Bučno olje – odkrijte njegovih 5 ugodnih učinkov na zdravje

Bučno olje je slovenska kulinarična posebnost, ki si vse bolj utira pot v kuhinje ljubiteljev okusnih in zdravih jedi. Ne brez razloga, saj ga poleg značilnega orehastega okusa in edinstvene temne barve odlikujejo številni ugodni učinki na zdravje.

bučno olje

1. Bučno olje je blagodejno za srce

Bučno olje vsebuje samo 20 odstotkov nasičenih maščobnih kislin, obenem pa je bogato z nenasičenima maščobnima kislinama omega-3 in omega-6, za kateri je znano, da imata ugodne učinke na srčno-žilni sistem. Njegova sestava pomaga zviševati raven dobrega holesterola v krvi, uravnavati krvni tlak ter posledično zmanjšati tveganje za bolezni srca in ožilja.

2. Bogato z vitaminom E ter drugimi vitamini in minerali

Bučno olje vsebuje veliko vitamina E, ki deluje antioksidativno in ščiti pred prostimi radikali. Ali v številkah: 100 gramov olja vsebuje kar 50 miligramov vitamina E, medtem ko naj bi odrasla oseba dnevno zaužila 15 miligramov tega pomembnega vitamina.

Poleg vitamina E bučno olje vsebuje tudi vitamine A, B, C in D, minerale cink, kalcij, kalij in magnezij, karotenoide in redke aminoklisline.

bučno olje3. Izboljšuje počutje in razpoloženje

Bučno olje vsebuje triptofan, esencialno aminokislino, ki jo človeško telo pretvarja v »hormon sreče« serotonin in »spalni hormon« melatonin. Ena od raziskav navaja, da je pri otrocih z depresivnimi motnjami redno uživanje bučnega olja prispevalo k izboljšanju njihovega razpoloženja.

Več strokovnjakov zato svetuje uživanje bučnega olja ljudem z depresijo in tesnobnimi občutki ter posameznikom, ki jih pestijo težave s spanjem.

4. Pomaga pri prebavnih težavah

Že ljudska modrost pravi, da lahko bučno olje pomaga pri težavah s prebavo. Če upoštevamo njegovo sestavo – visoko vsebnost maščobnih kislin – to ni nobeno presenečenje. Znano je namreč, da lahko maščobne kisline blažijo vnetje ter pomagajo pri sindromu razdraženega črevesja.

5. Pomoč za številne »moške težave«

Bučno olje je zaradi visoke vsebnosti cinka še posebej priporočljivo za moške. Poglejmo, zakaj.

  • Pomaga lahko pri težavah s prostato, še zlasti v primeru povečane prostate.
  • Cink spodbuja rast las, kar ublaži težave s plešavostjo.
  • Povečuje raven spolnega hormona testosterona, zato lahko pomaga v primeru zmanjšane spolne sle.

Poleg tega bučno olje vsebuje tudi snovi, ki lahko pomagajo moškim s težavami z mehurjem in nehotenim uhajanjem urina.

Spoznajte Štajersko prekmursko bučno olje

gorazd kocbekŠtajersko prekmursko bučno olje je zaščiteno na ravni Evropske unije. Izdelano je iz semen buč, pridelanih na območju Štajerske in Prekmurja. Je nerafinirano in pridobljeno po tradicionalnem postopku s toplim stiskanjem, pri katerem posušena in očiščena bučna semena najprej zmeljejo, nato pa dobljeni masi dodajo vodo in sol. Sledi praženje v posebnih pražilnih ponvah ter na koncu iztiskanje bučnega olja. Kot pojasnjujejo v Oljarni Kocbek, za liter bučnega olja potrebujejo 3 kilograme bučnih semen oziroma 30 buč.

Bučno olje Oljarne Kocbek

oljarna kocbek

V Oljarni Kocbek, ki leži tako rekoč na meji med Štajersko in Prlekijo, že tri generacije pridelujejo vrhunsko Štajersko prekmursko bučno olje. Zgodba se je začela pisati leta 1929, ko sta Alojz in Antonija Kocbek kupila posestvo ter se začela ukvarjati z mlinarstvom in nekoliko kasneje še z oljarstvom.

Njuno znanje se je nato prenašalo iz roda v rod. Najprej na sina Antona, ta pa je skrivnosti izdelave bučnega olja nato prenesel na svojega sina Gorazda, ki danes – še vedno na tradicionalen način – nadaljuje družinsko tradicijo.

Čeprav bi modernizacija proizvodnje olajšala delo in omogočila večje zaslužke, Gorazd Kocbek vztraja pri tradicionalnem načinu proizvodnje bučnega olja. »Le tako lahko ohranimo kakovost, po kateri smo znani, ter značilen okus,« poudarja.

Doživite njegov izjemen okus tudi vi

Štajersko prekmursko bučno olje Oljarne Kocbek lahko preprosto naročite prek spleta. Poskusite ga in zaljubili se boste v njegov značilno prijeten okus, ki ga cenijo tudi najboljši kuharski mojstri, kot sta z Michelinovimi zvezdicami nagrajena Ana Roš in Tomaž Kavčič ter Janez Bratovž.

Ekskluzivna ponudba za bralce Zdravo.si

Ob nakupu bučnega olja ali drugih domačih izdelkov v spletni trgovini Oljarne Kocbek vpišite kodo KOCBEK10 in pridobite 10-odstotni popust na vrednost nakupa.

 

Vsebino omogoča Oljarna Kocbek

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂