Zelena kava

Kako lahko s pomočjo zrn zelene kave izgubite težo?

Norija za kapsule iz zrn zelene kave je “pretresla” svet ponudbe prehranskih dopolnil za izgubo teže. In to vse zaradi spojine, ki je sestavni del tega izdelka, imenovane klorogenska kislina, za katero se zdi, da ima pozitivne učinke na presnovo pri hujšanju. Dr. Oz je v svoji oddaji objavil prispevek o kapsulah iz zrn zelene kave, pri čemer jo je imenoval “čudežna sestavina”, ki “hitreje kuri maščobo vsem tistim,
ki želijo izgubiti težo.” Seveda je normalno, da ne verjamete vsemu, kar se sliši in vidi v medijih, vendar obstajajo številne znanstvene študije, ki potrjujejo to trditev.

Kaj pravijo študije?Obstaja več študij, ki kažejo pozitivne učinke klorogenske kisline na
metabolizem in hujšanje, ampak najbolj poznana študija o kapsulah zelenih kavnih zrn je bila objavljena leta 2012 v znanstveni reviji “Diabetes, Metabolični sindrom in debelost: Cilji in terapija”

Ta študija je vključevala 16 oseb, ki so uživale veliko dozo kapsul zrn zelene kave (1050mg), majhne odmerke kapsul kavnih zrn zelene kave (700 mg) in placebo za čas 12 tednov. Vse osebe so imele indeks telesne teže nad 25. Testirane osebe niso vedele, katere kapsule jemljejo. Rezultati so pokazali, da so kapsule zelenih kavnih zrn povzročile zmanjšanje telesne mase (v povprečju so izgubili 9 kilogramov), indeksa telesne teže, odstotek telesnih maščob (v povprečju so zgubili 4,4% skupne telesne maščobe) in celo majhno zmanjšanje srčnega utripa. Poizkusne osebe, ki so sodelovale v eksperimentu, v času testiranja niso bistveno spremenile prehranskih navad ali količine športnih aktivnosti.

Možni dejavnik izgube teže v kapsulah zrn zelene kave in klorogenske kisline, ki se
nahaja v njem, je učinek klorogenske kisline na absorpcijo sladkorja iz škroba in na sintezo maščob v telesu. V študiji, objavljeni leta 2007 v “The Journal of International Medical Research”, so raziskovalci ugotovili, da so pri osebah, ki so uživale instant kavo, obogateno z klorogensko kislino, shujšali zaradi manjše absorpcije sladkorja v glukozi. Obstajajo številne študije na miših in podganah, kot je študija, objavljena v “Biokemijski farmakologiji ” iz leta 2013, ki kažejo, da klorogenska kislina zmanjša sintezo maščob in izboljša raven holesterola in trigliceridov.

Morebitne dodatne koristi

Znanstveniki preučujejo tudi druge možne koristi klorogenske kisline. Odkrili so, da lahko izboljša vaše razpoloženje. V reviji “Psychopharmacology” je bil leta 2012 objavljen članek, v katerem so ugotovili, da kofeinska kava, obogatena z klorogensko kislino, in kava brez kofeina, obogatena z visoko količino klorogenske kisline, pozitivno vplivata na razpoloženje in zaznavanje zdravih starejših ljudi.

Bi vi morali jemati kapsule zrn zelene kave? Veliko število produktov kapsul zelene kave je dokazano vsebovalo različno količino zelene kave in klorogenske kisline, kar je bilo napisano na deklaraciji. Če se odločite, da poskusite dodatek kapsul zelene kave v zrnu, je koristno, da
raziščete različne izdelke. Pogovorite se z ljudmi, ki jim zaupate in ki že uporabljajo kapsule zrn zelene kave ali pa se o tem pogovorite s strokovnjakom za zdravo prehrano.Upoštevati je potrebno, da so dodatki, ki so se uporabili v študiji, vsebovali 45,9 odstotka klorogenske kisline. Ljudje so užili vsaj 700 mg dodatka kapsul zrn zelene kave vsak dan.

Torej, dobro izhodišče je, da izberete proizvod, ki vsebuje vsaj 45,9-odstotno klorogensko kislino in dnevni odmerek najmanj 700 mg.

Vir: Spletna stran Fitday.com
Spletna stran Dr. Oz
Ste že slišali za hujšanje s pomočjo zrnc zelene kave? Kakšno je vaše mnenje?