8 nasvetov, kako poskrbeti zase, ko je hladno

Tukaj so. Zimske razmere. Nizke temperature, veter in suh zrak nič kaj blagodejno ne vplivajo na kožo. Seveda se lahko v nizkem startu izstrelite do najbližje lekarne ali drogerije, ampak če bo na eni strani to koristilo vaši koži, na drugi strani zagotovo ne bo koristilo vaši denarnici. In še prodajalke vas bodo prepričevale, da to je pa letos reeeees treba imeti. Ah ja.
Dobra novica je, da imate vse potrebno za nego kože najverjetneje že doma.
Picture

1. Tuširajte se z mlačno vodo

Tuširanje z vročo vodo pozimi tako prija, ampak to ni dobro za kožo. Raje se tuširajte z mlačno vodo, pa tudi to ne predolgo. Dolgo tuširanje z vročo vodo namreč izsuši kožo.

2. Navlažite suho kožo

Klasičen nasvet bi bil, da se po tuširanju namažite z vlažilnim mlekom za telo. Ampak zakaj bi zapravljali, če se lahko cenite tudi s stvarmi, ki jih že imate doma. Predele s suho kožo si namažite z olivnim oljem, ali če ste pristaš kopeli, kapnite nekaj kapljic olivnega olja v vodo. Namesto olivnega olja lahko v kopel vlijete tudi malce polnomastnega mleka, ki s proteini, maščobami in vitamini pomaga ublažiti posledice izsušene kože.

3. Poskrbite za stopala

Groba, suha, razpokana koža na stopalih je še ena posledica zime. Naj se sliši še tako nehigiensko in smrdeče, toda znojenje nog v toplejšem delu leta preprečuje izsušitev kože na stopalih. Da bi imeli gladko in mehko kožo tudi pozimi, ni treba zapravljati denarja pri pedikerju. Pripravite si vedro mlačne vode (vanj lahko dodate nekaj kapljic olivnega olja) in gobico za odstranjevanje poroženele kože ter med večernim sedenjem pred televizijo poskrbite za svoja stopala. Preden se odpravite v posteljo, si stopala še namažite z olivnim oljem in obujte bombažne nogavice. Zjutraj bo koža kot prenovljena.

4. Preprečite prhljaj in srbeče lasišče

Na izsušenem lasišču se hitreje pojavi prhljaj, ki se mu lahko pridruži tudi srbečica. Prvi nasvet za preprečevanje prhljaja je umivanje las z mlačno ali celo hladno vodo. Topla voda namreč izsušuje lasišče. Če se je prhljaj že pojavil, potem brez šampona proti prhljaju ne bo šlo. Kot preventivo, da se ta sploh ne bi pojavil, pa si je priporočljivo pred umivanjem las v lasišče vtreti olivno ali kokosovo olje. Včasih je srbeče lasišče lahko tudi posledica snovi, ki se skozi čas nabirajo na koži. V tem primeru si lase in lasišče najprej umijte z vinskim kisom ter nato še z običajnim šamponom.

5. Proti razpokanim ustnicam

Vlažilo za ustnice je dobra rešitev, toda včasih to ni dovolj. Če zaradi suhega in mrzlega vremena ustnice postanejo luskinaste, so potrebni mehanski ukrepi. Vzemite čisto zobno ščetko in z občutkom drgnite po ustnicah tako, da odstranite zasušene luskine. Nato nanje nanesite čebelji vosek ali lanolin (rumeno voskasto snov, pridobljeno iz ovčje rune). V primeru zelo izsušenih ustnic nanesite čebelji med in ga pustite učinkovati 15 minut.

6. Nega rok

Suha in razpokana (včasih celo do krvi) koža na rokah je ena večjih nevšečnosti, ki jih prinašata suh zrak in nizke temperature. Edini učinkovit recept proti temu sta nošenje rokavic in redno vlaženje kože. Tudi tukaj pomaga olivno olje, ob zelo izsušeni in razpokani koži pa uporabite kremo s čim večjo vsebnostjo naravnih maščob.

​Za preprečevanje suhih in razpokanih rok je pomembna tudi uporaba mila, ki ne suši kože, ter izogibanje vroči vodi in agresivnim čistilom. Če se temu ne morete izogniti (npr. pri pomivanju posode), uporabite rokavice.

7. Izsušene oči

Suh zrak v prostorih, delo za računalnikom, nizke temperature in suh veter dražijo in izsušujejo oči. Če veste, da ste nagnjeni k tovrstnim nevšečnostim, se za zimo opremite s kapljicami umetnih solz. V lekarni povprašajte za takšne brez umetnih dodatkov.

Pri zadrževanju na prostem, še posebej v vetrovnem vremenu, si pomagajte tudi s sončnimi očali, ki bodo preprečila, da bi veter sušil vaše oči.

8. Nega obraza

Obraz je pozimi najbolj izpostavljen suhemu zraku, mrazu in vetru. Prvo pravilo: V zimskem času se izogibajte vsem sredstvom za nego obraza, ki vsebujejo alkohol. Uporabljajte blažja čistila za obraz in vlažilne kreme z več maščobe. Bi si radi osvežili in navlažili obraz na naraven način? Enkrat tedensko si ga umijte z grškim jogurtom. Tudi sestavine za vlažilno masko boste našli v kuhinji: banana, avokado, rumenjak in mleko so odlični za nego kože v zimskem času.

Pri zadrževanju na prostem, še posebej na višjih nadmorskih višinah (gore, smučišča), ne pozabite na zaščito pred soncem. Že res, da je sonce v zimskem času manj močno, toda kombinacija visoke nadmorske višine in svetlobe, ki se odbija od bele snežne površine, lahko povzroči enake opekline kot poletno sonce.

Kako pa vi poskrbite za svoj videz in počutje v hladnejšem času?
Delite svoje izkušnje in nasvete z ostalimi bralci v komentarju.