Na kaj moramo še posebej paziti v zimskih dneh
Ker vedno odgovorim tudi na kako vprašanje bralcev, sem se tokrat odločila, da izberem vprašanje bralca Gašperja, ki sprašuje, ali je pozimi res dobro piti čaje, da nas pogrejejo.
Gašper, treba je vedeti, da slane stvari grejejo, sladke pa hladijo. Izjema je med, ki ima dokazan grelni učinek. Če želite, da vas čaj pogreje za dlje časa, mu preprosto dodajte med namesto sladkorja. Treba je vedeti, da zeliščni čaji in pravi čaj večinoma hladijo, razen čaj pu-erh, ki greje, saj pospešuje presnovo. Zato je najbolje, da zeliščne čaje pripravite z dodatkom kumine, ingverja in janeža, saj pospešujejo presnovo in s tem tudi grejejo. Sama veliko uporabljam tudi cimet, ki ga dodajam v pijačo in hrano. Načeloma velja, da najbolj grejejo živila z visoko vsebnostjo beljakovin, predvsem rdeče meso, ki pa ga je kljub temu treba uživati zmerno. Jedilnik popestrite z žiti, kot so riž, ajda in proso. Pri zelenjavi dajte prednost zelju, repi, redkvam, rdeči pesi, rdeči leči, čebuli in česnu, klasičnemu in brstičnemu ohrovtu ter brokoliju. Izogibajte se zelenjavi, ki vsebuje veliko vode, jedi pa popestrite z začimbami, pekoča paprika vas bo pogrela, prav tako peteršilj, bazilika, sol. Za gretje priporočam tudi oreščke, odsvetujem pa ogljikove hidrate in mlečne izdelke, ki hladijo, razen jogurta in jajc, ki grejejo. Tudi alkoholne pijače se razlikujejo med seboj: pivo hladi, žganje in vino, zlasti rdeče, pa grejeta. Zato letos med prazniki raje nazdravljajte z vinom namesto s pivom. A seveda zmerno in takrat, ko ne sedete za volan. Ne pozabite pa ob uživanju alkohola spiti tudi veliko vode, da se naslednji dan ne boste zbudili z neprijetnim mačkom.
Kako skrbite za vaše telo pozimi? Kako se prehranjujete pozimi?