Ali se tudi vam nič ne da? Tukaj je 5 nasvetov za večjo motivacijo

Vzroki za pomanjkanje motivacije so lahko zelo raznoliki. Utrujenost, naveličanost, anksioznost, depresija, občutek preobremenjenosti … za odpravljanje težav z motivacijo je zato pomembno, da prepoznamo njihov glavni vzrok. Kar pa ni vedno preprosto. V nadaljevanju preberite 5 nasvetov, ki vam bodo pomagali prepoznati vzrok in povečati motivacijo za različna opravila.

motivacija

Če ste brez motivacije – ali kot tudi radi rečemo, brez prave volje – v teh časih še zdaleč niste edini. Spodnjih 5 nasvetov vam lahko pomaga, da prebijete blokado in ponovno začutite tisto nevidno silo, ki vas je doslej gnala naprej.

1. Natančno opredelite svoja občutja

Mnoga občutja lahko povzročijo upad motivacije. Če boste uspeli natančno opredeliti, kaj je vzrok pri vas, bo pot naprej mnogo lažja.

Pogosto so za upad motivacije odgovorna naslednja občutja:

  • preobremenjenost,
  • občutek manjvrednosti ob primerjavi z drugimi,
  • utrujenost.

nasveti za večjo motivacijoČe se vam zdi, da ste preobremenjeni, zmanjšajte svoje dnevne obveznosti. Mimogrede, če ste si postavili cilj, da boste neprekinjeno (brez pavze) delali več kot 90 minut, ali če od sebe pričakujete več kot 3–4 ure visoko produktivnega (intenzivno osredotočenega) dela na dan, si najverjetneje sami povzročate preobremenjenost, saj od sebe preprosto zahtevate preveč.

Če se pogosto primerjate z drugimi in se ob tem počutite manjvredni, je čas, da se osredotočite nase in zgolj nase. Niti dve osebi na tem planetu nista enaki, zato je primerjanje z drugimi eden največjih nesmislov, ki jih ljudje počnemo. Splet in družabna omrežja to le še potencirajo, zato je ena najboljših potez, ki jih lahko storite, ta, da izbrišete (ali vsaj deaktivirate) svoj uporabniški račun na Facebooku, Instagramu, TikToku in podobnih družabnih platformah. Znanstveno je namreč dokazano, da družabna omrežja negativno vplivajo na samopodobo.

Če se počutite utrujeni, se najprej prepričajte, da ni razlog za utrujenost v tem, da pravzaprav preveč počivate. Značilno je namreč, da takrat, ko imamo malo energije, več počivamo, posledično pa imamo še manj energije za kakršnekoli dejavnosti.

Seveda to niso edina možna občutja, zaradi katerih lahko pride do pomanjkanja motivacije. Vzrokov za odsotnost prave volje je lahko mnogo, z zgornjimi pa si lahko pomagate pri raziskovanju in odkrivanju svojih.

2. Ne pojejte žabe

nasveti za večjo motivacijoPristop »pojesti žabo« se nanaša na to, da najprej opravimo stvari, ki nas najmanj motivirajo. To je sicer marsikdaj dobra strategija, toda kadar se pojavi resnično veliko pomanjkanje motivacije, lahko takšen način vse skupaj samo še poslabša.

Ko je kazalec že na rdečem polju, se je bolj smiselno vprašati, katero je najbolj produktivno opravilo, ki ga lahko trenutno opravimo. Če si na primer želimo iti teč, a nimamo motivacije za to, je sprehod še vedno boljši kot ostati na kavču.

Dobro je tudi vedeti, da ne obstaja ena strategija, ki bi delovala v vseh okoliščinah. Različne strategije za različne okoliščine in različna opravila se običajno obnesejo mnogo bolje kot vztrajanje pri vedno istem pristopu.

3. Izberite nekaj kratkih opravil, ki vam prinašajo zadovoljstvo

Včasih potrebujemo zgolj ogrevanje, da »pademo« v ritem. To lahko dosežemo tako, da opravimo nekaj hitrih nalog, ki so nam v zadovoljstvo. Če vas na primer čaka zahteven telefonski pogovor, lahko pred tem na hitro preverite elektronsko pošto ali zalijete rožo na pisalni mizi.

Toda ta opravila morajo biti res kratka, sicer lahko odžrejo dragocen čas, ki ga potrebujete za glavno nalogo. Pet ali deset minut za takšna »ogrevalna« opravila je čisto v redu, a pazite, da se ne razvlečejo v pol ure ali še več. Sicer se lahko pojavi skrb, da bo zmanjkalo časa za glavno nalogo, kar pa je spet eden od dejavnikov, ki lahko povzroči težave z motivacijo.

4. Načrtujte, kako se boste nagradili

nasveti za večjo motivacijoPo uri in pol ali dveh urah intenzivnega dela si vzemite odmor in se nagradite. To je lahko kratek sprehod na prostem, lovljenje sončnih žarkov na klopi, brskanje po spletni trgovini, prebiranje priljubljenega spletnega foruma … skratka nekaj, s čimer si boste privoščili kratko sprostitev in preusmeritev misli.

Načrtovanje in izbiranje sta ravno tako miselni opravili, ki zahtevata energijo, zato načrtujte svojo nagrado že pred zahtevnim opravilom, kateremu bo nato sledila. Ko boste že utrujeni od zahtevnega opravila, vaši možgani morda ne bodo več mogli izbrati ustrezne nagrade. Zato nagrajevanje načrtujte že vnaprej, hkrati pa bodo drobne nagrade tudi dodatna motivacija, da se lotite zahtevnejših in manj prijetnih opravil.

5. Opazujte vpliv prehrane in hidracije

Tako kot nismo motivirani s praznim želodcem, je tudi poln želodec lahko tisti dejavnik, ki povzroči, da se nam nič ne da. A ljudje se glede tega precej razlikujemo, zato je smiselno preizkušati različne možnosti in opazovati, kako različna hrana in sitost vplivata na našo motivacijo.

Poleg tega je za koncentracijo in osredotočenost pomembno zaužiti dovolj tekočine. Že rahla dehidracija namreč negativno vpliva na delovanje možganov in kognitivne sposobnosti.

Ob dolgotrajnejšem pomanjkanju motivacije se obrnite na zdravnika

Dolgotrajnejše pomanjkanje ali celo odsotnost vsakršne motivacije je lahko znak depresije ali anksioznosti. Če zgoraj opisano ne deluje ali če ste brez volje in energije že več kot tri tedne, svojo težavo zaupajte osebnemu zdravniku, ki bo najprej poskusil izključiti telesne vzroke (npr. napačno delovanje ščitnice) ter vam pomagal z ustreznim strokovnim nasvetom.

Vir: PsychologyToday

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂