Čas lune – obdobje največje ženske moči

DUHOVNI POGLED NA MESEČNI CIKEL  |  Piše Tamara Strnad

V starodavnih kulturah ljudi, ki so bile tesno povezane z naravo in njenimi ritmi, je bil odnos do procesa menstruacije zelo drugačen, kot ga doživljamo sedaj. Opazimo lahko, da so ljudstva, ki so ljubila in spoštovala svoje okolje bivanja, imela pozitiven odnos tudi do žensk in vsega ženstvenega. Menstrualna kri je v teh kulturah veljala za sveto tudi zato, ker so ljudje razumeli, da brez nje ne bi bil omogočen čudež novega življenja.

luna

Indijanci so na primer verjeli, da je ženska v tem obdobju (»moon time«) na vrhuncu svojih spiritualnih moči, saj je njena zavest takrat bolj odprta in dostopna za prejemanje informacij višje zavesti. Svojim ženam in dekletom so omogočili prostor, kamor so se lahko umaknile, se spočile in nabrale moči za prihajajoči mesec. “Ljudstvo Cherokee je bilo prepričano, da menstruirajoča ženska v tem času lahko doživi intuitivne vpoglede, ki so v veliko pomoč tako njej kot celotnemu ljudstvu” (Lara Owens, Honoring menstruation). Yurok ljudstvo Severne Kalifornije je ženske spodbujalo, da obrnejo svojo pozornost vase in s pomočjo meditacije akumulirajo življenjsko modrost: “Kri, ki teče skozi žensko, v njej sproži proces »očiščenja« in s tem pripravi prostor za duhovni napredek. Priporočljivo je, da v tem času svojo pozornost v polnosti usmeri v svoje telo na način, da celo najbolj naravna spontana dejanja opravlja popolnoma zavestno in namerno.” (Thomas Buckley).

V tantrični tradiciji velja prepričanje, da je ženska v obdobju krvavitve na vrhuncu svojih moči, je pravi oddajnik življenjske kreativne sile, ki je sposobna delovati in se odzivati z resnično modrostjo. Ajit Mookerjee (Kali: The feminine force) navaja, da so možje postali duhovno močnejši s tem, ko so užili menstrualno kri. Še dandanes naj bi določena smer tantrike izvajala skupinske obrede, kjer je pitje krvi skupaj z rdečim vinom del ritualnega obreda.

Če pogledamo današnjo družbo, lahko hitro vidimo, da je ta naravni proces življenja tabu. Patriarhalna družbena ureditev zadnjih nekaj tisočletij je v nas pustila globoko ukoreninjene občutke sramu in vplivala na sprejemanje in spoštovanje lastnega telesa ter samovrednosti. Industrijska revolucija in potrebe sodobnega tempa življenja so nas še bolj oddaljile od občutenja in zavedanja lastnih potreb telesa ter vplivale na to, da smo izgubile poglobljeni stik s svojim fizičnim, emocionalnim in energijskim telesom.

lunaMenstrualno obdobje povezujemo z zimskim letnim časom, ko se je potrebno ustaviti, umiriti in upočasniti, da bomo v prihajajočem obdobju imele na voljo dovolj nove, sveže, kreativne energije. To je čas globokega fizičnega čiščenja, ko maternica aktivno izgublja z nutrienti bogato oblogo iz prejšnjega cikla. Poleg fizičnega čiščenja pa je to čas tudi za čiščenje na emocionalni ravni, ki se pogosto začne že v predmenstrualnem obdobju. To pomeni, da si dovolimo čutiti in izraziti vse občutke prejšnjega mesečnega obdobja ali boleče dogodke iz preteklosti, ki jih še nosimo v sebi. Vendar to ne pomeni, da jih je potrebno izraziti tudi drugim, saj je to obdobje namenjeno predvsem lastnemu zavedanju svojih čustev in stvari, ki jih želimo spremeniti, opustiti. Zaradi pomanjkanja energije, povečane občutljivosti in ranljivosti smo v tem času lahko do drugih veliko bolj grobe in nestrpne, kar lahko zelo vpliva na kakovost vseh odnosov.

Večina žensk nas danes to obdobje povezuje predvsem z bolečino, nelagodjem in neprijetnostjo. Ker veliko delam z mladimi, imam možnost slišati o njihovih občutkih in izkušnjah iz prve roke. Niti eno dekle do sedaj mi o menstruaciji ni povedalo pozitivnih vidikov ali zaznalo njeno doživljanje kot občutje okrepljene ženske moči. Da lahko ženske in dekleta doživimo pozitivno menstrualno izkušnjo, ji moramo nameniti svoj prostor in čas.

Če imamo boleče menstruacije, je pomembno, da se vprašamo, zakaj in od kod prihaja toliko bolečine (porušeno hormonsko ravnotežje, bolezen rodil…) Lahko kako pripomoremo in s prilagajanjem navad svoje telo v tem času podpremo (pravilna prehrana in aktivnosti)? Lara Owens: “Simptomi se pojavijo z namenom, da nas prebudijo. Našo pozornost usmerjajo na del telesa, kjer se pojavijo. Pomembno je vedeti, da so simptomi točno to – površinska manifestacija globlje motnje. So sporočila, ki prihajajo iz telesa. Potrebno se je poglobiti vase in se vprašati: kaj nam telo želi povedati?”

Bolečine so lahko tudi psihološkega izvora, ki izvirajo iz doživljanja in sprejemanja svoje ženskosti ter odnosa, ki ga imamo do svojega telesa.

Kako doživljamo svojo ženstvenost? Si jo pustimo živeti, izražati? Se v polnosti sprejemamo? Kako se počutimo ob misli, da v tem času nimamo na voljo veliko energije in smo zato lahko manj produktivne kot po navadi? Kaj v nas vzbudi vedenje, da potrebujemo počitek, smo bolj ranljive? Se prihoda menstruacije veselimo ali jo doživljamo kot nadlogo/breme/šibkost lastnega spola?

“S tem, ko spodbujamo dekleta, da se poglobijo v svojo izkušnjo zavestnega menstruiranja, v njih utrjujemo občutek vrednosti, zdrave samozavesti in spoštovanjA do lastnega telesa in njegovih čarobnih sposobnosti.”

Če želimo vzgojiti prihajajoče rodove opolnomočenih žensk, ki bodo svojo moč utemeljile na svoji notranji modrosti, neodvisno od mnenj okolice in trenutnih družbenih trendov, moramo zato najprej pripraviti rodovitno okolje – razumeti, kaj ženstvenost v resnici sploh je, in spremeniti priučena patriarhalna prepričanja zadnjih pet tisočletij. S tem, ko spodbujamo dekleta, da se poglobijo v svojo izkušnjo zavestnega menstruiranja, v njih utrjujemo občutek vrednosti, zdrave samozavesti in spoštovanja do lastnega telesa in njegovih čarobnih sposobnosti. Ali lahko od njih pričakujemo, da v polnosti ljubijo in čutijo svoja telesa in svojo žensko naravo, če ne sprejemajo bistvenega dela sebe, brez katerega ustvarjanje novega življenja ne bi bilo mogoče? Ali lahko to pričakujemo od nas samih?

Kako lahko vplivamo kot posameznice?

Pri kakršni koli veliki zunanji spremembi se mora sprememba najprej zgoditi znotraj nas. To pomeni, da moramo spoznati in ozavestiti odnos do svoje cikličnosti. Razumeti in naučiti se moramo, kako valovanje hormonov vpliva na vse aspekte naših življenj in katere so specifične spremembe, ki so lastne samo nam. Na ta čudoviti proces, ki nas tesno povezuje z luninim in zemeljskim ciklom narave, namreč trenutno gledamo in se o njem učimo zgolj v okvirih patologije (fiziološke spremembe, ki jih v telesu povzročijo valovanja vrednosti določenih hormonov).V resnici pa se nam v celotnem ciklu zvrstijo tudi številne druge spremembe, kot so sposobnost vzdrževanja pozornosti, višina praga bolečine, sposobnost dokončanja zadanih nalog ter ostale fizične, mentalne in psihološke karakteristike (Moon Time; Lucy H.Pearce).

Pomembno je, da ozavestimo pomembnost upočasnitve, umiritve in notranje refleksije. S tempom in odgovornostmi življenja, kot jih živimo danes, si seveda težko privoščimo popolno odsotnost od svojih obveznosti pet dni v mesecu. Lahko pa si vzamemo počitek prvi dan menstruacije, ki je za večino najbolj boleč in utrujajoč. Če smo na delovnem mestu, si lahko prilagodimo dejavnosti tako, da jih načrtujemo že vnaprej. Če imamo možnost, si za ta čas pustimo dejavnosti, ki so bolj kreativne in idejne narave ter ne zahtevajo veliko fizičnega napora.

“Predvsem pa je pomembno, da o tej tematiki in svojih občutkih govorimo iskreno in odprto.”

Predvsem pa je pomembno, da o tej tematiki in svojih občutkih govorimo iskreno in odprto s svojimi hčerkami, sinovi, partnerji, sodelavci in prijatelji. S tem bomo postavile nove temelje in vzor za zdrav odnos do svoje ženske narave prihodnjim generacijam.

“To become whole we must shine light on and celebrate that which has been denied and suppressed.” – Hallie Iglehart Austen

»Da lahko postanemo ponovno celostne, moramo osvetliti in slaviti tisto, kar nam je bilo odvzeto in zatrto.« (Hallie Iglehart Austen).

.

Tamara StrnadPiše: Tamara Strnad

Tamara Strnad je univerzitetna diplomirana krajinska arhitektka, ki je preusmerila krmilo svoje življenjske poti in našla ljubezen v malo drugačnem kreativnem ustvarjanju (grafično oblikovanje, pisanje, risanje) ter delu z otroki.

S spoznanji in lastnim raziskovanjem pomembnosti vseh dimenzij ženske cikličnosti  je odkrila še drugi del svojega poslanstva, ki si ga njena duša srčno želi širiti in ozaveščati.

Več o avtorici in njenem delu na: www.tamarastrnad.si

Viri in literatura:

  • Gray, M. (2009). The optimized woman. New Alresford, United Kingdom: John Hunt Publishing.
  • Pearce, L. H. (2015). Moon Time: Harness the ever-changing energy of your menstrual cycle. Second edition. [Cork]: Womancraft Publishing.
  • Austen, H. I. (2018). The heart of the Goddess: Art, Myth and Meditations of the World’s Sacred Feminine. New York: Monkfish Book Publishing Company
  • Owen, L. (1998). Honoring menstruation: a time of self-renewal. Originally published: HarperSan Francisco in 1993 under the title: Her blood is gold
  • Mookerjee A. (1988) Kali: The Feminine Force. Destiny Books; original ed.edition

 

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂