov pa je povsem okrevalo.

Kako deluje v čustva usmerjena terapija?

Terapevtka opazuje dinamiko med partnerjema in ju povezuje z njunima vedenjema na terapiji in doma. Pomaga usmerjati njune dialoge in interakcije, ki temeljijo na bolj pristnih občutkih.

Terapevtka podpira partnerja v tem, da lahko pogledata na trenutne čustvene zadeve v odnosu in v povezavi z njimi odkrijeta občutke, ki jih ne prepoznata, se jih ne zavedata. Med procesom odkrivata tudi tiste iz preteklosti njunega odnosa, ki jima preprečujejo, da bi se trenutno pokazala.

Delavnica za pare – idealno božično darilo!

Podarita si ljubezen. Naredita si (božične) praznike prijetne in tople! Podarita si udeležbo na delavnici Močno me objemi. Več o tem >>

“TA TERAPIJA NE BRSKA PO PRETEKLIH DOGODKIH IZ OTROŠTVA PARTNERJEV”

psihoterapija za parePartnerja se naučita, kako izraziti svoje občutke na način, da se bosta ponovno lahko čustveno povezala, namesto da bi se oddaljila. Naučita se tudi, kako partnerju prisluhniti, ga poslušati in ostati uglašen z njegovimi občutki in se na ustreznejši način odzvati na njegove občutke in vedenja v določenih čustvenih situacijah.

Za razliko od nekaterih drugih terapevtskih pristopov se v čustva usmerjena terapija osredotoča na sedanje dogajanje med partnerjema in ne brska po preteklosti iz njunega otroštva.

Ljubeč partnerski odnos – zdravo okolje za odraščanje otrok

Dober partnerski odnos je prav tako pomemben za dobro počutje otrok. Pomoč partnerjema pomeni namreč tudi pomoč njunim otrokom in mladim odraslim, da odrastejo v čustveno dobro delujočih družinah. To je izjemnega pomena, saj otroci v primarni družini pridobijo vzorce, po katerih bodo tudi sami živeli v odrasli dobi in jih prenašali naprej na svoje potomce.

Mag. Irmina Rakun Alif svetuje

mag. Irmina Rakun Alif

Parom, ki zaznavajo težave v svojih odnosih, mag. Irmina Rakuf Alif svetuje delavnico Močno me objemi (Hold Me Tight®). To je svetovno priznan izobraževalni program delavnice za pare, ki ga je razvila dr. Sue Johnson.

Delavnica ima štiri zaporedna srečanja po 3 ure. Čeprav delavnica poteka v obliki skupine, mag. Irmina Rakuf Alif poudarja, da ne gre za skupinsko terapijo in je vsakemu paru zagotovljena zasebnost, saj se vsakemu paru posveti v svojem prostoru.

svetovanje za pareStrukturiranost delavnice omogoča, da boste lahko znanje, veščine in izkušnje dlje časa utrjevali v varnem in spodbudnem okolju skupine, tedenski presledki pa, da jih boste lahko uporabili takoj tudi v svojem domačem okolju.

Ves čas trajanja delavnice vam je mag. Irmina Rakuf Alif na voljo, če bi potrebovali pomoč. Velika prednost delavnice je tudi, da si lahko z njo skrajšate terapevtski proces za kar nekaj mesecev, saj na delavnici pridobite osnovna znanja, veščine in izkušnje, ki vam bodo nato vedno koristile.

Delavnica za pare – idealno božično darilo!

Podarita si ljubezen. Naredita si (božične) praznike prijetne in tople! Podarita si udeležbo na delavnici Močno me objemi. Več o tem >>

Pomembni poudarki

  • Mag. Irmina Rakun Alif je prva v Sloveniji, ki kot certificirana terapevtka izvaja licencirane delavnice Močno me objemi (Hold me tight®), ki jih je utemeljila ena najvplivnejših psihoterapevtk na svetu, dr. Sue Johnson iz Kanade.
  • 90 odstotkom udeležencev tega terapevtskega pristopa se klinično dokazano izboljša partnerski odnos.
  • Pri 70 odstotkih parov klinično dokazano pride do popolnega okrevanja partnerskega odnosa.
  • Vsakemu paru je zagotovljena 100-odstotna zasebnost, saj je vsak par v svojem prostoru, terapevtka pa se posveti vsakemu posebej.
  • To ni »hitra vikend delavnica«, saj traja ves mesec. Udeleženci dobijo domačo nalogo, da naučeno utrdijo in uporabijo tudi v svojem domačem okolju. Dobijo tudi gradivo (knjigo, delovne liste), zato gre za zelo aktivno delavnico, saj je namenjena tistim, ki si zares želijo izboljšati svoj partnerski odnos.

Kliknite za več informacij in termine delavnice Močno me objemi >>

Vsebino omogoča INTEGRACIJA, psihoterapije, Irmina Rakun Alif s.p.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂