Čiščenje in razkuževanje brez čistil

Minuli mesec smo pisali o raziskavi, ki je šokirala z ugotovitvijo, da uporaba čistil ogroža zdravje žensk. Zato si bomo tokrat ogledali, kako lahko čistimo dom in razkužujemo površine brez uporabe čistil. Še posebej je takšen način čiščenja primeren za alergike in osebe z astmo ali drugimi dihalnimi težavami.

Picture

Govorimo o čiščenju z močjo pare, pri katerem ne uporabljamo ničesar drugega kot vodo, segreto na več kot 100 stopinj Celzija. Tako dobimo izjemno zmogljivo ter popolnoma naravno in neškodljivo sredstvo za čiščenje, ki uspešno odstranjuje tudi najbolj trdovratne madeže in ostanke vodnega kamna.

Za čiščenje s paro potrebujemo parni čistilnik, kar pa je investicija, ki se kmalu povrne, če upoštevamo, da nam potem ni treba več kupovati čistil. Za kakovosten parni čistilnik bomo odšteli med 100 in 150 evri.

Para – skrita moč vode

S paro lahko čistimo domala vse pralne površine, pa tudi tkanine, preproge in oblazinjeno pohištvo. Čistimo lahko tudi lakirana lesena tla, vlagoodporen laminat, topli pod, tapison ter vinilne talne obloge. Para je odlična tudi za čiščenje oken in drugih steklenih površin, kopalniške opreme, kuhinjskega pulta, štedilnika, notranjosti pečice, pomivalnega korita, koša za odpadke in celo odtokov.

Poleg tega, da je učinkovito sredstvo za čiščenje, para pomaga tudi razkuževati. Vemo namreč, da temperatura nad 100°C uniči večino mikroorganizmov. Raziskava enega od proizvajalcev parnih čistilnikov je pokazala, da čiščenje s paro uniči več kot 99 odstotkov mikroorganizmov na površini čiščenih predmetov, med drugim tudi nevarni bakteriji salmonelo in E.coli. Čeprav pretiravanje s sterilnostjo ni dobro, saj ima lahko škodljiv učinek na imunski sistem in razvoj alergij pri otrocih (človek mora priti v stik z mikroorganizmi, saj le tako lahko razvija in krepi svoj imunski sistem), je dobro vedeti, da obstaja način, ki pomaga razkuževati na zdravju bolj prijazen način kot čistila in razkužila.

Na kaj paziti pri izbiri parnega čistilnika

Na trgu v osnovi najdemo tri tipe parnih čistilnikov: pokončne za čiščenje tal, ročne za čiščenje ostalih površin ter hibridne, ki združujejo lastnosti pokončnih in ročnih. Obstajajo še čistilniki na kolescih, ki jih vlečemo za seboj kot sesalnik, a so za uporabo doma manj praktični.Za čiščenje stanovanja se najbolje obnesejo hibridni parni čistilniki, saj jih lahko uporabljamo tako za čiščenje tal kot tudi za čiščenje ostalih površin. Sestavljeni so iz ročnega parnega čistilnika in pokončnega držala. Ko želimo čistiti tla, vstavimo ročni parni čistilnik v pokončno držalo z nastavkom za čiščenje tal, s čimer dobimo pokončni čistilnik za udobno čiščenje iz stoječega položaja. Za čiščenje ostalih površin s pritiskom na gumb sprostimo ročni čistilnik in ga odstranimo iz pokončnega držala, s čimer dobimo napravo, ki spominja na ročni sesalnik. Nanjo priklopimo ustrezen nastavek in že lahko čistimo kuhinjski pult, štedilnik, pomivalno korito, notranjost pečice, umivalnik, tuš kabino, straniščno školjko, okna in ogledala, preproge, oblazinjeno pohištvo, avtomobilske sedeže …

Pomembno je, da je parni čistilnik sposoben zagotavljati zadosten stalen dotok pare, za kar potrebuje dovolj veliko posodo za vodo ter dovolj zmogljiv grelni element. Priporočljivo je, da je njegova moč vsaj 1000 W. Zanemariti ne gre tudi enostavnosti uporabe, predvsem ko gre za različne nastavke za čiščenje. Kajti če je njihova uporaba zapletena, vas bo začetno navdušenje nad čiščenjem s paro hitro minilo. Zato izberite takšen čistilnik, ki je hitro pripravljen na uporabo in po uporabi ne zahteva posebnega čiščenja.

Picture
Pokončni čistilnik, ki se lahko spremeni v ročnega

Poslovite se od zdravju škodljivih čistilNaravna čistila, kot so kis, soda bikarbona in druga, so odlična in zdravju prijazna alternativa zdravju in okolju škodljivim čistilom na osnovi kemikalij. Toda včasih naravna čistila le niso kos trdovratni umazaniji in tudi ne pomagajo razkuževati. Tukaj pride na vrsto para, ki ni nič drugega kot na 100 ali več stopinj segreta voda. Z njo lahko čistimo domala vse, razen na visoko temperaturo ali vlago občutljivih materialov. ​​

A.M.

Komentirajte!