5 nasvetov za manj mastne lase

Med različnimi težavami z lasmi se največ ljudi spopada z mastnimi lasmi. Čeprav obstajajo številni šamponi in druga sredstva, ki naj bi zmanjšala to tegobo, niso vsa učinkovita, sploh pa ne pri vseh ljudeh.

mastni lasje

Občutek in videz mastnih las nista nič kaj prijetna, zato poglejte, kaj lahko storite sami, da se rešite mastne nadloge.

Kaj povzroča mastne lase

Za začetek je pomembno razumeti, kaj povzroča mastne lase. Ti so najpogosteje posledica prekomernega izločanja sebuma. Sebum je snov, ki jo v pretežnem delu sestavljajo lipidi (maščobe), ki jo izločajo žleze lojnice ob korenini vsakega lasu. Funkcija sebuma je zaščitna, saj ob izločanju v normalnih količinah ščiti kožo pred izsuševanjem in zunanjimi vplivi.

Naše telo zna običajno pravilno oceniti, koliko sebuma mora proizvesti za zaščito kože. Žal pa včasih pride do prekomernega izločanja sebuma, kar ima na glavi za posledico mastne lase. V nekaterih primerih se to zgodi zaradi notranjih dejavnikov, kot je na primer hormonsko neravnovesje, v mnogih primerih pa zaradi zunanjih dejavnikov, kot so pogostost umivanja las, uporaba določenih izdelkov za nego las, oblika frizure in podobno.

Če so vaši mastni lasje posledica (predvsem) notranjih dejavnikov, se obrnite na dermatologa, ki bo s strokovnim pregledom in preiskavami lahko ugotovil, zakaj vaše žleze izločajo prekomerno količino maščobe.

V nadaljevanju se bomo osredotočili na nasvete za mastne lase, ki so posledica zunanjih dejavnikov.

1. Lase si umivajte manj pogosto

Prav ste prebrali. Čeprav zveni protislovno, je manj pogosto umivanje las pogost in tudi zelo dober nasvet za spopadanje z mastnimi lasmi. Kajti prav prepogosto umivanje las lahko povzroči, da se lasje mastijo bolj, kot bi se sicer.

umivanje-lasMehanizem je preprost. Ko si umijete mastno lasišče, odstranite naravni sebum. Zato se telo odzove tako, da manjkajočo maščobo nadomesti s še več nove maščobe, kar lahko privede do prekomernega izločanja sebuma. Rezultat je začarani krog – pogosteje kot si umivate lase, več sebuma se ustvarja.

Ta začarani krog morate prekiniti, zato poskusite z manj pogostim umivanjem las. A ne pričakujte, da bodo rezultati vidni čez noč. Do vzpostavitve novega ravnovesja lahko traja tudi nekaj tednov.

2. Čim manj česanja

Čeprav še vedno velja, da lahko s česanjem mastnih las stanje še poslabšate, se česanju vendarle ni mogoče izogniti. Zato uporabljajte glavnik ali krtačo s širšimi konicami, obenem pa pazite, da se češete resnično le toliko, kot je nujno potrebno. S česanjem namreč dodatno stimulirate nastajanje maščobe.

3. Pazljivo izbirajte izdelke za nego las

Medtem ko lahko nekateri izdelki zelo pomagajo v boju z mastnimi lasmi, obstajajo tudi takšni, ki lahko stanje samo še poslabšajo. Zato bodite zelo pozorni, ko izbirate izdelke za nego las.

Celo nekateri šamponi, ki jih oglašujejo, da so namenjeni mastnim lasem, lahko povzročijo več škode kot koristi, saj so lahko preagresivni. Vsekakor pa se (to velja zlasti za dame) izogibajte izdelkom, ki naj bi poudarjali lesk ali preprečevali razmršen videz las, saj ti pogosto vsebujejo različna olja.

Ali če posplošimo – izogibajte se vsem izdelkom, ki vsebujejo kakršna koli olja ali maščobe.

4. Ne dotikajte se las

Ta nasvet sicer ni neposredno povezan z nastajanjem maščobe na lasišču, a vam bo pomagal vzdrževati urejen videz (mastnih) las. Če imate težave z mastnimi lasmi, se izogibajte dotikanju las z rokami, saj boste s tem nanje nanesli še več maščobe. Ko greste z roko skozi lase, se namreč maščoba z lasišča in spodnjega dela las prenese na vaše prste, od tam pa nato na zgornji del las, ki prej še ni bil tako masten. Če imate torej mastne lase – prste stran!

5. Izogibajte se ravnanju las

Še en nasvet za dame (in dolgolase gospode). Čim bolj se izogibajte ravnanju las, kajti ravni lasje olajšajo potovanje maščobe od korenine proti konici. Poleg tega se izravnani lasje bolj dotikajo lasišča in obraza in so tako bolj v stiku z maščobo. Če imate hude težave z mastnimi lasmi, je zato bolj priporočljivo izbrati kodrast ali valovit slog pričeske, ki bo poskrbel, da lasje ne bodo tako hitro postali mastni.

Bonus nasvet: naravna nega las

Če prisegate na naravne izdelke, lahko poskusite z doma pripravljenim serumom za mastno lasišče. V manjši posodici zmešajte naraven limonin sok, nekaj kapljic olivnega olja in malce naravne morske soli. Ta serum nanesite na mokre lase in ga vtirajte v lasišče.

Limonin sok bo poskrbel za manjše izločanje maščobe, olivno olje bo preprečilo, da bi bilo lasišče presuho (zaradi česar bi začelo izločati dodatno maščobo), morska sol pa deluje kot piling in z lasišča odstrani odmrle celice.

Imate tudi vi kak recept za nego mastnih las? Zapišite ga v komentarju ter ga delite z ostalimi bralci!