Ali lahko pojemo čokolado, ki je bila na vročini?

Čokolada, ki ji je potekel rok trajanja, ni nujno treba zavreči, po drugi strani pa se lahko zgodi, da čokolada, ki ji še ni potekel rok trajanja, ni več užitna in jo je bolje zavreči.

čokolada

Če je bila čokolada shranjena na konstantni sobni temperaturi stran od virov toplote in svetlobe, je lahko užitna tudi še nekaj mesecev po pretečenem roku trajanja, a se lahko spremeni njen okus. To je veliko bolj opazno pri mlečni čokoladi, medtem ko se okus temne čokolade ne poslabša, temveč lahko izgubi nekaj intenzivnosti.

Slabši okus stare mlečne čokolade se pozna, tudi če jo uporabimo za pripravo sladic, zato je takšno vrsto čokolade, ki se ji je zaradi pretečenega roka trajanja spremenil okus, bolje zavreči. Medtem pa lahko temno čokolado brez težav uporabimo pri kuhi ali peki.

Pozor – čokolada, ki je bila na vročini

Če je čokolada doživela večje temperaturne spremembe, kar se še zlasti rado zgodi v poletnem času, obstaja velika verjetnost, da je ni več varno zaužiti, ne glede na to, ali je njen rok trajanja potekel ali ne.

Temperaturne spremembe lahko namreč povzročijo kondenzacijo, kar predstavlja odlične pogoje za razvoj bakterij in plesni. Četudi slednje ne vidite ali vonjate, to ne pomeni, da ni prisotna.

Zato ni priporočljivo čokolade, ki se je na višji temperaturi (na primer v avtomobilu ali v nahrbtniku) zmehčala, postaviti v hladilnik z namenom, da bi se ponovno strdila, če je ne nameravate pojesti takoj, ko jo boste vzeli iz hladilnika. Če jo boste iz hladilnika postavili na toplo, se bo namreč na njej ustvaril kondenz, s tem pa tudi pogoji za rast bakterij in plesni.

Vir: medicaldaily.com

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂