Jesen je čas za kakije, rajske sadeže s Primorske. Iz njih lahko pripravimo številne dobrote, najbrž pa še niste vedeli, da lahko iz kakijev pripravimo tudi izredno okusen domači čaj.
Zanj potrebujemo: cimetove palčke, ingver, koren kurkume, poprova zrna in seveda – kaki. Kakšen čajni purist bo morda zmajeval z glavo, da ne gre za pravi čaj, toda nič ne de. Rahlo pekoč okus je kot nalašč za jesenski in zimski čas, saj naravno pogreje, hkrati pa ingver poskrbi tudi za spodbudo imunskemu sistemu in protivnetno delovanje.
Sestavine:
- 2 litra vode
- Pribl. 7 cm dolg kos ingverja, olupljen in narezan na majhne koščke
- Pribl. 7 cm dolg kos korena kurkume, olupljen in narezan na majhne koščke
- 1 čajna žlička svežih poprovih zrn
- 6 cimetovih palčk, najbolje cejlonskega cimeta
- 2 majhna ali 1 večji na tanko narezan trdi kaki
- Sladilo po izbiri (npr. med)
Priprava:
- Vodo, ingver, kurkumo, poper, cimetove palčke in rezine kakija vstavite v večjo posodo in zavrite. Nato znižajte temperaturo in pustite rahlo vreti 20 do 30 minut.
- Čaj nato prelijte skozi fino cedilo ali kavni filter, da prestrežete usedline.
- Postrezite v skodelicah. Skodelici priložite rezino kakija, ki se je kuhala, ali rezino svežega kakija. Po želji sladite z medom ali rjavim sladkorjem.
Želimo vam obilo užitka v okusnem in zdravem toplem napitku!