Zdravstveno zavarovanje za tujino: je evropska kartica dovolj?

Da je pred nami čas dopustov in potovanj, kaže tudi oglaševanje zavarovalnic, ki agresivno tržijo svoja zdravstvena zavarovanja za tujino. Preverili smo, ali je res dobro imeti zdravstveno zavarovanje za tujino, če potujete v države, kjer velja evropska kartica zdravstvenega zavarovanja.

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja

»Zdravstveno zavarovanje za tujino je nepogrešljivo,« v en glas poudarjajo zavarovalnice. Ali imajo prav? Poglejmo.

1. Evropska kartica ne velja povsod

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja velja v državah Evropske unije, Evropskega gospodarskega prostora (Norveška, Islandija, Lihtenštajn) ter v Švici. Do nujnih zdravstvenih storitev ste z njo upravičeni tudi v Makedoniji, Srbiji in Avstraliji.

Izven naštetih držav evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne velja. Če se želite izogniti visokim stroškom v primeru, ko bi potrebovali zdravniško pomoč, morate skleniti zavarovanje za tujino pri kateri od komercialnih zavarovalnic.

2. Evropska kartica velja le v javni zdravstveni mreži

Pomembno je vedeti, da evropska kartica velja le v javni zdravstveni mreži. Če boste zdravniško pomoč iskali pri zasebnem izvajalcu, boste storitev morali plačati sami. Prav tako evropska kartica ne krije stroškov zdravstvenih storitev v turističnih ambulantah na Hrvaškem.

3. Evropska kartica le za nujne in potrebne storitve

Evropska kartica zdravstvenega zavarovanja krije le nujne in potrebne zdravstvene storitve (v Makedoniji, Srbiji in Avstraliji le nujno medicinsko pomoč in nujno zdravljenje).

V večini držav ne krije stroškov gorskega reševanja, reševanja na smučiščih, prevoza s helikopterjem ter drugih posebnih oblik reševanja.

4. Evropska kartica ne krije stroškov vrnitve domov

Za razliko od večine komercialnih zavarovanj evropska kartica zdravstvenega zavarovanja ne krije stroškov vrnitve v domovino oziroma medicinskega prevoza bolne ali poškodovane osebe domov. Prav tako z evropsko kartico niste upravičeni do nobene asistence oziroma pomoči pri organizaciji obiska zdravnika, povrnitve stroškov zaradi prekinitve potovanja in podobno.

5. Glavni adut komercialnih zavarovanj: asistenca

asistenca v tujiniČe potujete v države, kjer velja evropska kartica, ste načeloma zaščiteni pred tem, da bi morali za zdravstvene storitve plačati sami. Zakaj potem skleniti komercialno zavarovanje? Glavni adut komercialnih zavarovanj je asistenca. V državi, kjer ne poznamo tamkajšnjega zdravstvenega sistema in morda celo ne razumemo lokalnega jezika, je iskanje zdravniške pomoči lahko zelo stresno.

V trenutku, ko imamo veliko skrbi že s samim reševanjem zdravstvenih težav, je lahko asistenca v domačem jeziku neprecenljiva. Praktično vse zavarovalnice delujejo tako, da v primeru bolezni, poškodbe ali drugega slučaja, ko potrebujete zdravniško pomoč, pokličete njihov asistenčni center, v katerem boste s svetovalci komunicirali v slovenskem jeziku. Ti vam bodo organizirali potrebno storitev ter vas opremili z navodili, kako in kam do zdravnika, katerega storitve bo krila vaša zavarovalna polica.

6. Se odpravljate tja, kjer evropska kartica ne velja?

V tem primeru je komercialno zdravstveno zavarovanje za tujino praktično obvezno, če se želite izogniti visokim stroškom v primeru, ko bi potrebovali zdravniško pomoč. Še zlasti v ZDA in nekaterih azijskih državah lahko stroški zdravstvenih storitev dosežejo vrtoglave zneske, zato se za nekaj deset evrov nikakor ne splača tvegati.

Mnoge zavarovalnice ponujajo tudi možnost celoletnega zavarovanja za tujino, ki se lahko splača že, če se boste na potovanje ali dopust v tujino odpravili več kot dvakrat v enem letu. Preverite različne ponudbe in preračunajte, kaj je za vas ugodneje.

Napišite KOMENTAR članka in delite svoje mnenje z drugimi 🙂