15 znakov, da je nekaj narobe z vašo ščitnico

Ščitnica je žleza, ki se nahaja na sprednjem spodnjem delu vratu. Vpliva na skoraj vsak proces v telesu, saj proizvaja hormone, ki uravnavajo metabolizem ter delovanje možganov, srca, jeter in drugih organov. Zato je morebitne težave s ščitnico pomembno čim prej prepoznati in začeti zdraviti. Pri tem vam bo v pomoč naslednjih 15 znakov.

ščitnica

1. Hitro bitje srca

Prekomerno bitje srca je lahko simptom hipertiroze ali prevelikega delovanja ščitnice. Ko ščitnica deluje preveč in proizvaja preveč hormonov, se krvni tlak poviša, kar pripelje do hitrejšega bitja srca.

Dandanes so mnogi pametni telefoni in pametne ure opremljeni z merilnikom srčnega utripa, zato si ga lahko preprosto izmerite sami. Ko ste sproščeni in mirujete, se vrednosti gibljejo med 60 in 100 udarci na minuto. Toda če pogosto opazite, da je vaš utrip višji od 80 udarcev na minuto, je pametno, da to omenite svojemu zdravniku.

2. Prekomerna utrujenost

Nasprotno se dogaja pri hipotirozi, ko ščitnica deluje premalo. Takrat se lahko pojavi občutek prekomerne utrujenosti, ki se kaže zlasti kot težko jutranje vstajanje.

3. Anksioznost

Mnogi ljudje, ki se srečujejo s hipertirozo, poročajo o občutkih anksioznosti. Slednje pogosto vodi tudi do nepričakovanih občutkov jeze ali težav z nadziranjem čustev.

4. Pridobivanje ali izgubljanje teže

Eden zgodnjih znakov težav s ščitnico je pridobivanje ali izgubljanje kilogramov. Hitro pridobivanje teže je znak nizkega delovanja ščitnice. Nasprotno pride pri prekomernem delovanju ščitnice do pospešenega metabolizma in nepojasnjenega izgubljanja teže.

5. Tresenje telesa

Pri težavah s ščitnico se lahko pojavi tresavica, pogosta simptoma pa sta tudi tresenje rok in težave s sprostitvijo mišic.

6. Občutek mraza ali vročine

mrazKrvni tlak je neposredno povezan s cirkulacijo. Ob nizki cirkulaciji vas hitro začne zebsti. Zelo zgovoren znak je, če ste običajno bolj oblečeni kot ostali okrog vas. Če vas rado zebe, je to lahko znak hipotiroze.

Nasprotno se dogaja pri hipertirozi. Kadar ščitnica deluje preveč, se lahko pojavijo vročinski valovi ali prekomerno znojenje.

7. Težave s koncentracijo

Se vam pogosto zgodi, da med opravljanjem dela izgubite koncentracijo? Če vaše misli rade begajo po svoje ali če opazite, da ste postali zelo pozabljivi, imate lahko težave s ščitnico.

8. Izgubljanje las

Izgubljanje las je v določeni meri normalno. Toda če se začnejo vaši lasje opazno tanjšati ali če opazite, da se na vašem lasišču pojavljajo območja plešavosti, se je o tem pametno pogovoriti z zdravnikom. Vzrok je namreč lahko v prekomernem delovanju ščitnice.

9. Težave s prebavo

Ljudje, ki imajo težave s premajhnim delovanjem ščitnice (hipotiroza) pogosto poročajo o težavah z zaprtjem, medem ko pri tistih s prekomernim delovanjem ščitnice (hipertiroza) rado pride do mehkejšega izločanja.

10. Bolečine v mišicah in težave s požiranjem

bolecineBolečine v mišicah po vsem telesu so včasih povezane z nepravilnim delovanjem ščitnice. To še posebej velja takrat, ko izločimo druge možne vzroke.

Ker se ščitnica nahaja na sprednjem spodnjem delu vratu, se težave z mišicami, ki so posledica nepravilnega delovanja ščitnice, mnogokrat najprej pokažejo na tem predelu. Če imate težave s požiranjem, je vzrok lahko ščitnica.

11. Spremembe v menstrualnem ciklu ali spolni moči

Hormonske spremembe so tesno povezane s spolnim delovanjem. Če opazite, da je vaša menstruacija postala neredna, močnejša ali bolj boleča kot prej, ali če doživljate močnejše čustvene simptome, povezane s PMS, je smiselno preveriti delovanje ščitnice.

Enako velja tudi, če opazite zmanjšanje v spolni moči ali doseganju užitka, kot na primer če imate težave z libidom ali doseganjem orgazma ali če (moški) ne morete vzdrževati erekcije.

12. Suha ali mastna koža

Suha koža je najpogosteje povezana s premajhnim delovanjem ščitnice. Ker slednja ne deluje dovolj, se raven hormonov zniža, posledično pa lahko pride do izsušitve kože.

Obratno velja za mastno kožo. Če je ščitnica preveč aktivna, vaše telo proizvaja preveč hormonov in s tem tudi snovi, ki mastijo kožo.

13. Težave s spanjem

Ker je ščitnica odgovorna za uravnavanje številnih procesov v telesu, se lahko zaradi njenega prekomernega delovanja (hipertiroza) pojavijo težave s spanjem – od tega, da težko zaspite, do tega, da se ponoči večkrat zbujate.

Toda tudi premajhno delovanje ščitnice (hipotiroza) lahko vpliva na spanje. Kot smo že omenili v 2. točki, se lahko v tem primeru pojavijo težave z jutranjim vstajanjem in nasploh z utrujenostjo. Če ste tako utrujeni, da si morate čez dan redno vzeti čas za dremež, ne bo odveč, če zdravnika prosite, da preveri vaše stanje ščitničnih hormonov.

14. Spremembe na očeh

Težave s ščitnico se lahko kažejo skozi številne spremembe na očeh. Suhe oči, prekomerno vlažne oči, rdeče oči, dvojni vid, težavno zapiranje vek, izbuljene oči ali spremembe vida so vse lahko znaki spremenjenega delovanja ščitnice.

15. Izboklina na vratu

Izboklina na vratu, čemur so včasih rekli golšavost, je znak resnih težav s ščitnico. V tem primeru se takoj obrnite na svojega zdravnika, ki vas bo napotil na pregled v specialistično tireološko ambulanto.

Našteti simptomi se pri težavah s ščitnico pojavljajo najpogosteje. Obstaja še več drugih simptomov, ki so redkejši, a lahko prav tako kažejo na katero od težav z žlezo metuljaste oblike.

A tudi če opazite katerega od simptomov in preiskave potrdijo nepravilno delovanje ščitnice, je pretirana zaskrbljenost odveč. Bolezni ščitnice so danes dobro obvladljive in tudi v primeru najhujše diagnoze – raka ščitnice – so obeti za zdravljenje zelo dobri. Rak ščitnice je namreč eno najbolj ozdravljivih rakavih obolenj.

Viri: Onkološki inštitut, Medical Transormation Center