Zimske dni

Kaly Kolonič – osebna svetovalka za prehrano in dosego fizično-energetskega optimuma (“Spremeni življenje”). Brezplačno analizo telesne sestave lahko naročite tukaj.

Na kaj moramo še posebej paziti v zimskih dneh

Vsak letni čas zahteva svojevrstno pozornost. Zimski meseci znajo biti varljivi glede mnogih stvari. Ker se bolj debelo in večplastno oblačimo, nismo toliko pozorni na svoje telo, zato se nam kaj kmalu lahko nabere kak kilogram več, ki ga niti ne opazimo. Ne smemo pa pozabiti, da je proti koncu leta tudi veliko praznikov, ko so vedno obložene mize, kar še izdatno vpliva na to, da se nam kaj kmalu pozna kak kilogramček več. Ena izmed rešitev, da ne pride do tega, je, da tudi skozi zimske mesece poskrbite, da so vaši obroki uravnoteženi, da jeste na 3 ure in da zaužijete dovolj tekočine. Pred ‘prazničnimi obroki’ pa poskrbite, da v telo vnesete večjo količino vlaknin, ki vam bodo pomagale zreducirati zaužite kalorije.
V zimskih dneh tudi ne pozabite, da morate vzdrževati primerno hidracijo, kar je včasih malo težje, saj nas na primer poletne temperature že samodejno spodbudijo, da več pijemo, pozimi pa zaradi nizkih temperatur kar pozabimo na tekočino, saj žeje ne čutimo toliko kot poleti. Praktična rešitev je, da če poleti bolj posegamo po kozarcu z mrzlo vodo, ki poteši našo žejo, lahko pozimi spijemo več toplega in osvežujočega čaja in tako nadomestimo tekočino, ki jo telo potrebuje. Če niste prepričani, koliko tekočine potrebujete, lahko vašo hidracijo preverite z analizo telesne sestave.


 Skrb za našo kožo, ki je naš največji organ, je še posebej pomembna ravno v zimskem času. Koža je pozimi bolj suha, kar povzroči luščenje in veliko suhih predelov, zato pomaga, da uporabimo kremo za podlago, ki bo prispevala k lažjemu nanosu ličil. Poskusite lahko tudi obarvano vlažilno kremo, ki bo kožo navlažila in jo prekrila, ne da bi jo osušila. Ko kupujete kozmetiko za zimski čas, izberite izdelke z vlažilnimi formulami. Ne pozabitena vaše ustnice, ki jih je potrebno vlažiti, da niso razpokane in boleče. Uporabite vlažilni balzam z zaščitnim faktorjem, ki ga ne priporočam samo za ustnice, ampak za ves obraz. Da je zunaj hladno, še ne pomeni, da sonce ne more poškodovati ustnic in vaše kože, zato nikar ne opustite zaščite pred soncem. Priporočam zaščitni faktor 15, če ste modrooki ali če imate bolj svetlo in občutljivo polt, posezite po F30, ki ga nanesite na kožo takoj po losjonu.
Tudi koža na rokah je podobno kot na ustnicah tanka in nežna, zato lahko v hladnem vremenu kmalu razpoka in se osuši. Pozimi smo izpostavljeni centralnemu ogrevanju in velikim temperaturnim razlikam, saj se zadržujemo tako doma na toplem kot zunaj na mrazu. Poskrbite, da navlaženost rok ohranjajte s kremo za roke, ki jo v hladnih dneh nanašajte večkrat na dan. Jaz jo imam vedno v torbici in v avtu, tako da je vedno pri roki, tudi ko nisem doma. Pomembne so tudi rokavice, saj poleg tega da vas grejejo, tudi ščitijo kožo na rokah pred nizkimi temperaturami.

Ker vedno odgovorim tudi na kako vprašanje bralcev, sem se tokrat odločila, da izberem vprašanje bralca Gašperja, ki sprašuje, ali je pozimi res dobro piti čaje, da nas pogrejejo.

Gašper, treba je vedeti, da slane stvari grejejo, sladke pa hladijo. Izjema je med, ki ima dokazan grelni učinek. Če želite, da vas čaj pogreje za dlje časa, mu preprosto dodajte med namesto sladkorja. Treba je vedeti, da zeliščni čaji in pravi čaj večinoma hladijo, razen čaj pu-erh, ki greje, saj pospešuje presnovo. Zato je najbolje, da zeliščne čaje pripravite z dodatkom kumine, ingverja in janeža, saj pospešujejo presnovo in s tem tudi grejejo. Sama veliko uporabljam tudi cimet, ki ga dodajam v pijačo in hrano. Načeloma velja, da najbolj grejejo živila z visoko vsebnostjo beljakovin, predvsem rdeče meso, ki pa ga je kljub temu treba uživati zmerno. Jedilnik popestrite z žiti, kot so riž, ajda in proso. Pri zelenjavi dajte prednost zelju, repi, redkvam, rdeči pesi, rdeči leči, čebuli in česnu, klasičnemu in brstičnemu ohrovtu ter brokoliju. Izogibajte se zelenjavi, ki vsebuje veliko vode, jedi pa popestrite z začimbami, pekoča paprika vas bo pogrela, prav tako peteršilj, bazilika, sol. Za gretje priporočam tudi oreščke, odsvetujem pa ogljikove hidrate in mlečne izdelke, ki hladijo, razen jogurta in jajc, ki grejejo. Tudi alkoholne pijače se razlikujejo med seboj: pivo hladi, žganje in vino, zlasti rdeče, pa grejeta. Zato letos med prazniki raje nazdravljajte z vinom namesto s pivom. A seveda zmerno in takrat, ko ne sedete za volan. Ne pozabite pa ob uživanju alkohola spiti tudi veliko vode, da se naslednji dan ne boste zbudili z neprijetnim mačkom.

Kako skrbite za vaše telo pozimi? Kako se prehranjujete pozimi?