Inštitut za nutricionistiko je nedavno predstavil najbolj inovativna živila leta 2018. Gre za v Sloveniji proizvedena živila, ki so bila uvedena na tržišče v zadnjem letu. Nagrade Inštitut za nutricionistiko podeljuje že četrto leto, osnovna cilja tega nekomercialnega projekta pa sta ozaveščati potrošnike, da bi lažje prepoznali nova, izboljšana živila, in spodbujati gospodarstvo pri razvoju živil, predvsem takšnih z ugodnejšo hranilno sestavo.
Prof. dr. Igor Pravst z Inštituta za nutricionistiko je pojasnil, da gre za nadaljevanje projekta, ki so ga na Inštitutu za nutricionistiko začeli pred štirimi leti – prvič so priznanja podelili že leta 2015. Namen projekta je spodbujati inovativnost pri razvoju živil med domačimi proizvajalci in na ta način potrošnikom zagotoviti pestrejši izbor kakovostnih živil. Pomemben poudarek je na izboru živil z ugodnejšo prehransko sestavo, upoštevajo pa tudi druge vidike inovativnosti, npr. prijaznost potrošniku ter okolju. Tudi pri ocenjevanju živil so zato v prvi vrsti upoštevali hranilno sestavo živil, saj želijo spodbuditi ponudbo živil, ki so še posebej koristna za zdravje.
Bio jogurt z aronijo
V skupini mlečnih izdelkov je nagrado za inovativnost prejel Bio jogort z aronijo Mlekarne Krepko.
V obrazložitvi nagrade so ocenjevalci o njem zapisali: “Bio jogurt z aronijo odlikuje odličen okus in svežina aronije. Proizveden je iz mleka s slovenskim poreklom. S svojo prehransko sestavo dokazuje, da tudi sadni jogurti lahko vsebujejo zmerno količino sladkorja in so zato lahko dobra izbira.”
Projekt izbora najbolj inovativnih živil leta je sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje Republike Slovenije v okviru nacionalnega programa o prehrani in telesni dejavnosti za zdravje Dober tek Slovenija, zdravo uživaj in več gibaj.
Večkrat nagrajeni izdelki Mlekarne Krepko
Mlečni izdelki Mlekarne Krepko so osvojili že veliko prestižnih nagrad. Med drugim več nagrad za najboljši okus Taste Awards, ki jih podeljuje inštitut iTQi iz Bruslja. Ta predstavlja vodilno neodvisno združenje kuharjev in somelierjev z vsega sveta, ki združuje kar 140 članov iz 41 držav.
Leta 2016 so Mlekarni Krepko podelili nagrado za tradicionalni Kefir Krepko in tradicionalni Kajmak Krepko.
Veliki dosežek leta 2017 pa je bila predstavitev Mlekarne Krepko v evropskem parlamentu na dogodku Small & Medium Sized Enterprises at the heart of Europe’s Food and Drink Industry – Small Scale BIG impact, kar lahko prevedemo kot “Mala in srednje velika podjetja v srcu evropske prehranske in pijačarske industrije – Majhna ampak vplivna.”
Vsebino omogoča Mlekarna Krepko
Zapišite ga v komentarju in strokovnjaki Mlekarne Krepko vam bodo odgovorili.