3 najboljši nasveti za zdravo staranje

Ko spregovori strokovnjak in avtor 5 knjig dr. Frank Lipman, bi človek pričakoval, da bodo nasveti za zdravo staranje zelo obsežni. Zato je toliko večje presenečenje, ko preberemo, da je dr. Lipman navodila za zdravo staranje strnil v 3 enostavne nasvete.

Pravzaprav ne bi moglo biti enostavneje. Dr. Lipman je nedavno v podkastu dejal: “Jejte manj, več se smejte, uravnavajte stres in resno jemljite spanje.

Obenem poudarja, da se ljudje ne bi smeli toliko osredotočati na daljšo življenjsko dobo, temveč bi morali več pozornosti nameniti zdravi življenjski dobi. Biti čim dlje zdrav, kar je pomembneje, kot živeti čim dlje.

Kateri so torej njegovi trije nasveti za zdravo staranje? Tukaj so.

1. Fizični napori so koristni

Po besedah dr. Lipmana je stres v zmernih količinah koristen za telo. V mislih ima stres v obliki fizičnih naporov za telo, kot sta na primer visoko intenzivna telesna vadba in postenje. Ideja, ki stoji za tem, je, da ravno pravšnja količina stresa stimulira telo, ki se nato zna bolje spopasti z večjimi povzročitelji stresa. Seveda ne gre pretiravati. Preveč telesne vadbe ali preveč odrekanja hrane ima lahko ravno nasprotne učinke. Ključ je v zmernosti.

2. Zavestno se gibajte

Lahko bi dejali, da gre za ponavljanje nasveta o telesni vadbi, a gre za več kot to. Dr. Lipman pravi, da je treba fizične aktivnosti opravljati zavestno in pametno. Zagovarja namreč pristop, s katerim telo zavestno pripeljemo do točke napora, ki zagotavlja krepitev telesa, a še ne privede do poškodb. Seveda se s staranjem ta točka pomika nižje, kar je treba upoštevati pri načrtovanju telesnih aktivnosti.

3. Ne jemljite življenja preveč resno

Njegov zadnji nasvet je tisti, ki ga je morda še najtežje upoštevati, saj zahteva spremembo miselnosti. Po besedah dr. Lipmana življenja ne bi smeli jemati preveč resno. Vedno bi moralo biti dovolj prostora tudi za nekaj zabave. Še posebej poudarja, da se dandanes marsikdo ujame v past številk, meritev in primerjav ter zlahka pozabi uživati v stvareh, ki jih sicer rad počne.

Jejte manj in več se smejte. Vaše življenje bo s tem veliko boljše,” zaključuje dr. Lipman. Glede na to, da so stres, izgorelost, slabo prehranjevanje in premajhna telesna aktivnost med največjimi dejavniki tveganja za hude bolezni, velja njegove nasvete upoštevati.

Se strinjate? Zapišite svoje mnenje v komentarju.

Vir: Medicaldaily

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂