Ali potrebujemo prehranska dopolnila

Prehranska dopolnila – jih resnično potrebujemo?

Pred kratkim sem gledal dokumentarno oddajo z naslovom Nam hrana lahko škoduje?. Če ste si jo morda tudi vi ogledali, ste lahko spoznali, koliko hranilnih snovi dejansko sploh še dobimo danes v naši hrani. Podatki so osupljivi. Večina hrane je kemično obdelana in vsebuje več slabih kakor dobrih snovi. Hrana vam dejansko škoduje. Vaše zdravje je ogroženo, to je dejstvo.


Poleg tega na vaše zdravje negativno vplivajo tudi drugi dejavniki sodobnega časa:

–       onesnaženo okolje,
–       življenjski slog (hiter tempo, prehranjevalne navade),
–       stres.

Rezultat vsega navedenega je zakisanost organizma.

Človeško telo potrebuje naravne zelene hranilne snovi. Žal pa jih ne dobi dovolj. Zakisanost telesa je stanje porušenega kislinsko bazičnega ravnovesja in nastane predvsem zaradi napačne prehrane. Ocenjuje se, da kar 90% prebivalstva trpi zaradi zakisanosti. Če želite ostati zdravi, morate ohranjati telo v bazičnem ravnovesju. Kislo okolje je ugodno za razvoj rakastih celic, bakterij, glivic, virusov in parazitov. Zakisanost telesa je povezana z nastankom skoraj vsake sodobne civilizacijske bolezni, pa vendar je v medicini in vsakdanjem življenju le malo poznana. Rešitev so ustrezna prehranska dopolnila.

Pri učinkoviti naravni zaščiti in krepitvi imunskega sistema imajo glavno vlogo antioksidanti. So tudi naravna zaščita pred prostimi radikali, ki so vzrok za razvoj mnogih sodobnih bolezni, vnetij in alergij. Prosti radikali nastajajo v telesu neprestano. Njihova količina se poveča pod vplivom različnih škodljivih dejavnikov: toplote, onesnaženega zraka, stresa, alkohola, kajenja in tudi staranja. Zato je izjemno pomembna preventiva, kar pomeni izogibanje virom prostih radikalov, ki se jim lahko izognete, in redna uporaba izdelkov z antioksidanti. Rešitev so ustrezna prehranska dopolnila.

Prehranska dopolnila – jih resnično potrebujemo?

Odgovor se vam ponuja že sam – DA. Pravzaprav so prehranska dopolnila nuja, če želite ohraniti vaše telo zdravo in vitalno. Namen prehranskih dopolnil je vsakodnevni vnos pomembnih hranilnih snovi v zadostni dnevni količini, kar s hrano danes žal ni več mogoče.

Prehranska dopolnila postajajo nekaj povsem vsakdanjega. Tako kot je pred časi zobna pasta postala nekaj povsem običajnega pri umivanju zob za preprečevanje kariesa, vnetja dlesni, zobnega kamna, ipd.Zakaj ne bi uporabili tudi česa za preprečevanje različnih bolezni, ki imajo lahko veliko večje posledice? Danes so prehranska dopolnila nuja, če želite ostati zdravi.

Kakšna prehranska dopolnila uporabljati?

Na trgu je vse več različnih prehranskih dopolnil, s katerimi vam ponujajo pomoč pri različnih “težavah” (hujšanje, stres, pomanjkanje energije, ipd.).Vprašanje je, ali so vsa res tudi učinkovita oz. ali resnično pomagajo pri odpravi navedenih težav. Najbolje je kupiti takšna, ki vam jih nekdo priporoči. Da zaupate uporabniku, ki ima z njimi pozitivne učinke. Sicer lahko zapravite veliko denarja za večkrat prazne obljube.

Ali tudi vi uporabljate prehranska dopolnila? Kdo vam jih je priporočil in ali menite, da vam pomagajo?

Avtor članka:
Goran Klobučar