Čili – zdrava začimba, ki lahko podaljša življenje

Začimba, ki je v zadnjih letih postala izjemno priljubljena ne le med ljubitelji pikantne hrane, temveč nasploh, ima morda tudi ugodne učinke na zdravje.

Čili

Podatki kažejo, da lahko uživanje čilija zmanjša tveganje za smrt zaradi bolezni srca, raka in nekaterih drugih hudih bolezni.

V številkah: pri ljudeh, ki uživajo čili, je več raziskav zaznalo kar 26 odstotkov manj smrti zaradi težav s srcem, 23 odstotkov manj smrti zaradi raka in 25 odstotkov nižjo splošno umrljivost – v primerjavi z ljudmi, ki v svojo prehrano ne vključujejo te pekoče začimbe.

Zadnje ugotovitve so še posebej zanimive zato, ker so do podobnih številk prišli v štirih državah na različnih celinah, kar povečuje verjetnost, da gre za ugoden vpliv uživanja čilija in ne za druge dejavnike, kot so drugačen način prehranjevanja, življenjske navade in podobno.

Zakaj ravno čili?

ČiliNajverjetnejši »krivec« za ugodne učinke čilija na zdravje je kemijska spojina kapsaicin, ki daje čiliju značilen pekoč okus. Znanstveno sicer še ni potrjeno, a med ljudmi že kar nekaj časa velja prepričanje, da deluje protivnetno ter pomaga preprečevati debelost.

V preteklosti so sicer že bile narejene študije, ki nakazujejo, da bi kapsaicin lahko pomagal zavirati rast rakavih celic.

Druge koristne snovi, ki jih vsebuje čili

ČiliNe le kapsaicin, čili vsebuje tudi druge za človeško telo koristne snovi. Med njimi so kalij, vlaknine ter vitamini A, B6 in E, ki lahko ugodno vplivajo na krvni tlak.

Poleg tega lahko uporaba čilija kot začimbe zmanjša uporabo soli za soljenje jedi. Kot je znano, je prekomerna uporaba soli povezana z visokim krvnim tlakom. Mnogi zdravniki in nutricionisti opozarjajo, da je preveč soljena hrana velika težava današnjega sveta.

Če torej za izboljšanje okusa jedi namesto soli uporabimo čili, ubijemo dve muhi na en mah. Zmanjšamo količino zaužite snovi, hkrati pa v telo vnesemo antioksidante in kapsaicin.

Ne pretiravati s čilijem

Kljub potencialnim ugodnim učinkom na zdravje, s čilijem ne gre pretiravati. Uživanje večjih količin, še posebej zelo pekočih vrst, lahko povzroči slabost, bruhanje, diarejo in pekoč občutek v prebavilih.

Prav tako se ugoden vpliv čilija izniči s škodljivimi učinki uživanja maščob, umetnih arom, ojačevalcev okusa in podobnega, če ga uživamo skupaj z nezdravimi prigrizki. Potencialno ugodni učinki čilija naj torej ne bodo izgovor za uživanje nezdravega začinjenega čipsa in podobnega junk fooda.

Uporabljajte ga predvsem kot začimbo doma pripravljenim jedem.

Vir: WebMD

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂