Že ena cigareta je nevarna

Kadilci, ki pokadijo samo eno cigareto na dan, ravno tako ogrožajo svoje zdravje. To je pokazala velika študija, objavljena v publikaciji British Medical Journal (BMJ), v kateri so analizirali rezultate raziskav skozi več desetletij.

Picture

Profesor Allan Hackshaw z Univerzitetnega kolidža v Londonu, ki je vodil študijo, je jasen: varnega kajenja ni. Samo ena cigareta na dan povečuje tveganje za srčno-žilne bolezni ter infarkt.Analiza rezultatov 141 študij, ki so bile opravljene od leta 1946 do 2015, je dala naslednje ugotovitve:

  • Ljudje, ki pokadijo eno cigareto dnevno, imajo znatno večje tveganje za nastanek srčno-žilnih bolezni ter za infarkt kot ljudje, ki ne kadijo. Tveganje je sicer za približno polovico nižje, kot če bi dnevno pokadili 20 cigaret.
  • Moški, ki pokadijo eno cigareto na dan, imajo 48% večje tveganje za srčne bolezni kot tisti, ki niso nikoli kadili. Prav tako imajo za 25% večje tveganje za infarkt.
  • Ženske, ki pokadijo eno cigareto na dan, imajo 57% večje tveganje za srčne bolezni v primerjavi s tistimi, ki niso nikoli kadile. Imajo tudi 31% večje tveganje za infarkt.

Srčno-žilne bolezni in ne rak so največje tveganje za zdravje kadilcev, saj povzročijo približno 48% prezgodnjih smrti, povezanih s kajenjem.

Raziskovalci sicer priznavajo, da utegnejo njihove ugotovitve marsikoga presenetiti. Predvsem to, da kajenje ene cigarete na dan zgolj prepolovi tveganje v primerjavi s kajenjem 20 cigaret dnevno. Iz tega zaključujejo, da ne obstaja ‘varno število cigaret,’ ki jih kadilec lahko pokadi na dan, ne da bi ogrožal svoj srčno-žilni sistem. Kadilcem zato priporočajo popolno prenehanje kajenja. Zgolj zmanjšanje količine dnevno pokajenih cigaret ne bo bistveno zmanjšalo tveganja.

Nekateri drugi strokovnjaki sicer opozarjajo, da rezultatov te študije ne gre razumeti na način, da zmanjševanje količine dnevno pokajenih cigaret nima učinka. Vsaka cigareta manj zmanjšuje tveganje, res pa ne v sorazmernem deležu. Vsi pa so si edini: vsi kadilci bi morali opustiti kajenje.

Piše:  A.M., vir: WebMD UK

Komentirajte!