Zdravje vasega dojencka

Pediater je dober vir informacij. Ne glede na to, ali ste prvič postali starši ali ste
večkratni starši, vedno se vam porajajo vprašanja glede zdravja vašega dojenčka
oz. malčka
. Ta vprašanja so: Katera cepljenja potrebuje vaš otrok? Kateri je najboljši način merjenja temperature? Kaj lahko pričakujete na sistematskih pregledih? Katera so zadnja dognanja v otroški medicini?

Več kot boste izvedeli o zdravju novorojenčkov oz. malčkov, lažje se boste lahko posvetili skrbi za vašega otroka. Začnite postavljati vprašanja otrokovemu pediatru. Zapomnite si, nobena podrobnost ni nepomembna, ko gre za zdravje vašega otroka.

Zelo pomembno je tudi, da najdete način, kako priti do otrokovega zdravnika, čeprav niste naročeni. Vprašanja o zdravju vašega otroka se lahko pojavijo v vsakem trenutku, vedenje o tem, da lahko vedno dobite strokovno pomoč, vam lahko zagotovi dragocen duševni mir.

 

Novorojenčkovo zdravje

Novorojenček prinese nov kup aktivnosti v vaše življenje. Sprva se vam zdi, da je novorojenčkovo zdravje omejeno na točno določen urnik hranjenja, kopanja, previjanja in ljubkovanja. Sčasoma boste spoznali, da so to samo osnove zdravja naših novorojenčkov. Skrbeti je potrebno tudi za otrokovo kožo, prepoznavati in razbrati moramo novorojenčkov jok in skrbeti za normalen razvoj našega nadebudneža.

Novorojenčkovo zdravje vpliva tudi na zdravje staršev. Konec koncev je ob skrbi za otroka potrebno poskrbeti tudi za zdravje staršev. Privoščite si čim več spanja (kadar si ga lahko), ne bojte pa se prositi za pomoč, ko potrebujete odmor.

Dojenčkovo zdravje

Očitno je, da se vaš otrok z vsakim dnem nauči kaj novega. V bistvu vsaka izkušnja – od crkljanja pred spanjem do poslušanja bratca ali sestrice (če ga ima seveda) – pomaga vašemu otroku izvedeti več o njegovem oz. njenem svetu.

Hkrati z rastjo in spremembo vašega otroka se vam porajajo nova vprašanja o njegovem zdravju. Nekaj najbolj pogostih vprašanj je: S čim lahko vzpodbudimo našega otroka, da bo spal celo noč? Kdaj je priporočljivo uvesti trdo hrano? Kdaj bo vaš otrok shodil? Kdaj bo spregovoril prve besede?

Otrokov pediater je odličen vir informacij, ki zadevajo zdravje vašega dojenčka. Izkoristite tudi druge vire informacij, kot je Internet, vaši prijatelji in znanci. Predvsem pa zaupajte svojim lastnim občutkom. Čas je ključnega pomena, ko gre za zdravje vašega dojenčka. Prej ko odkrijete težave, povezane z zdravjem, hitreje se zdravljenje lahko začne.

Malčkovo zdravjeZa malčka je vsak dan nova dogodivščina, pri čemer je nenehno gibanje edina konstanta. Zato je varnost otrok primarna skrb pri varovanju zdravja. Predvidite varnostne ukrepe pri preprečevanju padcev, opeklin in drugih gospodinjskih nezgod.

Za večino staršev malčkov omejeni besednjak vodi do nekaterih težav, kot so napadi in izbruhi jeze. Izobrazite se o tem, zakaj se ti izpadi dogajajo in kako vzpodbuditi lepo obnašanje.

Malčkovo zdravje zaznamuje pomemben mejnik – uvajanje na kahlico oz. odvajanje od nošenja plenic. Pri tem morate imeti veliko potrpljenja, mogoče več kot ste si kdajkoli zamišljali. Pri tem ni pravila, kdaj je to smiselno uvesti, pomembno pa je vedeti, če se otrok upira, da postopek začasno odložimo.

Vzgoja otrok ni nobena znanost. Je pa dobro vedeti, da v primeru težav lahko vedno računamo na pomoč in nasvet ljudi, ki nas obkrožajo, bodisi je to otrokov pediater ali pa naši znanci. Razumeti morate, kaj pričakujete od vašega malčka in katere zdravstvene težave, ki potrebujejo še posebno pozornost, se pojavljajo.

Vir: Spletna stran Mayo Clinic

Se tudi vi pri iskanju informacij obrnete na otrokovega pediatra? Jih mogoče sami iščete preko Interneta?