Barbike in druge lutke lahko povzročijo nepopravljivo škodo

Barbike in druge lutke so ene najbolj priljubljenih igrač za deklice. Mnoge med njimi so izjemno vitkega videza, z dolgimi nogami ter ozkimi boki in pasom. Če bi takšne proporce prenesli na ljudi, bi se soočili s težko dosegljivo, včasih celo zdravju nevarno vitkostjo.

barbike

Slavne barbike so pogosto tarča kritik, da so nerealistično vitke, a tudi mnoge druge lutke kot ideal lepote močno poudarjajo vitkost. Nekatere so celo še vitkejše, kot na primer lutke Monster High. Če bi njihovo obliko telesa prenesli na človeške mere in te preračunali v indeks telesne mase, bi ta znašal 10, kar predstavlja razmerje med višino in težo, pri katerem skorajda ni več možnosti preživetja.

Na trgu sicer obstajajo tudi realistične lutke, a vitke lutke še vedno predstavljajo glavnino prodaje, s slavno barbiko trdno na prvem mestu.

Pomenljivi rezultati raziskave

Nedavno objavljeni rezultati britanske raziskave kažejo, kako velik učinek ima igranje z vitkimi lutkami na razvoj podobe o idealni postavi.

Igra z izjemno vitkimi lutkami je pri deklicah, sodelujočih v raziskavi, spremenila dojemanje idealne oblike telesa, in sicer v smeri vitkejše postave. Morda še bolj kot to pa je lahko zaskrbljujoče, da tudi kasnejša igra z realističnimi lutkami ni odpravila želje po vitkem lastnem telesu.

Podoba o telesu se oblikuje med 6. in 11. letom

barbika dekle idealTežave s sprejemanjem svojega telesa so v predadolescentnem času dokaj pogoste. Pri mnogih dekletih kasneje izzvenijo, pri nekaterih pa se lahko razvijejo v duševne motnje, kot so motnje hranjenja in depresija.

Avtorji prej omenjene raziskave navajajo, da je obdobje med 6. in 11. letom starosti pri dekletih ključno za razvoj podobe o svojem telesu. V tem obdobju lahko dekleta začnejo ponotranjati ideal nerealistično vitkega telesa. Hkrati pa je to tudi čas, v katerem dekleta pogosto začnejo občutiti učinke kulturne objektifikacije ženskega telesa. Tista dekleta, ki začnejo na svoje telo gledati skozi perspektivo telesa kot objekta, so še posebej izpostavljena tveganju za razvoj hujših depresivnih motenj v adolescenci.

Povsod prisotne nerealistične podobe

Nerealistične podobe ženskega telesa prežemajo vse pore družbenega življenja. Mediji, oglasi in v zadnjih letih družabna omrežja so polni računalniško obdelanih fotografij in videoposnetkov, ki naj bi prikazovali ideal lepote sodobnega časa. A tukaj se trend še ne ustavi. Oglaševalska mašinerija vitka telesa hkrati povezuje tudi s podobami materialnega bogastva, sreče in uspeha, kar še dodatno povečuje pritisk na odraščajoča dekleta.

Priporočilo staršem deklic se zato glasi: izogibajte se nerealistično vitkim lutkam. Sicer pa vse več strokovnjakov namesto stereotipnih igrač, ki temeljijo na s spolom določenih vlogah (npr. lutke za dekleta, avtomobili za fante), priporoča didaktične igrače, ki spodbujajo domišljijo, ustvarjalnost in raziskovanje.

Vir: PsychologyToday

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂