Splošno je znano, da je hitra hrana daleč od zdrave, toda skrbno načrtovanim jedem privlačnega videza, vonja in okusa se je včasih težko upreti. Ali veste, kaj vse zaužijete, ko si privoščite omamno dišeč ocvrti krompirček, tipičen hamburger ali zlatorumene hrustljave piščančje medaljone?
Ocvrti krompirček
Na paličice narezan krompir, olje za cvrtje in sol. Povsem preprosto. V resnici ni čisto tako. Ocvrti krompirček, ki ga kupite v obratih s hitro hrano, pogosto vsebuje več kot 15 sestavin, med njimi sladkor, umetna barvila, konzervanse … in celo terciarni butil hidrokinon, za katerega je bilo ugotovljeno, da ob velikih zaužitih količinah povzroča težave z vidom.
Hamburger
Popečena mleta govedina? Da, poleg ojačevalcev okusa, konzervansov in maščob. Morda pa tudi rastnih hormonov in antibiotikov, ki so jih dodajali v krmo govedi s ciljem hitrejšega in večjega zaslužka.
Jutranji sendvič
Nekatere restavracije s hitro hrano imajo posebno ponudbo za zajtrk, ki jo sestavljajo različni sendviči. Le kaj bi bilo tukaj lahko skritega? Veliko. Med drugim lahko v pripravljenih sendvičih najdemo modificiran koruzni škrob, sojino olje, umetne arome, ojačevalce okusa in konzervanse.
Hot dog
Nobena skrivnost ni, da so v hrenovkah zmleti tudi deli živali, ki jih ni mogoče uporabiti drugje. A ne samo to. Hrenovke vsebujejo veliko soli, nasičenih maščob in nitratov, ki povzročajo težave z visokim krvnim tlakom, srčno-žilne bolezni in diabetes.
Piščančji medaljoni
Piščančje prsi, zmlete in oblikovane v značilno obliko medaljonov, panirane in ocvrte do popolne hrustljave zlato-rumene barve … Realnost je nekoliko drugačna. Seveda je v medaljonih piščančje meso, a poleg njega tudi številni drugi deli perutnine, kot so zmlete kosti, povezovalna tkiva, koža, žile in drugi manj kakovostni deli. Medaljoni vsebujejo tudi veliko soli in maščobe, za popoln videz »mesne mase« pa je ta obdelana z umetnimi snovmi.
Omake
Ste že kdaj pogledali na seznam sestavin omake v majhni plastični posodici? Na prvem mestu je skoraj vedno sladkor v obliki sukroze, dekstroze, maltoze, riževega sirupa, ječmenovega slada ali koruznega sirupa. Rezultat: veliko kalorij in skoraj nič hranilne vrednosti.
Mlečni napitek – milkshake
Poleg mleka in sladkorja lahko v mlečnih napitkih najdemo še koruzni sirup, ki vsebuje veliko fruktoze, konzervanse, kot je natrijev benzoat, ter umetne arome in barvila. Le nečesa v mlečnih napitkih s sadnimi okusi ne boste našli – pravega sadja.
Gazirane sladke pijače
Ime je enako kot pri gaziranih sladkih pijačah, ki jih kupite v trgovini. Toda ko »enako« pijačo kupite v restavraciji s hitro hrano, zaužijete več kalorij. Ne sicer zato, ker bi bilo v njej več sladkorja, temveč ker jo popijete več. Močno soljena hitra hrana povečuje žejo, hkrati pa so cene pijače v obratih s hitro hrano običajno zastavljene tako, da se najbolj splača kupiti največji kozarec. S čimer seveda zaužijete več kalorij.
Vir: WebMD